Ποιοι είμαστε
Αρχική Αθώοι όσοι εξαπατούν με ματζούνια ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό ΚώδικαSCAMS

Αθώοι όσοι εξαπατούν με ματζούνια ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα

12 Οκτ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Στις 8/10/2019 εκδικάστηκε η υπόθεση της Μαρίνας Τόντη, που μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος “Ροδόκηπος των φιλοσόφων” πουλάει διάφορα σκευάσματα για θεραπεία βαριών και ανίατων ασθενειών όπως AIDS, καρκίνος κτλ. Η Τόντη είχε παραπεμφθεί αυτεπαγγέλτως σε δίκη με τις κατηγορίες της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, της απάτης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, μετά από τα δημοσιεύματά μας που ανέδειξαν την δράση της.

Ιστορικό

Το 2016 αναδείξαμε την περίπτωση της Μαρίνας Τόντη, και της εταιρίας της “Ροδόκηπος των φιλοσόφων”, που πουλάει “θεραπείες” (χωρίς να έχει την παραμικρή σχέση με την ιατρική) για πολύ σοβαρές ασθένειες όπως Καρκίνο, Αλτσχάιμερ, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας κτλ., μέσω σκευασμάτων που -σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται- περιέχουν διάφορα φυτικά έλαια και βότανα.
1. Ολιστική Φυσική Θεραπεία για τον Καρκίνο, ή το μονοπάτι προς την οδό της αιωνίου αναπαύσεως;
2. Ροδόκηπος δια πάσαν νόσο…


Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης  έδωσε τον Απρίλιο του 2018 εντολή στη νομική υπηρεσία του Συλλόγου να εξετάσει το θέμα και να προχωρήσει στις νόμιμες διαδικασίες.
Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι φαρμακοποιοί για την επιχείρηση που εμπορεύεται μαντζούνια κατά του καρκίνου


Λίγο αργότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 26/4/2018, αναφέρει ότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας και έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην εταιρεία «Ο ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ», ενώ παράλληλα έχει επιληφθεί του θέματος η Δικαιοσύνη.
Ο ΕΟΦ επιβάλει κυρώσεις στην τσαρλατάνα που πουλάει ματζούνια για τον καρκίνο και στέλνει την υπόθεση στη δικαιοσύνη


Σε έγγραφη καταγγελία προς τον Ε.Ο.Φ. προέβη και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» για τα σκευάσματα του Ροδόκηπου που υποτίθεται ότι θεραπεύουν το AIDS. Ο οργανισμός γνωστοποίησε στη «Θετική Φωνή» πως τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας και εφιστά την προσοχή του κοινού. Συμπληρωματικά, ο Ε.Ο.Φ. πρότεινε προς το Υπουργείο Υγείας την επιβολή κυρώσεων προς τη συγκεκριμένη εταιρεία για παράβαση των διατάξεων της φαρμακευτικής νομοθεσίας και, ακολούθως, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γιαννόπουλου επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο.

Όπως έχει παραδεχθεί δημοσίως η ίδια, μέσω του προσωπικού της προφίλ στο Facebook, της επιβλήθηκε πρόστιμο 40 χιλιάδες ευρώ από το υπουργείο υγείας και έχει προσφύγει κατά της πράξης επιβολής προστίμου στα διοικητικά δικαστήρια.


Τέλος, ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η κατάργηση του εν λόγω ηλεκτρονικού καταστήματος. Όμως το ηλεκτρονικό κατάστημα της κυρίας Τόντη λειτουργεί κανονικά, μέχρι στιγμής.


Η Δίκη της Τόντη

Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή η Μαρίνα Τόντη ήταν κατηγορούμενη για διάδοση ψευδών ειδήσεων, για τους ισχυρισμούς της πως οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες είναι επιβλαβείς και οι καρκινοπαθείς πρέπει να τις σταματήσουν αμέσως, για απάτη, για τις πωλήσεις δήθεν θαυματουργών προϊόντων με υποσχέσεις πως θεραπεύουν κυριολεκτικά κάθε ασθένεια, και για συκοφαντική δυσφήμιση.

Κρίθηκε αθώα για τις κατηγορίες της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και της απάτης, ενώ για την συκοφαντική δυσφήμιση, σε βάρος του αστυνομικού που έστειλε την υπόθεση της στον εισαγγελέα, κρίθηκε ένοχη και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή. Για την ποινή αυτή ασκήθηκε έφεση.

Αναλυτικά:

Για το αδίκημα της διάδοσης ψευδών ειδήσεων:
Όπως ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας, σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα για να καταδικαστεί κάποιος για διάδοση ψευδών ειδήσεων “θα πρέπει να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, ή σε συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, η οποία αναγκάστηκε να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωση τους. Στην προκειμένη περίπτωση δεν προέκυψε αυτό”.

