Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Ιαπωνία ΔΕΝ εφαρμόζει περιορισμούς στο Ισλάμ και τους μουσουλμάνουςFAKE NEWS

Η Ιαπωνία ΔΕΝ εφαρμόζει περιορισμούς στο Ισλάμ και τους μουσουλμάνους

17 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Ιαπωνία παρουσιάζει πρόοδο και είναι μια πολύ εξελιγμένη χώρα γιατί εφαρμόζει περιορισμούς στους μουσουλμάνους και στο ισλάμ.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι εφαρμόζονται πολιτικές εχθρικές προς τις μουσουλμανικές κοινότητες και το Ισλάμ στην Ιαπωνία.

Η ψευδής είδηση ότι η Ιαπωνία εφαρμόζει αυστηρούς περιορισμούς στο Ισλάμ και τους μουσουλμάνους κυκλοφορεί εκ νέου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράδειγμα: diaforetiko.gr, periergaa.blogspot.com, makeleio.gr

Πρόκειται για παλαιότερο άρθρο στο οποίο απαριθμούνται 18 λόγοι οι οποίοι “αποδεικνύουν ότι η Ιαπωνία καταγράφει πρόοδο καθώς ακολουθεί μια πολιτική αυστηρών περιορισμών απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά:

Το κείμενο όπως αναρτήθηκε στο diaforetiko.gr.

Τι ισχύει

Η Ιαπωνία δεν έχει διαφορετική στάση απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ. Σε δηλώσεις που έκαναν στο Politifact οι Kumiko Yagi (Καθηγήτρια, Tokyo University of Foreign Studies), Kamada Shigeru (Καθηγητής Ισλαμικών Σπουδών, University of Tokyo) και Glenda S. Roberts καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς που εμφανίζονται στο υπό εξέταση κείμενο. Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως στους εξής 4 ισχυρισμούς, ότι στην Ιαπωνία α) δεν δίνεται μόνιμη κατοικία στους μουσουλμάνους, β) απαγορεύεται η διάδοση του Ισλάμ, γ) δεν μπορεί κανείς φέρει στη χώρα ένα Κοράνι γραμμένο στην αραβική γλώσσα και δ) οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν καν να νοικιάσουν ένα σπίτι. Οι απαντήσεις ήταν αρνητικές σε όλους τους ισχυρισμούς.

Όσον αφορά το θέμα της διαμονής, ο κ. Kamada επισήμανε ότι οι Ιάπωνες μπορεί να έχουν κατά κανόνα μια απροθυμία στην ενοικίαση σπιτιών σε αλλοδαπούς, αλλά αυτό δεν είναι πιο έντονο στους μουσουλμάνους.

Αναφορικά με την απόκτηση της ιαπωνικής ιθαγένειας, όπως φαίνεται και στα κριτήρια που υπάρχουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας σε κανένα σημείο της διαδικασίας δεν αναφέρονται οι λέξεις μουσουλμάνος και Ισλάμ. Περιορισμοί δεν εντοπίζονται ούτε στην έκδοση βίζας για εργασία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Tanada, στην Ιαπωνία υπολογίζεται ότι ζουν 200.000 μουσουλμάνοι. Σε αυτούς περίπου οι 43.000 έχουν την ιαπωνική ιθαγένεια, συμπεριλαμβανομένων όσων ασπάστηκαν το Ισλάμ εξαιτίας γάμου. Αναλυτικά τα έγγραφα για τους γάμους μουσουλμάνων στην Ιαπωνία που έχουν ιαπωνική ή άλλη υπηκοότητα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Islamic Center Japan.

Το Ισλάμ και η αραβική γλώσσα διδάσκονται σε πανεπιστήμια της Ιαπωνίας. Πιο συγκεκριμένα, το Tokyo University of Foreign Studies παραδίδει μαθήματα αραβικών και στην ιστοσελίδα του Waseda University υπάρχει αρχείο με την εκτεταμένη έρευνα και τις δημοσιεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για το Ισλάμ.

Για τον αριθμό των πρεσβειών Ισλαμικών χωρών που υπάρχουν στην Ιαπωνία υπάρχει αναλυτικός κατάλογος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.  Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται χώρες όπως το Κουβέιτ, το Ιράκ, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Συρία. Αντίστοιχα, σε αυτές τις χώρες αλλά και σε άλλες μουσουλμανικές διατηρεί και η Ιαπωνία πρεσβείες.

Οι αρχές της Ιαπωνίας παρουσιάζουν μία φιλική στάση απέναντι στην μουσουλμανική κοινότητα. Μάλιστα κάθε χρόνο από το 2005 διοργανώνουν δεξίωση κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού στην οποία προσκαλούνται μέλη των διπλωματικών σωμάτων 47 μουσουλμανικών χωρών που ζουν στην Ιαπωνία. Ακόμη, το Υπουργείο Τουρισμού της Ιαπωνίας έχει δημιουργήσει ειδικό οδηγό για τους μουσουλμάνους τουρίστες.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ψευδείς ισχυρισμούς καθώς η Ιαπωνία δεν εφαρμόζει περιορισμούς στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ. Σε άρθρο του ο Hirofumi Tanada σκιαγραφεί τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ιαπωνία και την προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).