Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ΔΕΝ είναι από την αγορά στο WuhanHOAXES

Το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ΔΕΝ είναι από την αγορά στο Wuhan

3 Φεβ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο απεικονίζεται αγορά στη πόλη Wuhan της Κίνας από την οποία ξεκίνησε η έξαρση του κορωνοϊού 2019-nCoV.

Συμπέρασμα:

Η αγορά που απεικονίζεται στο υπό εξέταση βίντεο βρίσκεται στην Ινδονησία, όχι στη Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει αγορά στο Wuhan της Κίνας, από όπου “ξεκίνησε” η μετάδοση του κορωνοϊού 2019-nCoV. Ωστόσο, η αγορά που φαίνεται στο εν λόγω βίντεο δεν είναι από τη Κίνα αλλά από την Ινδονησία.

Παραδείγματα: tovima.gr, tanea.gr, kefaloniamagazine.gr, in.gr

Το υπό εξέταση βίντεο κυκλοφόρησε τόσο σε ελληνικές σελίδες ενημέρωσης, όσο και σε σελίδες στο Facebook με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για την αγορά στη πόλη Wuhan της Κίνας, κάνοντας σύνδεση με τις συνθήκες της αγοράς που απεικονίζεται και την έξαρση του κορωνοϊού 2019-nCoV.

Βρίσκεται η εν λόγω αγορά στη Κίνα;

Στην αρχή του βίντεο, περίπου στο πρώτο δευτερόλεπτο βλέπουμε στην οθόνη τις λέξεις “Pasar EXTREAM Langowan”.

https://youtu.be/9EPz8PSue2o

Αυτό το κείμενο μεταφράζεται ως “Αγορά Extreme Langowan”. Με βάση αυτό μπορέσαμε να κάνουμε αναζήτηση με αυτές τις λέξεις κλειδιά και να βρούμε το αρχικό βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube στις 19 Ιουλίου του 2019 και δείχνει την υπαίθρια αγορά Langowan στην Ινδονησία στην οποία πωλούνται άγρια ζώα προς κατανάλωση.

Στο 20ο δευτερόλεπτο του βίντεο μάλιστα φαίνεται μια επιγραφή σε κτήριο η οποία μεταφράζεται ως:

Government of Minahasa Regency Trade Department Langowan Market Office.

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι το υπό εξέταση βίντεο παρουσιάζει αγορά στο Wuhan της Κίνας είναι ψευδής. Η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται στο νησί Sulawesi στην Ινδονησία.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.