Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο ΠΟΥ ΔΕΝ δωροδόκησε τον Πρόεδρο της Μαγαδασκάρης με 20 εκατομμύριαFAKE NEWS

Όχι, ο ΠΟΥ ΔΕΝ δωροδόκησε τον Πρόεδρο της Μαγαδασκάρης με 20 εκατομμύρια

8 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Πρόεδρος της Μαδαγασκάρης κατήγγειλε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιχείρησε να τον δωροδοκήσει με 20 εκατομμύρια ώστε να τον πείσει να δηλητηριάσει φυτικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού, και ο Πρόεδρος έπειτα κάλεσε όλα τα Αφρικανικά έθνη να εγκαταλείψουν τον ΠΟΥ.

Συμπέρασμα:

Τα επίμαχοι ισχυρισμοί δεν βρίσκονται σε καμιά δήλωση ή συνέντευξη του Προέδρου, και εκπρόσωπός του δήλωσε ότι αυτά είναι κατασκευασμένα.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι ο Πρόεδρος της Μαγαδασκάρης κατήγγειλε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιχείρησε να τον δωροδοκήσει με 20 εκατομμύρια ώστε να τον πείσει να δηλητηριάσει φυτικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού, και ότι ο Πρόεδρος έπειτα κάλεσε όλα τα Αφρικανικά έθνη να εγκαταλείψουν τον ΠΟΥ. Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Το είδαμε στα: halithheia.blogspot.com, thesecretrealtruth.blogspot.com, edo-ola-edo.blogspot.com, odysseiatv.blogspot.com, voicenews.gr, katohika.gr, skeftomasteellhnika.blogspot.com, esy-ipeiros.gr, filosofia-erevna.blogspot.com, dionios.blogspot.com, oxistinneataksi.blogspot.com, klara970.wordpress.com.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

Ο Rajoelina ισχυρίζεται ότι ο ΠΟΥ του προσέφερε δωροδοκία 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να δηλητηριάσει το φάρμακό τους ανέφερε η Tanzania Perspective σε πρωτοσέλιδο της έκδοσης της 14ης Μαΐου.

Στις 20 Μαίου σε ζωντανή μετάδοση θα καλέσει όλα τα Αφρικανικά Εθνη να εγκαταλείψουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) λόγω της κακής πίστης της Ευρώπης έναντι της Αφρικής.

Ο πρόεδρος της Μαδαγασκάρης λέει ότι η Ευρώπη δημιούργησε οργανισμούς με την επιθυμία οι Αφρικανοί να παραμείνουν εξαρτημένοι από αυτούς.

Ο Πρόεδρος της Μαδαγασκάρης πιστεύει ότι ο μόνος λόγος που ο υπόλοιπος κόσμος αρνήθηκε να αντιμετωπίσει επειγόντως τη θεραπεία της Μαδαγασκάρης για τον κοροναϊό είναι ότι η θεραπεία προέρχεται από την Αφρική.

Σε συνέντευξή του στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Rajoelina είπε ότι παρατήρησε ότι αυτό πηγάζει από τη συνηθισμένο πατρονάρισμα προς τους Αφρικανούς.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Τι ισχύει;

Στις 21 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Μαγαδασκάρης, Andry Rajoelina, ανακοίνωσε τη διανομή του φυτικού σκευάσματος Covid-Organics, με τον ισχυρισμό ότι αυτό μπορούσε να θεραπεύσει την ασθένεια COVID-19.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι το προϊόν δεν είχε ακόμη εξεταστεί κατά τα διεθνή στάνταρ για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του. Σε διαδικτυακή κλήση του ΠΟΥ με 70 ειδικούς απ’ όλη την Αφρική, υπήρξε ομοφωνία ότι όλα τα φάρμακα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην ήπειρο, θα έπρεπε χωρίς εξαίρεση πρώτα να πιστοποιηθούν μέσω κλινικών δοκιμών.

