Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Γκρέτα ΔΕΝ ζήτησε να σταματήσει η χρήση των τσόπστικςHOAXES

Όχι, η Γκρέτα ΔΕΝ ζήτησε να σταματήσει η χρήση των τσόπστικς

19 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε τους Κινέζους να σταματήσουν τη χρήση των τσόπστικς με σκοπό τη διάσωση δέντρων.

Συμπέρασμα:

Η δήλωση αυτή δεν περιέχεται σε καμιά συνέντευξη ή ομιλία της Γκρέτα. Είναι πλαστή.

Μεγάλη διάδοση στα κοινωνικά δίκτυα γνώρισε ο ισχυρισμός ότι “η γνωστή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, κάλεσε τους Κινέζους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά ξυλάκια (τσόπστικς), με σκοπό τη διάσωση δέντρων”. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Είδαμε τον ισχυρισμό σε πολυάριθμες αναρτήσεις στα Facebook και Twitter στις αρχές του 2020, και ενδεικτικά υπήρξε υψηλός αριθμός κοινοποιήσεων από τη Facebook σελίδα Τιναφτορε.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση που αναπαράγεται:

Η Greta Tunberg κάλεσε τους Κινέζους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά ξυλάκια τους και έτσι να συμβάλουν στη διάσωση εκατοντάδων δένδρων. Οι Κινέζοι συμβούλεψαν την Γκρέτα Τούνμπεργκ να επιστρέψει στο σχολείο, όπου θα μάθει ότι τα ξυλάκια είναι φτιαγμένα από μπαμπού, και το μπαμπού είναι φυτό, όχι δέντρο. Και την κάλεσαν να σταματήσει να σκουπίζει τον πισινό της με χαρτί υγείας γιατί αυτό όντως είναι φτιαγμένο από ξύλο!

Όπως σημειώνουν στην έρευνά τους οι ομάδες ελέγχου ισχυρισμών των Reuters, Faktisk και TjekDet, η παλαιότερη αναπαραγωγή του ισχυρισμού στα αγγλικά έγινε από τον εξής λογαριασμό του Twitter στα μέσα του Γενάρη, ο οποίος δεν έκανε αναφορά συγκεκριμένα στους Κινέζους.

Έπειτα ο ισχυρισμός διαδόθηκε διεθνώς, αλλά σε καμιά εκδοχή του δεν περιλαμβάνει παραπομπή στο πλαίσιο όπου υποτίθεται ότι έλαβε χώρα η δήλωση.

Το TjekDet εικάζει ότι ο ισχυρισμός θα μπορούσε να είχε προκύψει μετά από αναφορά της Γκρέτα στην πιθανότητα επίσκεψής της στην Ασία, στη συνέντευξή της στο Ιαπωνικό ΜΜΕ “Kyodo News”. Ωστόσο, σε κανένα σημείο της συνέντευξής της (εδώ η αναφορά της στην Κίνα και στην Ιαπωνία) αυτή δε δηλώνει κάτι για τη χρήση των τσόπστικς.

Μετά από εκτενή μας αναζήτηση στο διεθνή τύπο, επιβεβαιώσαμε όπως και οι παραπάνω ομάδες ελέγχου ισχυρισμών ότι η αναφερόμενη δήλωση της Γκρέτα δεν περιέχεται σε καμιά συνέντευξη ή ομιλία της.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε τους Κινέζους να σταματήσουν τη χρήση τσόπστικς ώστε να διασώσουν δέντρα είναι ψευδής, και το αναφερόμενο απόφθεγμα πλαστό.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.