Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτές οι φωτογραφίες από τη Σομαλία ΔΕΝ δείχνουν χριστιανό μάρτυρα εν έτει 2020HOAXES

Αυτές οι φωτογραφίες από τη Σομαλία ΔΕΝ δείχνουν χριστιανό μάρτυρα εν έτει 2020

19 Ιου
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες δείχνουν λιθοβολισμό, και ταφή ως ζωντανού, ενός ορθόδοξου χριστιανού, επειδή δήλωσε δημόσια ότι είναι χριστιανός. Το μαρτύριο έλαβε χώρα στις 14 Ιουνίου 2020 στη Σομαλία.

Συμπέρασμα:

Οι φωτογραφίες αναφέρονται στην εκτέλεση, διά λιθοβολισμού, ενός άνδρα ενόχου για μοιχεία από ισλαμιστική ανταρτική ομάδα στις 13 Δεκεμβρίου 2009.

Κυκλοφόρησαν στα μέσα Ιουνίου 2020 φωτογραφίες από τη Σομαλία, με τον ισχυρισμό ότι δείχνουν λιθοβολισμό κατά ορθόδοξου χριστιανού και ταφή του ως ζωντανού – ένα μαρτύριο που λαμβάνει χώρα στις 14 Ιουνίου 2020. Ωστόσο, οι φωτογραφίες αυτής της αποτρόπαιης εκτέλεσης παρουσιάζουν την θανατική ποινή διά λιθοβολισμού που επιβλήθηκε από ισλαμιστική ομάδα το 2009.


Παραδείγματα δημοσιεύσεων στο Facebook εδώ, εδώ κι εδώ.


Στιγμιότυπο από την αρχική δημοσίευση στο Facebook, που ελήφθη στις 16 Ιουνίου.


Τι ισχύει;

Αμφότερες οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί το 2009, και μάλιστα, ως μέρος μιας σειράς τεσσάρων εικόνων, συμπεριελήφθησαν στα 53α Βραβεία World Press Photo της επόμενης χρονιάς (2010 World Press Photo Awards), κερδίζοντας το 2ο Βραβείο στην κατηγορία “General News”. [πηγή]

Ειδικότερα, έχουν ληφθεί από τον επαγγελματία φωτογράφο Farah Abdi Warsameh του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων “The Associated Press” στις 13 Δεκεμβρίου 2009. Απεικονίζει την εκτέλεση θανατικής ποινής διά δημοσίου λιθοβολισμού του 48χρονου Mohamed Abukar Ibrahim στην πόλη Afgooye, 30 χλμ. από την πρωτεύουσα της χώρας Μογκαντίσου.

Η ποινή επιβλήθηκε από μέλη της ισλαμιστικής ανταρτικής ομάδας Hizbul Islam κατόπιν απόφασης “τοπικού δικαστηρίου” που εφάρμοζε την Σαρία, σύμφωνα με την οποία ο εν λόγω άνδρας κηρύχθηκε ένοχος για το έγκλημα της μοιχείας. Δεν εντοπίζεται κανένα άλλο στοιχείο που να υποδεικνύει ότι ο εκτελεσθείς υπήρξε χριστιανός στο θρήσκευμα ή ότι η ποινή του είχε σχέση με την έκφραση της πίστης του. Αντιθέτως, το όνομα Mohamed είναι ένα από τα πιο κοινά σε ισλαμικές χώρες.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο ερμηνειών του ισλαμικού νόμου (Σαρία) εφαρμόζεται, σε ορισμένα κράτη [λ.χ. Σομαλία] ή τοπικά ισλαμιστικά καθεστώτα, αυτού του είδους η καταδικαστέα θανατική ποινή (διά λιθοβολισμού) για το, χαρακτηριζόμενο ως “έγκλημα της μοιχείας” (δείτε ενδεικτικά για τον όρο rajm εδώ). Ιδιαίτερα για την Σομαλία, μπορείτε να διαβάσετε αναφορές για την επιβολή αυτής της ποινής σε περιπτώσεις μοιχείας εδώ, εδώ κι εδώ.


Συνοψίζοντας, οι φωτογραφίες από την Σομαλία δεν αναφέρονται σε μαρτύριο χριστιανού ορθόδοξου άνδρα που έλαβε χώρα στις 14 Ιουνίου 2020, αλλά στην εκτέλεση – δολοφονία, διά λιθοβολισμού, ενός μουσουλμάνου άνδρα που κατηγορήθηκε για μοιχεία από ισλαμιστική ανταρτική ομάδα στις 13 Δεκεμβρίου 2009.


Περισσότερα για την τεχνική like farming μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

Τι είναι το like farming στο Facebook. Μια κρυφή, άγνωστη απάτη.