Ποιοι είμαστε
Αρχική ΟΧΙ, ο κίονας στο Ιερό του Ποσειδώνα ΔΕΝ βεβηλώθηκεHOAXES

ΟΧΙ, ο κίονας στο Ιερό του Ποσειδώνα ΔΕΝ βεβηλώθηκε

11 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Με τις κοινοποιήσεις να ξεπερνούν τις 1800, η φωτογραφία με το βανδαλισμένο κίονα έγινε viral και τράβηξε τα βλέμματα των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί από τους χρήστες έσπευσαν να καταδικάσουν την πράξη, όμως η φωτογραφία είναι κατασκευασμένη.

Αναλυτικότερα διαβάζουμε:


Την ψευδή είδηση όπως βλέπουμε παρακάτω, κοινοποίησε και ο Κυριάκος Βελόπουλος πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Ελληνική Λύση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών (η οποία αποτελεί Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι υπαγόμενη στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς) ενημερωθήκαμε από την αρχαιολόγο κ. Ασημάκου πως ο εν λόγω βανδαλισμός ΔΕΝ υπάρχει σε οποιοδήποτε αρχαίο κίονα.Στο παρελθόν είχε ξαναγίνει τέτοια αναφορά, ωστόσο όπως και τότε έτσι και τώρα δηλώνουμε πως ΔΕΝ υπάρχει αυτό το ‘γκράφιτι’“.

Η φωτογραφία

Η φωτογραφία αποτελεί προϊόν επεξεργασίας. Αν κανείς είναι αρκετά παρατηρητικός, θα διαπιστώσει πως το χρώμα της μπογιάς έχει την ίδια φωτεινότητα ακόμη και στη σκιά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να είσαστε επιφυλακτικοί. Η κακή ποιότητα της εικόνας είναι χαρακτηριστικό πολλών επεξεργασμένων φωτογραφιών και θα πρέπει να σας βάλει σε σκέψη. Τέλος προτού κοινοποιήσετε μια εικόνα θα μπορούσατε να ελέγξετε τα μεταδεδομένα με το metapicz και το imageedited.com, ενώ πιο προχωρημένοι χρήστες θα μπορούσαν μέσω fotoforensics.com και InVID να ελέγξουν την αυθεντικότητά της.

Η φωτογραφία του κίονα που βρίσκεται στο Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (2015) από google maps

Συμπέρασμα

Όπως ρητά δήλωσε η αρχαιολόγος κ. Ασημάκου, αυτό το “σχέδιο” δεν υπάρχει σε κανένα από τα ερείπια του αρχαίου Ναού. Η φωτογραφία αποτελεί προϊόν επεξεργασίας και μεταδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα φτάνοντας στο σημείο να γίνει “τιτίβισμα” του βουλευτή Κ. Βελόπουλου. Αναδεικνύεται ακόμη μια φορά η ανάγκη να είμαστε κριτικοί και να επαληθεύουμε την πληροφορία που λαμβάνουμε.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).