Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το Ισραήλ δεν έχει απειλήσει πως θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστεςFAKE NEWS

Όχι, το Ισραήλ δεν έχει απειλήσει πως θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες

20 Ιαν
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως Ισραηλινός αξιωματούχος έχει δηλώσει πως «Θα γεμίσουμε όλη την Ευρώπη με μετανάστες αν η Ευρώπη δεν μας υποστηρίξει».

Στο triklopodia.gr, greeknewsondemand.com (αρχική πηγή), foulspress.blogspot.com κτλ διαβάζουμε:

Η συνέχεια εδώ.

Είναι αλήθεια;

Αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι ο αυτοαποκαλούμενος “ερευνητής – δημοσιογράφος” Ιωάννης Κουντούρης, η θεματολογία της σελίδας του περιλαμβάνει εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας (δείτε εδώ και εδώ) και ξενοφοβικά θέματα (δείτε εδώ και εδώ).

Όσον αφορά τον ισχυρισμό που εξετάζουμε σήμερα, βασίζεται σε παρερμηνεία των δηλώσεων του Yisrael Hasson, ο οποίος μέχρι το 2014 ήταν αναπληρωτής διευθυντής της Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας (Σιν Μπετ) του Ισραήλ.

Τον Ιούλιο του 2014, ο Hasson είχε συναντηθεί με Ευρωπαίους πρέσβεις και αξιωματούχους, έπειτα από μια σειρά αντισημιτικών περιστατικών στην Ευρώπη. Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε επιτροπή για θέματα διασποράς του ισραηλινού κοινοβούλιου (Κνέσετ) “Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες αδυνατούν να προστατεύσουν τους Εβραίους (που διαμένουν σε αυτές), το κράτος του Ισραήλ θα το κάνει”, και συμπλήρωσε “Εάν δεν σταθείτε δίπλα μας, την ημέρα που ο ισλαμικός τρόμος θα φτάσει στα σπίτια σας, τα κρεβάτια σας και τα νηπιαγωγεία σας θα έρθει σύντομα”, αναφερόμενος γενικότερα στη μάχη κατά των ακραίων ισλαμικών στοιχείων, και ειδικότερα κατά των Παλαιστινίων στις τότε ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε κανένα σημείο των δηλώσεων του Hasson δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά, ή απειλή πως το Ισραήλ θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες. Δεν υπάρχει επίσης καμία ανάλογη δήλωση του Hasson ή άλλου Ισραηλινού αξιωματούχου.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο Yisrael Hasson δήλωσε «Θα γεμίσουμε όλη την Ευρώπη με μετανάστες αν η Ευρώπη δεν μας υποστηρίξει», είναι ψευδής.

Fact-check for the sake of Democracy