Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητικό δημοσίευμα με τίτλο “Στην Συρία Περνούν ‘Ζωή Και Κότα’ Αλλά Εμείς Έχουμε… Σύριους Πρόσφυγες”ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπλανητικό δημοσίευμα με τίτλο “Στην Συρία Περνούν ‘Ζωή Και Κότα’ Αλλά Εμείς Έχουμε… Σύριους Πρόσφυγες”

29 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Κυκλοφορεί παραπλανητικό δημοσίευμα που που δίνει την εντύπωση πως η πλειοψηφία των Σύριων ζει υπό προνομιακές συνθήκες, τη στιγμή που η χώρα μας (μεταξύ άλλων) πληρώνει για τη φιλοξενία προσφύγων από αυτή τη χώρα.

Στο mati-gr-news.blogspot.com (αρχική πηγή), kyklwpas.blogspot.com, oparlapipas.gr κτλ, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Οι ισχυρισμοί του άρθρου βασίζονται σε ένα βίντεο 57 δευτερολέπτων, το οποίο προέρχεται από ντοκιμαντέρ του VICE διάρκειας 23 λεπτών και 42 δευτερολέπτων, που προβλήθηκε στις αρχές του 2018.

Η δημοσιογράφος Isobel Yeung επιχειρεί να παρουσιάσει τη ζωή στη Συρία, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, όπως για παράδειγμα το Χαλέπι και η Χομς. Η δημοσιογράφος επισκέφτηκε μόνο περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, στις οποίες οι συγκρούσεις ακόμη μαίνονταν. Οι εικόνες από αυτές τις περιοχές, δείχνουν τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των συγκρούσεων.

Κατόπιν το ρεπορτάζ συνεχίζεται στη πρωτεύουσα Δαμασκό. Η δημοσιογράφος αναφέρεται στην προπαγάνδα “ηρωοποίησης” του Άσαντ (γιγαντοαφίσες, έλεγχος ΜΜΕ κτλ), ομιλεί με έναν στρατιωτικό που τον εκθειάζει, αλλά και με έναν πολίτη που για ευνόητους λόγους δεν ήθελε να μιλήσει επώνυμα, και ο οποίος παρομοίασε το καθεστώς του Άσαντ με αυτό του δυστοπικού “1984”. Κανείς δεν τολμά να μιλήσει δημόσια με επικριτικά λόγια, επισημαίνει η δημοσιογράφος.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος αναφέρει πως θα οδηγηθεί -όχι τυχαία- από κυβερνητικούς στην παραλιακή πόλη της Λαττάκειας, για να προβληθεί η θετική εικόνα της χώρας. Από εκείνο το σημείο προέρχεται και το απόσπασμα των άρθρων για το “πως ζουν οι Σύριοι στη χώρα τους”. Τα πλάνα δείχνουν Σύριους να απολαμβάνουν τις παραλίες και να επιδίδονται σε θαλάσσια σπορ. Η κατάσταση όμως λίγα χιλιόμετρα έξω από τη πόλη είναι εντελώς διαφορετική, με τα σημάδια του πολέμου να είναι ιδιαιτέρως έντονα.

Το γενικό συμπέρασμα του ντοκιμαντέρ του VICE είναι πως η Συρία είναι κάθε άλλο παρά ο “παράδεισος” που παρουσιάζουν τα ελληνικά άρθρα που το επικαλούνται.

Επιπλέον

Παρά το γεγονός πως κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν τη Συρία ως μια χώρα όπου οι κάτοικοί της περνούν “ζωή και κότα”, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις εκτάσεις που κατέχουν οι διάφορες αντιμαχόμενες δυνάμεις στη χώρα.

Πηγή: Al Jazeera (Μάρτιος 2019)

Παρά το γεγονός πως το καθεστώς Άσαντ έχει πετύχει να ανακτήσει τον έλεγχο περίπου του 60% των εδαφών της Συρίας, μεγάλες εκτάσεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο άλλων δυνάμεων (αντικαθεστωτικοί -ανάμεσά τους σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές-, Κούρδοι της Συρίας, Τουρκία). Ειδικά στα βορειοδυτικά της χώρας, στην επαρχία Ιντλίμπ, η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως τεταμένη, με τις συγκρούσεις να μαίνονται, παρά τις προσπάθειες για εκεχειρία/ειρήνευση.

Συγκρούσεις στην Ιντλίμπ τα τελευταία 24ωρα, πηγή Syria Live Map

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Συρίας, δεν περνάει “Ζωή Και Κότα”.

Fact-check for the sake of Democracy