Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο του 2016 το παρουσιάζουν ως νέο για τα επεισόδια στη Χιο.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο του 2016 το παρουσιάζουν ως νέο για τα επεισόδια στη Χιο.

28 Φεβ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει σκηνές από πρόσφατα περιστατικά βίας στη Χίο, και συγκεκριμένα άνδρες των ΜΑΤ να επιτίθενται σε πολίτες του νησιού που διαμαρτύρονται εναντίον της κατασκευής κλειστών κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Συμπέρασμα

Το βίντεο είναι πραγματικό, ωστόσο αφορά σε επεισόδια που διαδραματίστηκαν τον Απρίλιο του 2016.

Μάχες σώμα με σώμα και σκηνές αστυνομικής βίας εναντίον πολιτών παρουσιάζει βίντεο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από ιστοσελίδες για τα βίαια επεισόδια που ξεκίνησαν ήδη από τις 24/2/2020 στη Χίο. Ωστόσο, το εν λόγω βίντεο δεν είναι νέο και λήφθηκε το 2016.

Παραδείγματα: candiadoc.gr, diktiospartakos.blogspot.com, xiromeropress καθώς και σε σελίδες στην πλατφόρμα του Facebook: Ξύπνα Ελλάδα (αρχική πηγή) κ.α

Τι συνέβη στις 3/4/2016

Την Κυριακή 3 Απριλίου του 2016 και λίγο μετά τις 21:30 η κατάσταση στο νησί της Χίου κλιμακώθηκε. Κάτοικοι του νησιού προέβαλλαν αντίσταση κατά τη διάρκεια επιχείρησης μεταφοράς στέγασης 170 μεταναστών προς απέλαση από τις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΛ σε κτίριο του πρώην βυρσοδεψείου Ζαφειράκη. Έτσι, κατά της βραδινές ώρες σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των κατοίκων και μονάδων αποκατάστασης της τάξης οι οποίες προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση βίας. Μάλιστα, τρεις κάτοικοι οδηγήθηκαν στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Την επομένη, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ προέβη σε προκαταρκτική διοικητική εξέταση για το εν λόγω περιστατικό.

Πηγή: politischios.gr
Πηγή: Google Maps
Πηγή: politischios.gr
Πηγή: Google Maps

Συμπέρασμα

Η χρήση του εν λόγω βίντεο για την είδηση των επεισοδίων της 25ης Φεβρουαρίου 2020 αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας καθότι πρόκειται για συμβάν που έλαβε χώρα στις 3/4/2016.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).