Παράλληλα, η Αφρικανική Ένωση ζήτησε τεχνικά στοιχεία για το σκεύασμα και ο Πρόεδρος της Νιγηρίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα το διαθέσει σε κυκλοφορία χωρίς την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Το σκεύασμα χρησιμοποιεί ως ενεργή ουσία την αρτεμισία, η οποία έχει εγκεκριμένη δράση απέναντι στην ελονοσία. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο καθηγητής Arthur Grollman, η δράση κατά της ελονοσίας δε συνεπάγεται δράση κατά των ιών, και το σκεύασμα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων όχι μόνο εφησυχασμένων ασθενών με COVID-19, αλλά και ασθενών ελονοσίας, λόγω της αντίστασης που αναμένεται να αναπτύξει το μικροβιό της ελονοσίας απέναντι στην αρτεμίσια μετά από εκταταμένη χρήση της.

Στις 11 Μαΐου ο Πρόεδρος Rajoelina εμφανίστηκε σε συνέντευξη με το κανάλι France24, και μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι στις επιφυλάξεις του ΠΟΥ, δηλώνοντας: «Αν δεν ήταν η Μαγαδασκάρη, αλλά κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα που θα είχε ανακαλύψει αυτό το σκεύασμα, θα υπήρχε τόση αμφιβολία; Δεν το νομίζω».

Σύντομα κυκλοφόρησε ο επίμαχος ισχυρισμός αναφορικά με την καταγγελία του Προέδρου για δωροδοκία από τον ΠΟΥ και για την κλήση του προς τα αφρικανικά έθνη να τον εγκαταλείψουν, ο οποίος διαδόθηκε εκτενώς από αφρικανικές δημοσιεύσεις των κοινωνικών δικτύων και ορισμένα έντυπα.

Όπως όμως τεκμηρίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε δύο άρθρα του για το κάθε σκέλος του ισχυρισμού, ο Πρόεδρος δεν έχει προβεί σε καμιά τέτοια δήλωση, ούτε στη συνέντευξη του France24, ούτε σε άλλες πρόσφατες δηλώσεις του, ούτε στους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων του [άρθρο 1][άρθρο 2].

Σε επικοινωνία του με το AFP, ο Διευθυντής του Προεδρικού Γραφείου της Μαδαγασκάρης, Lova Ranoramoro, δήλωσε τα εξής:

Η Προεδρία της Μαδαγασκάρης αρνείται επίσημα όλους αυτούς τους ισχυρισμούς. Από την έναρξη της διανομής του σκευάσματος Covid-Organics, πολλά λόγια έχουν αποδοθεί ψευδώς στον Πρόεδρο Andry Rajoelina. Καταδικάζουμε εμφατικά αυτά τα ψευδή αποφθέγματα.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος δήλωσε σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter στις 21 Μαΐου, ότι ο ΠΟΥ θα υποστηρίξει τις κλινικές δομές για το σκεύασμα.

Τέλος, η Μαδαγασκάρη ακόμη κατατάσεται στις χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (έλεγχος στις 7-6-2020).

Τα επίμαχα ελληνικά δημοσιεύματα περιλαμβάνουν και άλλη παραπληροφόρηση, παρουσιάζοντας ως αποδεδειγμένη μια αμφίβολη καταγγελία για χρηματισμό του Νιγηριανού Κοινοβουλίου από το Bill Gates, και το πρόγραμμα ID2020 ασφαλούς ψηφιακής ταυτοποίησης στο οποίο o Gates συμμετέχει ως «αποκοπή της ανθρώπινης φυλής».

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι ο Πρόεδρος της Μαδαγασκάρης κατήγγειλε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιχείρησε να τον δωροδοκήσει με 20 εκατομμύρια ώστε να τον πείσει να δηλητηριάσει φυτικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού, και ότι ο Πρόεδρος έπειτα κάλεσε όλα τα Αφρικανικά έθνη να εγκαταλείψουν τον ΠΟΥ, είναι ψευδής και βασίζεται σε κατασκευασμένες δηλώσεις του Προέδρου.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.