Με τις αλλαγές του ποινικού κώδικα, αυτή η απόφαση ήταν αναμενόμενη και το είχαμε επισημάνει από το Μάρτιο του 2019.
Το σχέδιο του νέου ποινικού κώδικα αποποινικοποιεί fake news

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων ή φημών τιμωρείται αποκλειστικά και μόνο εάν οι ψευδείς ειδήσεις επιφέρουν κίνδυνο πρόκλησης ζημίας στον τουρισμό, στην οικονομία ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή κίνδυνο διατάραξης των διεθνών της σχέσεων. Τίθεται, δηλαδή, σαφής περιορισμός στους τομείς που προστατεύονται από το Νόμο απέναντι στο φαινόμενο των fake news. Έχει απαλειφθεί η έννομη προστασία της δημόσιας πίστης.

Με απλά λόγια, στην εποχή της μάστιγας των fake news, αντί να παρθούν μέτρα για αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο, έχει γίνει υπερβολικά δύσκολο, για να μην πούμε σχεδόν αδύνατον, να τιμωρηθεί όποιος διασπείρει ψευδείς ειδήσεις.

Για το αδίκημα της απάτης:
Όπως τόνισε η εισαγγελέας της έδρας, “σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα για να καταδικαστεί κάποιος για το αδίκημα της απάτης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπέστη ζημιά κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, συν τοις άλλοις απαιτείται έγκληση για την συγκεκριμένη πράξη. Έγκληση (σημ.: “μήνυση” από παθόντα) σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει”.

Με απλά λόγια, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα δεν υπάρχει καμιά αυτεπάγγελτη προστασία από το κράτος για περιπτώσεις απάτης. Στην περίπτωση της Τόντη, θα πρέπει ένας καρκινοπαθής να σταματήσει τις θεραπείες του και να ακολουθήσει την “θεραπεία” της, και αφού πεθάνει θα μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του.

Για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης:
Η Τόντη τιμωρήθηκε μόνο για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης με έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή για όσα έγραψε για τον αστυνομικό που έστειλε την υπόθεση της στον εισαγγελέα. Ο δικηγόρος της άσκησε έφεση.

Η δίκη της ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον Ιανουάριο 2019, όταν ακόμη ίσχυε ο παλιός Ποινικός Κώδικας, αλλά η Τόντη πήρε αναβολή με αποτέλεσμα να δικαστεί με τις νέες, ευνοϊκές για την ίδια, διατάξεις.

Η Τόντη αθωώθηκε γιατί δεν υπήρχε έγκληση από κάποιο θύμα της. Αυτή η κατάσταση δίνει θάρρος σε όλους τους επιτήδειους να ισχυρίζονται οτιδήποτε θέλουν χωρίς να φοβούνται την Δικαιοσύνη. Ήδη η Τόντη έχει αρχίσει να παραπλανά τα μελλοντικά υποψήφια θύματά της, ισχυριζόμενη ψευδέστατα στο προφίλ της στο Facebook ότι δήθεν η εισαγγελέας και ο δικαστής είπαν ότι: “Μπορεί η συμβατική ιατρική να μην θεραπεύει, αλλά η Φυσική Ιατρική του Ροδόκηπου να θεραπεύει.”
Φυσικά τέτοιες αναφορές δεν υπήρξαν στη δίκη, αλλά η αθωωτική απόφαση, με βάση το νέο ποινικό κώδικα, αφήνει στο απυρόβλητο οποιονδήποτε ισχυρίζεται πως κατέχει “θεραπείες” για σοβαρές και ενίοτε ανίατες ασθένειες, η οποίες αφενός δεν προσφέρουν κανένα όφελος, αφετέρου διατίθενται έναντι αντιτίμου σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αντί επιλόγου

Η Μαρίνα Τόντη συχνά υποστηρίζει πως ο ιός HIV είναι “ανύπαρκτος” και “απάτη” του ιατροφαρμακευτικού κατεστημένου, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, πουλάει μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματός της μια “Ολιστική Φυσική Αγωγή για την Αντιμετώπιση της νόσου AIDS/HIV!” Ενώ λοιπόν υποστηρίζει πως ο HIV είναι ανύπαρκτος, στην περιγραφή του προϊόντος για τη θεραπεία του που πουλάει, αναφέρει μεταξύ άλλων πως “Η Αγωγή χρησιμοποιείται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού Hiv“.

Με λίγα λόγια, η Μ. Τόντη πουλάει θεραπεία για έναν ιό που σύμφωνα με την ίδια δεν υπάρχει.

Είναι προφανές πως ο δυνητικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι ανυπολόγιστος, και δυστυχώς ο νέος Ποινικός Κώδικας αφήνει τους πολίτες έρμαιο σε επιτήδειους που λυμαίνονται ασθενείς σε απόγνωση.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.