Όχι, η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία αν αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, ούτε εξετάζει αγορά ρωσικών Α/Α πυραύλων S-400

Σύμφωνα με το pentapostagma.gr, «εμφανίστηκε σε διεθνή ΜΜΕ δημοσίευμα που ανατρέπει εντελώς το γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα «γλυκοκοιτάζει» το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και σχεδιάζει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και να στραφεί στη Ρωσία αν η Τουρκία κάνει το ίδιο».

Είναι αλήθεια;

Το pentapostagma.gr βασίζει τον ισχυρισμό του αποκλειστικά στο fort-russ.com, το οποίο δεν είναι πρακτορείο ειδήσεων, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή άλλη αναφορά σε «διεθνή ΜΜΕ» όπως ισχυρίζεται.

Το fort-russ.com δηλώνει «αντιμπεριαλιστικο» και αποτελεί τον μιντιακό βραχίονα της ΜΚΟ Center for Syncretic Studies με έδρα το Βελιγράδι και του κινήματος New Resistance – Evropa, το οποίο αυτοχαρακτιρίζεται ως «επαναστατικό – σοσιαλιστικό».

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είναι φιλορωσικό, αντιδυτικό και ενίοτε συνωμοσιολογικό και αντισημιτικό.

Παράδειγμα συνωμοσιολογικού/αντισημιτικού άρθρου από την αρχική πηγή του ισχυρισμού

Τα ανωτέρω αποτελούν μια σαφή ένδειξη πως το συγκεκριμένο πόρταλ δεν είναι αξιόπιστο και αμερόληπτο.

O ισχυρισμός είχε εμφανιστεί νωρίτερα (4/7) στη γαλλόφωνη έκδοση του Pars Today, το οποίο υπάγεται στο IRIB, που με τη σειρά του αποτελεί τον μιντιακό βραχίονα προπαγάνδας του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν. Η Τεχεράνη έχει ενδιαφερθεί να αγοράσει S-400 στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά έχει αντιμετωπίσει την άρνηση της Ρωσίας.

Ο επίμαχος ισχυρισμός

Το άρθρο υποστηρίζει πως με βάση δηλώσεις «ειδικών» και πρώην στρατιωτικών (που υποτίθεται παλιότερα, αλλά όχι τώρα υποστήριζαν την αγορά S-400 από τη Ρωσία) σε ελληνικά ΜΜΕ, εάν η Τουρκία αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, το ίδιο μπορεί να πράξει και η Ελλάδα. Το πρόβλημα με τον παραπάνω ισχυρισμό είναι πως δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά «ειδικών» και πρώην στρατιωτικών (επώνυμη ή ανώνυμη) στα Ελληνικά ΜΜΕ περί ενδεχομένου αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Σποραδικές αναφορές που εμφανίζονταν μέχρι πριν ένα χρόνο, ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν επίσημα. Επιπλέον, η Ελλάδα καλύπτει πλήρως της ανάγκες σε Α/Α συστήματα μεγάλης εμβέλειας (όπως οι S-400), με συστοιχίες Patriot και S-300, γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε συζήτηση για αγορά S-400, περιττή.

Συμπεράσματα

-Το «δημοσίευμα-βόμβα» δεν εμφανίστηκε σε «διεθνή ΜΜΕ», αλλά σε μόνο δυο αναξιοπιστες ιστοσελίδες.
-Η Αθήνα δεν εξετάζει αγορά S-400, διότι δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά (ή επιχειρησιακή ανάγκη) σε ΜΜΕ (ούτε πρόσφατα όπως υποστηρίζει το άρθρο, ούτε πιο παλιά, πλην σποραδικών ανεπιβεβαίωτων ισχυρισμών).
-Η Ελλάδα δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ εάν το πράξει η Τουρκία, διότι δεν υπάρχει η παραμικρή τέτοια αναφορά σε διεθνή ή ελληνικά ΜΜΕ όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Με βάση τα ανωτέρω, οι ισχυρισμοί περί «αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ έαν φύγει η Τουρκία» και περί «εξέτασης αγοράς S-400» κρίνονται ως ψευδείς και καταρρίπτονται.