Ποιοι είμαστε
Αρχική Δημοσιεύματα “ανέστησαν” τον Βγενόπουλο και τον “κόλλησαν” κορωνοϊόΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Δημοσιεύματα “ανέστησαν” τον Βγενόπουλο και τον “κόλλησαν” κορωνοϊό

25 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ζει σε πόλη της Βραζιλίας. Η μεταφορά του στο νοσοκομείο εξαιτίας του κορωνοϊού αποκάλυψε την αλήθεια.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας. Ο Α. Βγενόπουλος πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 5 Νοεμβρίου 2016.

Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2020

Άρθρα που φέρουν τον τίτλο: “Ανδρέας Βγενόπουλος. Δεν τούφτανε που ήταν νεκρός 4 χρόνια, τον χτύπησε κι ο ιός κι άστα να πάνε. Σε νοσοκομείο στην πόλη Σαλβαντόρ της Βραζιλίας ο Α.Βγενόπουλος, χτυπημένος από τον κορωνοϊό. ΦΩΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ … ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΕΛΙΞΕΙΣ. ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ” έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες και έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παραδείγματα: makeleio.gr, skeftomasteellhnika.blogspot.com, diathesh.blogspot.com, dionios.blogspot.com, e-magazino.gr, xanianews.gr, newsup.gr.

Σύμφωνα με το “ρεπορτάζ” ο Ανδρέας Βγενόπουλος διακομίσθηκε εσπευσμένα τις προηγούμενες μέρες στο νοσοκομείο Ρομπέρτο Σάντος της πόλης Σαλβαντόρ στην Βραζιλία. Οι φωτογραφίες που πλαισιώνουν το κείμενο αποδεικνύουν ότι ο επιχειρηματίας ζει αν και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας του κορωνοϊού. Το άρθρο, επίσης, αναφέρει ότι μέλη των διωκτικών αρχών μεταβαίνουν στην Βραζιλία για να τον συλλάβουν.

Μέρος από το άρθρο όπως αναρτήθηκε στο skeftomasteellhnika.blogspot.com.

Οι φωτογραφίες-“ντοκουμέντο”

Στο άρθρο εντοπίζονται δύο φωτογραφίες οι οποίες “αποδεικνύουν” ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος συνεχίζει να ζει.

Η πρώτη αναρτήθηκε στο Shutterstock από τον Joa Souza. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 9 Ιουνίου 2015, έξω από το νοσοκομείο Ρομπέρτο Σάντος που βρίσκεται στην πόλη Σαλβαντόρ στην Βραζιλία. Σε αυτήν φαίνονται δύο γυναίκες να κάθονται στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα είναι ασθενοφόρο.

 

Η δεύτερη φωτογραφία προέρχεται από την δεξαμενή της getty images, όπως δηλώνεται και στο άρθρο που αναρτήθηκε στο houstonchronicle.com. Σύμφωνα με τη λεζάντα που υπάρχει, η φωτογραφία τραβήχτηκε στην πόλη Zouping της Κίνας στις 28 Ιανουαρίου 2020. Σε αυτήν απεικονίζονται άτομα του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου να φροντίζουν έναν ασθενή με κορωνοϊό που βρίσκεται σε απομόνωση.

 

Πως ξεκίνησε

Η θεωρία συνωμοσίας ξεκίνησε μετά από μία ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Δημήτρης Τοκαρίδης 23 Μαΐου 2020, στην οποία αναφέρει ότι ο Α. Βγενόπουλος νοσηλεύεται σε εντατική της Βραζιλίας εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σε νεότερη του ανάρτηση ο ίδιος τόνισε ότι επρόκειτο για ένα αστείο που λέχθηκε αρχικά σε προσωπική συζήτηση με φίλο του πριν το δημοσιεύσει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Συμπερασματικά, η θεωρία συνωμοσίας ξεκίνησε μετά από μία χιουμοριστική ανάρτηση χρήστη μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν ανακτήθηκαν από γνωστές πλατφόρμες στο διαδίκτυο που πωλούν φωτογραφίες. Σε καμία από αυτές δεν απεικονίζεται ο Α. Βγενόπουλος. Ο γνωστός επιχειρηματίας απεβίωσε μετά από καρδιακή προσβολή στις 5 Νοεμβρίου 2016.

 

 

 

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).