Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν υπάρχουν ξεχωριστά βαγόνια γυναικών- ανδρών μεταναστών στη ΓαλλίαFAKE NEWS

Όχι, δεν υπάρχουν ξεχωριστά βαγόνια γυναικών- ανδρών μεταναστών στη Γαλλία

27 Δεκ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Στο μετρό του Παρισιού απαγορεύεται η είσοδος στους άνδρες μετανάστες στα βαγόνια του συρμού που εισέρχονται γυναίκες, για λόγους ασφαλείας.

Συμπέρασμα:

Ο λόγος του διαχωρισμού" είναι εντελώς διαφορετικός. Οι υπάλληλοι της εταιρίας, ανέλαβαν να τοποθετήσουν στα μπροστινά βαγόνια άτομα με ειδικές ανάγκες, ή που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης, όπως έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους, ενήλικες με παιδιά ανεξαρτήτως φύλου κτλ, εξαιτίας του συνωστισμού στις πλατφόρμες επιβίβασης, που προκλήθηκε από τον μειωμένο αριθμό δρομολογίων. Εφόσον απέμεναν κενές θέσεις, οι άνδρες επιβάτες μπορούσαν να επιβιβαστούν χωρίς κανέναν περιορισμό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, “στο μετρό του Παρισιού για λόγους ασφαλείας, στα βαγόνια του συρμού που εισέρχονται γυναίκες απαγορεύεται η είσοδος στους άνδρες μετανάστες”.

Το είδαμε στο trikolopodia.gr, makeleio.gr, ellinikiafipnisis.blogspot.com, parapona-rodou.blogspot.com, istioforosnews.com, newsnowgr.com κτλ.

Είναι αλήθεια;

Στις 12 Δεκεμβρίου, κυκλοφόρησε στη Γαλλία, κυρίως μέσω Twitter, ένα βίντεο που φαίνεται να δείχνει υπαλλήλους του μετρό να κατευθύνουν γυναίκες σε συγκεκριμένα βαγόνια, ενώ παράλληλα δεν επέτρεπαν σε άνδρες την είσοδό τους σε αυτά.

Στην πραγματικότητα όμως, οι εικονιζόμενοι δεν είναι μετανάστες, ούτε οι γυναίκες μπαίνουν σε συγκεκριμένα βαγόνια για να μην παρενοχληθούν. Το βίντεο συνέπεσε με τις μεγάλες απεργίες στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό, με την κίνηση στους συρμούς να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Όπως αναφέρουν γαλλικά δημοσιεύματα (δείτε εδώ και εδώ), αλλά και η επίσημη ανακοίνωση της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρίας της Γαλλίας (SNCF – Société nationale des chemins de fer français), ο λόγος του “διαχωρισμού” είναι εντελώς διαφορετικός. Οι υπάλληλοι της εταιρίας, ανέλαβαν να τοποθετήσουν στα μπροστινά βαγόνια άτομα με ειδικές ανάγκες, ή που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης, όπως έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους, ενήλικες με παιδιά ανεξαρτήτως φύλου κτλ, εξαιτίας του συνωστισμού στις πλατφόρμες επιβίβασης, που προκλήθηκε από τον μειωμένο αριθμό δρομολογίων. Εφόσον απέμεναν κενές θέσεις, οι άνδρες επιβάτες μπορούσαν να επιβιβαστούν χωρίς κανέναν περιορισμό.

Εάν παρακολουθήσουμε βίντεο σε μεγαλύτερη ανάλυση, που λήφθηκε την ίδια ημέρα, και όπως το πρώτο, δείχνει του υπαλλήλους της SNCF να κατευθύνουν τους επιβάτες, θα δούμε πως σε ένα από τα βαγόνια που υποτίθεται πως “απαγορεύονται οι άνδρες μετανάστες”, ένας μελαμψός άνδρας έχει ήδη επιβιβαστεί δίχως κανένα πρόβλημα.

Σε άλλο σημείο του ίδιου βίντεο, βλέπουμε μια γυναίκα να αποβιβάζεται μαζί με άνδρες και τουλάχιστον δυο ακόμη να επιβιβάζονται.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως “για λόγους ασφαλείας, στα βαγόνια του συρμού που εισέρχονται γυναίκες, απαγορεύεται η είσοδος στους άνδρες μετανάστες”, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy