Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει κοτόπουλα στην Ελλάδα στα οποία δίνονται αυξητικές ορμόνεςHOAXES FAKE NEWS

Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει κοτόπουλα στην Ελλάδα στα οποία δίνονται αυξητικές ορμόνες

28 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ο ισχυρισμός ότι το viral video που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα δείχνει κοτόπουλα στα οποία δίνουν αυξητικές ορμόνες είναι ψευδής.


Κινδυνολογία

Κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το παρακάτω βίντεο με τον εξής ισχυρισμό:

Ορμόνες στα κοτόπουλα. 1 κιλό κρέας σε 15 μέρες.Όταν πωλείται 2.5 Ευρώ το κιλό το κοτόπουλο καθαρισμένο πως γίνεται ??? εφόσον μεγαλώνει μετά από ένα χρόνο και θα έτρωγε πάνω από 20 ευρώ τροφή για να μεγαλώσει??Σε όλα τα κοτόπουλα βάζουν αυξητική ορμόνη για να κάνει κρέας γρήγορα και μετά τρώμε εμείς την ορμόνη…

Το βίντεο δεν είναι γυρισμένο στην Ελλάδα

Το “ανέβασε” για πρώτη φορά στο Facebook, κάποιος χρήστης με το όνομα (ή ψευδώνυμο) Cynthia Fernandes στις 23/1/2019. Ο ισχυρισμός ήταν ανάλογος:

People eating broiler chickens beware of the dangers of consuming steroids injected chickens…..these steroids enter your body and do irrepairable damages to your health
Look how 2 kg chicken becomes 3kg within 20 days!!!”

Αυτό που βλέπουμε είναι κάποιους ανθρώπους (εργαζόμενους;) να εγχύουν, μέσω σύριγγας, κάποιο υγρό σε πουλερικά, χωρίς να γνωρίζουμε το περιεχόμενό του (εμβολιασμός;). Προσομοιάζει σε κάποια βιομηχανική διαδικασία χωρίς να υπάρχει σχολιασμός ή κάτι άλλο που να αποδεικνύει κάτι από τους ισχυρισμούς της συνοδευτικής τιτλοφόρησης του.

Όπως γνωρίζουμε στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι ορμόνες στα πουλερικά είναι απαγορευμένες βάση νόμου εδώ και πολλά χρόνια. Αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται μόνο θεραπευτικά και όχι προληπτικά, δηλαδή μόνο σε άρρωστα ζώα, όπως και στον άνθρωπο. Επίσης κανένα κοτόπουλο δεν μπορεί να γίνει 1 κιλό σε 15 ημέρες

Επί δεκαετίες γίνονται προσπάθειες ώστε να επιλέγουν (γενετικά) τα κατάλληλα κοτόπουλα και να φτάσουν σ΄ένα μέγεθος κατάλληλο για πώληση σε λιγότερο από 6 εβδομάδες. Η πρόκληση για όλους τους κτηνοτρόφους είναι απλά να τους παράσχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να αναπτυχθούν. Τα κοτόπουλα δεν χρειάζονται ορμόνες!

Φυσικά μπορείτε να σκεφτείτε ότι κάποιος μπορεί να παραβεί το νόμο. Και τι τον εμποδίσει να χρησιμοποιήσει αυξητική ορμόνη στα κοτόπουλα; 

Η απάντηση είναι απλή: κάτι τέτοιο, αφενός, θα μεταφράζονταν σε τεράστιο κόστος για τον παραγωγό χωρίς ανάλογο όφελος και αφετέρου γιατί αυτές οι ουσίες δεν οδηγούν σε ουσιαστική αύξηση μεγέθους των νεαρών πουλερικών που εκτρέφονται για κατανάλωση.

Ρωτήσαμε, για το βίντεο, τη γνώμη του κτηνίατρου (και πρώην προϊστάμενου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας) κυρίου Νίκου Ιώβη, ο οποίος μας απάντησε τα εξής:

Τι ακριβώς βλέπουμε στο βίντεο αυτό; Εργάτες-τριες (και μάλιστα καλά προφυλαγμένους-ες από εργασιακούς ρύπους) να εγχύουν με αυτόματες σύριγγες κάποια ουσία. Στην ακρίβεια διαδοχικές εγχύσεις σε κάθε ορνίθιο.

Η μεταχείριση των ορνιθίων μέσω ανάρτησης σε ατέρμονη αλυσίδα, είναι εμφανώς μειωμένου στρεσαρίσματος εν αντιθέσει με την ολοκληρωτική χειραγώγηση τους.

