Ποιοι είμαστε
Αρχική Μόρια: Αλλοδαποί ΔΕΝ έκαψαν σπίτια με ανθρώπους μέσαFAKE NEWS

Μόρια: Αλλοδαποί ΔΕΝ έκαψαν σπίτια με ανθρώπους μέσα

10 Φεβ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Αλλοδαποί μπήκαν στο χωριό Μόρια και καίνε σπίτια με ανθρώπους μέσα!

Συμπέρασμα:

Η οικία που κάηκε στη Μόρια ήταν εγκαταλελειμμένη. Η Πυροσβεστική δεν κλήθηκε να κάνει διάσωση ατόμων μέσα από σπίτι ενώ οι δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Μεταξύ αληθινών ειδήσεων για τις διαμαρτυρίες των Αφγανών αιτούντων άσυλο που διαμένουν στο ΚΥΤ της Μόριας και διαδραματίστηκαν στη Μυτιλήνη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κυκλοφόρησε και η είδηση πως “αλλοδαποί έβαλαν φωτιά σε σπίτια με ανθρώπους μέσα”. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Το είδαμε: 1069.gr, pronews.gr (αρχική πηγή), greekaffair.gr, skeftomasteellhnika.blogspot.com, myblogs.gr, alarm.rodos-island.gr.

Επεισόδια

Με επεισόδια και παρατεταμένη ένταση εκτυλίχθηκε η πορεία διαμαρτυρίας των αιτούντων άσυλο Αφγανών που ξεκίνησε από το ΚΥΤ της Μόριας τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου. Μάταια προσπάθησαν δυνάμεις των ΜΑΤ να απωθήσουν το πλήθος  ώστε να μη φτάσει στο κέντρο της πόλης. Όπως βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα πολλοί από τους διαδηλωτές,  διαμέσου του βουνού, κατευθύνονται στο κέντρο. Έξω από τον αυτόνομο σταθμό παραγωγής (ΑΣΠ) της ΔΕΗ σημειώθηκαν εστίες φωτιάς. Στην δεύτερη εικόνα βλέπουμε ξεκάθαρα τις εστίες πλησίον του ΑΣΠ ρεύματος της ΔΕΗ. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων. Όσοι από τους διαδηλωτές κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κλοιό της αστυνομίας που είδαμε στη πρώτη εικόνα, έφτασαν διαμέσου των λόφων, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Υπολογίζεται πως σε αριθμό έφταναν τα 500 άτομα. Ένα ακόμη φράγμα των ΜΑΤ περιόρισε ακόμα περισσότερο τον αριθμό στα 200 άτομα. Πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαμαρτυρία και στήθηκαν σκηνές στη προκυμαία με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος. Μερικές ώρες αργότερα σύμφωνα με πληροφορίες  οι 200 πρόσφυγες και μετανάστες αποχώρησαν. Επιστρέφοντας στο ΚΥΤ της Μόριας, οι αιτούντες άσυλο πέρασαν με αστυνομική επίβλεψη μέσα από το χωριό  για εξοικονόμηση χρόνου μιας και η επιλογή άλλης διαδρομής θα ήταν χρονοβόρα.  Καθώς απομακρύνονταν από το χωριό ομάδα κατοίκων διαμαρτυρήθηκε και αντέδρασε. Έτσι λίγες ώρες αργότερα, όπως μετέδωσε στις 19:49 η ΕΡΤ Αιγαίου έγινε συνέλευση των κατοίκων με τον Δήμαρχο να επικοινωνεί με τις αρμόδιες αρχές και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Παναγιώτη Μηταράκη.

Αληθεύει;

Λίγες ώρες μετά την εν λόγω συνέλευση των πολιτών σημειώθηκε πυρκαγιά σε σπίτι στη Μόρια. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού σώματος το σπίτι ήταν εγκαταλελειμμένο. Ακόμη κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπεύθυνο ενημέρωσης δημοσιογράφων της Γε.Π.Α.Δ Βορείου Αιγαίου ενημερωθήκαμε πως δεν έχει γίνει ταυτοποίηση των δραστών. Τέλος, η Πυροσβεστική υπηρεσία μας διαβεβαίωσε μέσω του κ. Νικολάου πως δεν υπήρξε κλήση διάσωσης ατόμου μέσα από φλεγόμενο κτίριο, ενώ δεν εντοπίστηκε εμπρηστική ενέργεια. Χάρις στην ετοιμότητα του Πυροσβεστικού σώματος η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό πως τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν φωτιές κατά την διάρκεια των διαμαρτυριών των αιτούντων άσυλο που συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ ωστόσο, ο ισχυρισμός πως “αλλοδαποί έβαλαν φωτιά σε σπίτια του χωριού της Μόριας με ανθρώπους μέσα”είναι ψευδής και καταρρίπτεται.  

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).