Ποιοι είμαστε
Αρχική Το άρθρο 188 του Ποινικού Κώδικα δεν αναφέρει όσα ισχυρίζονταιHOAXES

Το άρθρο 188 του Ποινικού Κώδικα δεν αναφέρει όσα ισχυρίζονται

3 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Χιλιάδες χρήστες του Facebook κοινοποιούν την παρακάτω εικόνα από το “Εθνικό Μέτωπο” που ζητάει την παραδειγματική τιμωρία των κοριτσιών με βάση το άρθρο 188 του Ποινικού Κώδικα. Όμως το άρθρο 188 του Ποινικού Κώδικα δεν αναφέρει όσα ισχυρίζονται.

Την ίδια εικόνα δημοσίευσε και το blog thesecretrealtruth

Το άρθρο 188 δεν υπάρχει στον νέο Ποινικό Κώδικα, έχει διαγραφεί. Αλλά, ακόμη και να μην είχε διαγραφεί από τον νέο ΠΚ, το άρθρο 188 είναι εντελώς άσχετο με την συγκεκριμένη περίπτωση. Ο προηγούμενος ΠΚ στο άρθρο 188 αναφερόταν για συµµετοχή σε αθέµιτο σωµατείο

Άρθρο 188
Συµµετοχή σε αθέµιτο σωµατείο
Όποιος συµµετέχει σε σωµατείο του οποίου οι σκοποί αντιβαίνουν σε ποινικές διατάξεις τιµωρείται µε φυλάκιση µέχρι τριών ετών.

Το άρθρο που αναφέρει ότι “Όποιος εκδηλώνει μίσος, περιφρόνηση ή προσβάλει την επίσημη σημαία του κράτους” είναι το 155. Όμως το άρθρο αυτό αναφέρεται σε σημαία άλλου κράτους και η δίωξη ασκείται μόνο με αίτηση της αλλοδαπής κυβέρνησης.

Άρθρο 155
Προσβολή συμβόλων άλλου κράτους
Όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει τη σημαία ή έμβλημα της κυριαρχίας άλλου κράτους, που τελεί σε ειρήνη με την Ελλάδα και είναι αναγνωρισμένο από αυτήν ή διακόπτει ή ηχητικά παρεμποδίζει την ανάκρουση του εθνικού του ύμνου, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Η δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από αίτηση της αλλοδαπής κυβέρνησης.

Για την προσβολή της Ελληνικής Σημαίας υπάρχει το άρθρο 191Α στον Ποινικό Κώδικα. Όμως και εδώ υπάρχει πρόβλημα με τα όσα ισχυρίζονται, γιατί το άρθρο δεν αναφέρει όσα αναγράφουν στην εικόνα.

Άρθρο 191Α
Προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας
1. Όποιος δημόσια αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού ύμνου, και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος τελεί πράξεις ρύπανσης ή φθοράς σε τόπους ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας καθώς και σε χώρους φύλαξης νεκρών ή νεκροταφεία και προκαλεί έτσι φόβο ή ανησυχία σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Συνεπώς, το άρθρο 188 που επικαλείται στην ανάρτησή του το “Εθνικό Μέτωπο” έχει καταργηθεί και αναφέρεται σε άσχετη περίπτωση. Επίσης, συγκρίνοντας την παράθεση που χρησιμοποιούν στην ανάρτηση και στον τρόπο που διατυπωνόταν το επίμαχο άρθρο, παρατηρείται ότι έχει παραφραστεί και έχουν αφαιρεθεί σημαντικά κομμάτια που αλλάζουν ολόκληρο το νόημα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.