Ασφαλώς και δεν ξέρουμε ποιες ουσίες χορηγούνται, όμως ξέρουμε σίγουρα ότι αν είναι ορμόνες, είναι αυστηρώς απαγορευμένες. Η νομοθεσία δε, προβλέπει και ελέγχους για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων. Αντιθέτως, οι εμβολιασμοί για αρκετά νοσήματα των ορνίθων, ελαχιστοποιεί την εξάπλωση ασθενειών αλλά και τη χρησιμοποίηση φαρμάκων είτε για προληπτικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους.

Σε παρένθεση να σημειώσουμε ότι οι επιζωοτίες επιβλαβών νοσημάτων όπως η γρίπη των πτηνών, δεν έχουν αρχική εστία εκτροφές στην ΕΕ αλλά κυρίως στην Ασία. Η εκτροφή κρεοπαραγωγών ορνίθων στη χώρα μας είναι ίσως ο πιο ακμαίος τομέας κτηνοτροφίας. Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για κτηνοτροφία αλλά για βιομηχανία, και μάλιστα που έχει πολλά χρόνια να απασχολήσει την επικαιρότητα με παραβατικές πρακτικές.

Κανένα κοτόπουλο δεν φουσκώνει μαγικά με ορμόνες και η επιχειρούμενη σύγκριση με τα κοτόπουλα που τάιζε στο κοτέτσι της η γιαγιά μας είναι τελείως ασόβαρη και ατυχής. Είναι τελείως φυσιολογικό ένα κοτοπουλάκι που τρώει επιστημονικά ισορροπημένο σιτηρέσιο να φτάνει σε μετατρεψιμότητα τροφής το 3:1 (δλδ για κάθε 3 κιλά τροφής βάζει 1 κιλό βάρους). Όπως επίσης, είναι τελείως φυσιολογικό το κοτοπουλάκι της γιαγιάς που τρώει λίγο σπασμένο σιτάρι και καλαμπόκι, κυνηγάει μανιωδώς σκουλήκια και τσιμπάει τον ασβέστη από τους τοίχους, να κάνει μήνες ολόκληρους για να παχύνει.

Ότι λοιπόν έχουμε να κάνουμε όχι ακριβώς με fake news αλλά με τρικυμία στον εγκέφαλο κάποιου που είδε το παραπάνω βίντεο, είναι ηλίου φαεινότερο.

Επίσης σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε δημοσιεύσει την εμπεριστατωμένη απάντηση του Κωνσταντίνου Κυριάκη, επίκουρου Καθηγητή Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Auburn των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο του ΕΦΕΤ Απόστολο Κυντάογλου και με την επιμέλεια του Παιδίατρου Αντώνιου Δαρζέντα σχετικά με τη χρήση ορμονών στα ζώα.

«Η αλήθεια είναι πως ιστορικά η Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ πιο αυστηρή από την αντίστοιχη Αμερικανική σε ό,τι αφορά τη χρήση ορμονών και αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα.

Ας πάρουμε ένα από τα αγαπημένα ζητήματα των ψεκασμένων συνωμοσιολόγων που κατά καιρούς ουρλιάζουν για «τις ορμόνες που ποτίζουν τα ζώα». Ένα ζωικό προϊόν που είτε παράγεται στην ΕΕ, είτε εισάγεται από την ΕΕ, προέρχεται από ζώα που ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν λάβει μισό γραμμάριο ορμόνης. Η ΕΕ, τότε ΕΟΚ, έχει απαγορεύσει αυστηρά τη χρήση ορμονών στα παραγωγικά ζώα ήδη από τη δεκαετία του 1980. Μάλιστα το 1995 είχε δολοφονηθεί κτηνίατρος στο Βέλγιο από κύκλωμα διακινητών ορμονών για βοοειδή (διαβάστε κι εδώ).

Αντίθετα, στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα γίνεται χρήση ορμονών για την αύξηση της παραγωγής σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, βοοειδή κρεοπαραγωγής, χοίρους και γαλοπούλες. Ορμόνες δεν χρησιμοποιούνται στα κοτόπουλα. Η χορήγηση ορμονών γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου. 

[…] Συνεπώς, ορμόνες δεν χρησιμοποιούνται ούτε υπάρχουν σε ΚΑΝΕΝΑ είδος κρέατος που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό συναντάται μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και εκεί οι παραγωγοί αποφεύγουν τη χρήση τους και λόγω κόστους, αλλά κυρίως γιατί οι καταναλωτές επιλέγουν πιστοποιημένα προϊόντα από ζώα που εκτρέφονται χωρίς ορμόνες.

Με βάση τα παραπάνω αποκλείουμε ότι το βίντεο είναι γυρισμένο στην Ελλάδα κι ο ισχυρισμός για χρήση ορμονών καταρρίπτεται.