Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, νέα έρευνα ΔΕΝ αποδεικνύει πως τα ψηλά άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2ΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΡΕΥΝΕΣ

Όχι, νέα έρευνα ΔΕΝ αποδεικνύει πως τα ψηλά άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2

12 Αυγ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Νέα διεθνής έρευνα αποκαλύπτει πως οι ψηλοί άνθρωποι, άνω του 1,80μ, κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό”.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση έρευνα δεν αποτελεί επίσημη, peer-reviewed μελέτη, και δεν παρουσιάζει άμεσο συσχετισμό του ύψους με τις πιθανότητες μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε πολλές ξένες και ελληνικές ιστοσελίδες άρθρο, στο οποίο υποστηρίζεται πως νέα έρευνα, την οποία διεξήγαγαν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες σε 2,000 άτομα, αποκαλύπτει πως το ύψος παίζει ρόλο στο κατά πόσο κινδυνεύει ένα άτομο να μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως άτομα με ύψος πάνω από 1.80μ διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε σχέση με πιο κοντά άτομα. Επιπλέον, αναφέρεται πως, βάσει του εν λόγω ευρήματος της έρευνας, επιβεβαιώνεται πως ο ιός μεταδίδεται μέσω του αέρα (airborne transmission). Ωστόσο τα εν λόγω συμπεράσματα αποτελούν μη αποδεδειγμένους ισχυρισμούς.

Παραδείγματα: ​to10.gr,​ ​queen.gr, onmed.gr


Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

Τι ισχύει;

Αρχικά, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως η υπό εξέταση ​έρευνα,​ παρότι είναι πραγματική, έχει αναρτηθεί μόνο στην ιστοσελίδα ​medrxiv.org,​ η οποία λειτουργεί ως ένα διαδικτυακό αρχείο για μη επίσημα δημοσιευμένες αναφορές και μελέτες που αφορούν ιατρικά θέματα και θέματα υγείας. [πηγή 1][πηγή 2]

Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει πως η εν λόγω έρευνα δεν έχει περάσει από τη διαδικασία ​peer-review προκειμένου να εξεταστεί και κατ’ επέκταση να εγκριθεί η ορθότητα και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της, κάτι το οποίο υπάρχει ως επισήμανση και στην ίδια τη μελέτη. [​πηγή]​

Όσον αφορά την ίδια την έρευνα, πρόκειται για γενικευμένες εικασίες και παρατηρήσεις σχετικά με το κατά πόσο πληροφορίες από το εργασιακό ή το οικιακό περιβάλλον καθώς και διάφορα προσωπικά χαρακτηριστικά, μπορεί να λειτουργήσουν ως μέσα πρόβλεψης της μετάδοσης του ιού. Ωστόσο, δεν εντοπίζεται πουθενά στην έρευνα ισχυρισμός σχετικά με ύπαρξη σχέσης αίτιου-αιτιατού μεταξύ του ύψους και του βαθμού επικινδυνότητας μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα αυτό το σημείο τονίζεται και από τους ίδιους τους ερευνητές.

Οι μόνες αναφορές σχετικά με την παράμετρο του ύψους, γίνονται στα πλαίσια συζήτησης του τρόπου μετάδοσης του ιού μέσω του αέρα (αερολύματα). Παρακάτω βλέπουμε 3 παραδείγματα τέτοιων αναφορών μέσα από την ίδια τη μελέτη.





Ουσιαστικά, και σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, σε περίπτωση μετάδοσης του ιού μέσω αερολυμάτων τα οποία μένουν περισσότερο χρονικό διάστημα στον αέρα, σε αντίθεση με τη μετάδοση μέσω σταγονιδίων τα οποία λόγω μεγέθους δεν αιωρούνται για πολύ, ενδέχεται πιο ψηλά άτομα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Ωστόσο, η μετάδοση αποκλειστικά μέσω αερολυμάτων βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα και δεν αποτελεί πλήρως αποδεδειγμένο τρόπο μετάδοσης του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού, αναφέρεται πως η μετάδοση αποκλειστικά μέσω αερολυμάτων εξετάζεται μεν ως πιθανότητα στα πλαίσια διαφόρων ιατρικών διαδικασιών (κατά τις οποίες υπάρχει παραγωγή αερολυμάτων) καθώς και σε κλειστούς χώρους με ανεπαρκή εξαερισμό, ωστόσο επισημαίνεται πως είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω μελέτες προς επιβεβαίωση του συγκεκριμένου τρόπου μετάδοσης. Επίσης, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ακόμα και στην περίπτωση παραγωγής αερολυμάτων κατά την εκπνοή ή την ομιλία, δεν έχει εξακριβωθεί αν τα αιωρούμενα σωματίδια περιέχουν δυνητικά λοιμώδη στελέχη του ιού τα οποία να καθιστούν εφικτή την μόλυνση μέσω αερολυμάτων. [​πηγή]​

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία η έρευνα την οποία έχουν επικαλεστεί τα ελληνικά δημοσιεύματα δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ενώ ο ισχυρισμός πως το ύψος έχει σημασία για το κατά πόσο κινδυνεύει κάποιος να μολυνθεί από τον ιό δεν αποδεικνύεται μέσω των δεδομένων που επιστρατεύτηκαν από τα υπό εξέταση άρθρα ή από οποιαδήποτε δημοσιευμένη μελέτη μέχρι στιγμής.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.