Ποιοι είμαστε
Αρχική Λιβύη: Βυθίστηκε τουρκικό πλοίο μετά από βομβαρδισμό;FAKE NEWS

Λιβύη: Βυθίστηκε τουρκικό πλοίο μετά από βομβαρδισμό;

13 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Τούρκικο πλοίο με όπλα και μισθοφόρους βομβαρδίστηκε από αεροσκάφος και βυθίστηκε στ΄ανοιχτά της Λιβύης

Συμπέρασμα

Το καρέ που συνοδεύει τον ισχυρισμό στα αραβικά, απεικονίζει δοκιμή πυραύλου από τις Νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις το 2013. Η δεύτερη εικόνα δείχνει περιπολικό των ΗΑΕ. Δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά σε ευυπόληπτα μέσα σχετικά με την φερόμενη αεροπορική επίθεση σε Τουρκικό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης.

Ως απόρρητο μυστικό κυκλοφορεί σε blogs η “είδηση” πως τουρκικό πλοίο το οποίο μετέφερε όπλα και μισθοφόρους βυθίστηκε κατόπιν επίθεσης από αέρος, στα ανοιχτά της Λιβύης. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: inklook.com, taxalia.blogspot.com, volcanotimes.com, www.elromio.gr oimos-athina.blogspot.com, greeknation.blogspot.com, triklopodia.gr, corfiatiko.blogspot.com, staratalogia.gr, dimpenews.com


Τι ισχύει;

Στα υπό εξέταση κείμενα εντοπίζουμε ένα παράδοξο. Αφενός η εν λόγω πληροφορία υποτίθεται πως πρέπει να παραμένει άκρως μυστική, αφετέρου έχει κοινοποιηθεί από δεκάδες ελληνικά blogs. Σαφώς, στις μεγαλύτερες ιστοσελίδες και τα καθ’ύλην αρμόδια υπουργεία ή πρακτορεία ειδήσεων δεν έχει γίνει η παραμικρή αναφορά.

Επιβεβαιωμένες επιθέσεις

  • Στις 18 Φεβρουαρίου του 2020 δυνάμεις του Χαφτάρ έπληξαν τουρκικό πλοίο το οποίο ήταν φορτωμένο με όπλα στο λιμάνι της Τρίπολης στη Λιβύη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, την επίθεση επιβεβαίωσε και ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε. [Πηγή]

  • Στις 4 Ιουλίου, μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την αεροπορική βάση Αλ Ουάτιγια στη Λιβύη. Εκεί, η Τουρκία μετέφερε αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου MIM-23 Hawk ενώ είχε επίσης εγκατεστημένες στρατιωτικές
    δυνάμεις. [Πηγή]

Συνεπώς καθίσταται σαφές πως ανάλογες ειδήσεις για επιθέσεις σε βάρος Τουρκικών στρατευμάτων δεν παραμένουν εν κρυπτώ αλλά δημοσιεύονται από μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων όπως το Al Jazeera.


Πηγή

Τον υπό εξέταση ισχυρισμό εντοπίζουμε επίσης σε εικόνα που δημοσιεύθηκε στη σελίδα “ليبيا الكرامة” στη πλατφόρμα του Facebook στις 8 Ιουλίου του 2020:

Στην εν λόγω φωτογραφία απεικονίζεται κείμενο στα αραβικά το οποίο αναφέρει πως:

“Σύμφωνα με νέα, ένα Τουρκικό πλοίο το οποίο μετέφερε όπλα και μισθοφόρους βυθίστηκε στις Λιβυκές ακτές από άγνωστες αεροπορικές δυνάμεις”

Το αραβικό κείμενο συνοδεύει εικόνα η οποία απεικονίζει δήθεν το εν λόγω Τουρκικό πλοίο που επλήγη. Εντούτοις, το υπό εξέταση καρέ προέρχεται από τη δοκιμή πυραύλου NSM από τις Νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις σε μια παροπλισμένη φρεγάτα το 2013.


Η δεύτερη φωτογραφία απεικονίζει παράκτιο περιπολικό κλάσης Falaj 2, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Tα ΗΑΕ, δεν έχουν στείλει ναυτικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Το αραβικό κείμενο πάνω από την εν λόγω εικόνα του παράκτιου περιπολικού, μεταφράζεται ως εξής:
“Τουρκικό πλοίο βυθίστηκε από άγνωστες αεροπορικές δυνάμεις”

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως ένα περιστατικό όπως αυτό που περιγράφεται στα υπό εξέταση κείμενα θα είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη και μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως άλλα, αντίστοιχα περιστατικά. Η πρώτη εικόνα που χρησιμοποιείται, αφορά δοκιμή νορβηγικού πυραυλικού συστημάτος από το 2013 και η δεύτερη, περιπολικό σκάφος των ΗΑΕ. Ο ισχυρισμός που εξετάσαμε δεν έφερε ουδέν αποδεικτικό στοιχείο, παρά μόνο μια ανάρτηση στο Facebook, και κατά συνέπεια ο ισχυρισμός πως βυθίστηκε τουρκικό πλοίο μετά από βομβαρδισμό στα ανοιχτά της Λιβύης, είναι αναληθής.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).