Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι η φλούδα λεμονιού ΔΕΝ καταπολεμά τον καρκίνοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι η φλούδα λεμονιού ΔΕΝ καταπολεμά τον καρκίνο

9 Οκτ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Η φλούδα του λεμονιού έχει αντικαρκινική δράση στους ανθρώπους.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός που κυκλοφορεί στα ελληνικά άρθρα ξεκίνησε από παλαιότερη είδηση που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό, σύμφωνα με την οποία το Ινστιτούτο Υγείας και Επιστήμης της Βαλτιμόρης έστειλε μια επιστολή διαδικτυακά στην οποία παρέθετε τα οφέλη του λεμονιού στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο ο φορέας αρνήθηκε ανοιχτά την όποια συμμετοχή στη σύνταξη και την αποστολή αυτού του κειμένου. Επιπρόσθετα, παρότι ορισμένες ουσίες του λεμονιού έχουν εξεταστεί για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες όλες οι μελέτες έχουν γίνει σε πειραματόζωα, όχι σε ανθρώπους. Επομένως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς των υπό εξέταση άρθρων για αντικαρκινική δράση του λεμονιού στους ανθρώπους.

Άλλη μια είδηση σχετικά με εναλλακτικές αντικαρκινικές θεραπείες κάνει το γύρο του διαδικτύου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ισχυρισμοί αφορούν τη χρήση φλούδας λεμονιού για την αντιμετώπιση μιας πληθώρας ασθενειών μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Οι ισχυρισμοί ωστόσο είναι ψευδείς.

Το είδαμε στα: citypatras.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, meygeia.gr, share24.gr


Τα σχετικά άρθρα αναφέρουν τα εξής:

Είναι γνωστό και επιβεβαιώνεται εδώ και χρόνια ότι το λεμόνι έχει αντιβιοτικές και αντιικές ιδιότητες, ικανές να επιβραδύνουν διάφορους μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και ασθένειες. Το λεμόνι συμβάλλει επίσης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εντερικών παρασίτων και σκουληκιών, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαφόρων διαταραχών του νευρικού συστήματος. Όμως αυτό που δεν ήταν πολύ γνωστό, ούτε είχε μελετηθεί επαρκώς μέχρι πρόσφατα είναι το γεγονός ότι το λεμόνι βοηθάει επίσης στην καταπολέμηση του καρκίνου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τις συμβατικές ιατρικές θεραπείες -πιθανώς έχοντας σημαντικότερη δράση από ό,τι η χημειοθεραπεία. Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Γνωρίζετε ήδη ότι το εκχύλισμα ή το έλαιο λεμονιού μπορεί να έχει πολύ ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες. Έχει επίσης ισχυρή δράση κατά των καρκινικών κυττάρων, αφού είναι ικανό να τα καταστρέφει χωρίς να επηρεάζει τα γειτονικά φυσιολογικά κύτταρα, κάτι που αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα με τη χημειοθεραπεία. Οι αλκαλικές ιδιότητες του λεμονιού μεταβάλλουν επίσης το περιβάλλον που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται μέσα στο σώμα.Τα ευρήματα από περισσότερες από 20 ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι το συγκεκριμένο εσπεριδοειδές φρούτο περιέχει μεγάλες ποσότητες «λεμονοειδών», που είναι υπεύθυνα για τη δράση του λεμονιού κατά του καρκίνου, ειδικά όταν πρόκειται για τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

Μάλιστα έχει υποστηριχθεί ότι το συγκεκριμένο φρούτο είναι μέχρι και 10.000 φορές περισσότερο αποτελεσματικό από την αδριαµυκίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο στα πλαίσια της χημειοθεραπείας για τη διακοπή της εξάπλωσης του καρκίνου.

Όμως το καλύτερο απ’όλα είναι ότι, αντίθετα με τις φαρμακευτικές αγωγές, το εκχύλισμα λεμονιού δεν καταστρέφει τα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος, έτσι η χρήση του είναι απολύτως ασφαλής. Πέρα από τον καρκίνο του μαστού, οι χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως λεμονοειδή μπορούν επίσης να έχουν θετικές επιδράσεις όταν χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των εξής:

Καρκίνος του παχέος εντέρου.
Καρκίνος του παγκρέατος.
Καρκίνος του προστάτη.
Καρκίνος του ήπατος.
Νευροβλάστωμα.
Λευχαιμία.

Ο ισχυρισμός που παρουσιάζεται σε αυτό το άρθρο αποτελεί ανακύκλωση μιας παλιάς είδησης που κυκλοφορεί ήδη από το 2011 σε διάφορα blog του εξωτερικού. [πηγή]

Σύμφωνα με αυτή το Ινστιτούτο Υγείας και Επιστήμης της Βαλτιμόρης έστειλε μια επιστολή διαδικτυακά στην οποία παρέθετε τα οφέλη του λεμονιού στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο ο φορέας αρνήθηκε ανοιχτά την όποια συμμετοχή στη σύνταξη και την αποστολή αυτού του κειμένου. [πηγή]Πέραν του γεγονότος ότι το κείμενο δε στάλθηκε από τον εν λόγω φορέα ωστόσο, η ίδια βάση του ισχυρισμού δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα.

Υπάρχουν ουσίες οι οποίες βρίσκονται στο λεμόνι και οι οποίες μελετώνται ως πιθανοί αντικαρκινικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα το d-λεμονένιο, αλλά οι μελέτες έχουν γίνει σε πειραματόζωα και ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, επομένως δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απόδειξη αποτελεσματικότητας σε ανθρώπους, καθώς δεν έχουν εξεταστεί σε κλινικό πλαίσιο, ενώ δεν υπάρχει καμία μελέτη που να τεκμηριώνει ότι η κατανάλωση λεμονιού ή ενώσεων του είναι 10,000 φορές πιο αποτελεσματική από κάποια μορφή χημειοθεραπείας. [πηγή 1][πηγή 2]

Επιπλέον σε αυτές τις μελέτες οι ερευνητές εξετάζουν την αποτελεσματικότητα των εν λόγω ουσιών σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τις οποίες δε θα μπορούσαμε να πάρουμε καταναλώνοντας λεμόνια.

Κατά συνέπεια ο ισχυρισμός ότι η κατανάλωση λεμονιού είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση χημειοθεραπείας για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.