Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει οργισμένους Κινέζους στην Wuhan να γκρεμίζουν κεραίες 5GFAKE NEWS

Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει οργισμένους Κινέζους στην Wuhan να γκρεμίζουν κεραίες 5G

9 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει οργισμένους Κινέζους πολίτες να γκρεμίζουν κεραίες 5G στην πόλη Ουχάν λόγω COVID-19.

Συμπέρασμα

Το βίντεο προέρχεται από το Χονγκ Κόνγκ και δείχνει διαδηλωτές, τον Αύγουστο του 2019 (πριν από την πανδημία του COVID-19), να ρίχνουν έναν "έξυπνο" φανοστάτη.

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο, υποστηρίζουν, ψευδώς, ότι ένα βίντεο δείχνει Κινέζους πολίτες στην περιοχή της Ουχάν να γκρεμίζουν κεραίες 5G, φοβούμενοι ότι αυτό ήταν o λόγος που προκάλεσε την πανδημία της νόσου του κορωνοϊού COVID-19.

Το είδαμε: be2news, pronews, lefteria.blogspot, aetos-apokalypsis, skeftomasteellhnika.blogspot

Το επίμαχο βίντεο

Το βίντεο είναι πραγματικό, αλλά όπως θα δούμε στη συνέχεια δεν έχει καμία σχέση με το 5G και τον ψευδή συσχετισμό του με τη νόσο του νέου κορωνοϊού, COVID-19.

Πρωτοκυκλοφόρησε στα μέσα Μαρτίου και πήρε μεγαλύτερη δημοσιότητα την 1η Απριλίου, όταν ο ηθοποιός Woody Harrelson το μοιράστηκε στον λογαριασμό του στο Instagram

Το βίντεο καταγράφει ένα πραγματικό περιστατικό, ωστόσο, δεν κινηματογραφήθηκε το 2020, δεν είναι στην Ουχάν αλλά στο Χονκ Κονγκ, ούτε έχει σχέση με τους ισχυρισμούς περί COVID-19 και 5G (όπως έχουμε ξαναγράψει το 5G ΔΕΝ έχει σχέση με τον κορωνοϊό)

Το αρχικό βίντεο, προέρχεται από την εφημερίδα Guardian και είναι αυτό:

Είναι γυρισμένο τον Αύγουστο του 2019 (πριν το ξέσπασμα του COVID-19 στο Wuhan) και δείχνει διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ να ξηλώνουν ένα “έξυπνο” φωτιστικό στο Χονγκ Κονγκ.

Οι διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εκείνης της περιόδου (με τις οποίες κατήγγειλαν την υποχώρηση των ελευθεριών και τις αυξανόμενες παρεμβάσεις του Πεκίνου στις υποθέσεις της ημιαυτόνομης περιοχής), στις 24 Αυγούστου του 2019, γκρέμισαν κάποιους από τους 50 «έξυπνους φανοστάτες» που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, θεωρώντας ότι πρόκειται όχι για απλά φωτιστικά δρόμου, αλλά ότι είναι εφοδιασμένα με μικροτσίπ και προορίζονται για αναβάθμιση με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Πριόνισαν τους στύλους των φωτιστικών αυτών κι αποσύνδεσαν τις καλωδιώσεις τους.

HONG KONG – AUGUST 24: Protesters attempt to pull down a smart lamppost during an anti-government rally in Kowloon Bay district on August 24, 2019 in Hong Kong, China. Pro-democracy protesters have continued rallies on the streets of Hong Kong against a controversial extradition bill since 9 June as the city plunged into crisis after waves of demonstrations and several violent clashes. Hong Kong’s Chief Executive Carrie Lam apologized for introducing the bill and declared it “dead”, however protesters have continued to draw large crowds with demands for Lam’s resignation and completely withdraw the bill. (Photo by Anthony Kwan/Getty Images)

Όπως σχετικά αναφέρει η εφημερίδα Guardian:

Activists targeted several ‘smart’ lamp-posts equipped with sensors, cameras and data networks in anti-surveillance protests over the weekend. Protesters, many of whom disguised their identities with masks and umbrellas, fear the devices can be used by China to collect personal information. Authorities insist the lamp-posts only collect air quality, traffic and weather data.

Μετάφραση: Οι ακτιβιστές είχαν στόχο αρκετούς «έξυπνους» φανοστάτες με αισθητήρες, κάμερες και δίκτυα δεδομένων σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους έκρυβαν την ταυτότητά τους με μάσκες κι ομπρέλες, φοβούνται ότι οι συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Κίνα για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων. Οι αρμόδιες αρχές επιμένουν ότι οι φανοστάτες συλλέγουν μόνο δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες.

Εν κατακλείδι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει Κινέζους πολίτες στην περιοχή της Ουχάν να γκρεμίζουν κεραίες 5G, φοβούμενοι ότι αυτό ήταν o λόγος που προκάλεσε την πανδημία της νόσου του κορωνοϊού COVID-19. Προέρχεται από το Χονγκ Κόνγκ  και δείχνει διαδηλωτές, τον Αύγουστο του 2019 (πριν από την πανδημία του COVID-19), να ρίχνουν έναν “έξυπνο” φανοστάτη. 

Διαβάστε επίσης

Όχι, αυτά τα πουλιά ΔΕΝ πέθαναν από δοκιμή κεραίας 5G

180 επιστήμονες υπογράφουν επιστολή κατά του 5G – Ψευδοεπιστήμη

Όχι, το 5G ΔΕΝ είναι ένα Τεράστιο Πείραμα πάνω στην Ανθρώπινη Υγεία

Το 5G δεν σχεδιάστηκε για την μείωση του πληθυσμού

Ο κοροναϊός 2019-nCoV δεν είναι εργαστηριακό κατασκεύασμα 

ΔΕΝ υπάρχει επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει ότι ο νέος κορωνοϊός ξεκίνησε από εργαστήριο.