Ποιοι είμαστε
Αρχική Η δήλωση πρώην αρνητή του κορωνοϊού ΔΕΝ είναι σκηνοθετημένηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η δήλωση πρώην αρνητή του κορωνοϊού ΔΕΝ είναι σκηνοθετημένη

3 Οκτ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι δηλώσεις πρώην αρνητή του κορωνοϊού που υποτίθεται ότι νοσηλεύεται σε ΜΕΘ είναι σκηνοθετημένες, όπως φαίνεται από το πάτωμα φωτογραφίας του και το γεγονός ότι δεν είναι διασωληνωμένος.

Συμπέρασμα:

Το πάτωμα της φωτογραφίας είναι ίδιο με αυτό που φαίνεται σε επίσημο βίντεο του νοσοκομείου, και τα ρεπορτάζ πουθενά δεν ισχυρίζονται ότι ο ασθενής είναι διασωληνωμένος.

Σε πολυάριθμες αναρτήσεις στα κοινωνικα δίκτυα, είδαμε τον ισχυρισμό πως, δηλώσεις από πρώην αρνητή του κορωνοϊού που πλέον νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, στην πραγματικότητα είναι σκηνοθετημένες. Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

To αρχικό ρεπορτάζ της υπόθεσης έγινε από την ιστοσελίδα Manchester Evening News, που παραθέτει βίντεο του 29χρονου Chris Grailey από τη ΜΕΘ, μετά από λοίμωξη με COVID-19.

Παραθέτουμε τις σχετικές δηλώσεις με υποτίτλους:

Ο κος Grailey έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέντευξή του με τη Manchester Evening News, και μεταξύ άλλων απέστειλε την εξής φωτογραφία από τη νοσηλεία του:

Δύο ήταν τα επιχειρήματα που επικαλούνταν οι δημοσιεύσεις κατά της οποίες η υπόθεση είναι προϊόν σκηνοθεσίας.

Πρώτον, ότι η ΜΕΘ δε θα μπορούσε να διαθέτει ξύλινο παρκέ πάτωμα, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία. Αλλά αυτό δεν ισχύει.

Ο κος Grailey δήλωσε ότι νοσηλεύεται στο Watford General Hospital, επίσημο βίντεο του οποίου παραθέτουμε κάτω:

Στο 1:30 απεικονίζεται πάτωμα δωματίου νοσηλείας με το ίδιο ξύλινο παρκέ (ορθότερα: μουσαμάς με απομίμηση όψης ξύλινου παρκέ) που δείχνει και η παραπάνω φωτογραφία:

Το δεύτερο επιχειρήμα σκηνοθεσίας που επικαλούνται τα επίμαχα δημοσιεύματα, είναι πως τα ρεπορτάζ της υπόθεσης κάνουν λόγο για διασωλήνωση του κου Grailey, κάτι που δε θα μπορούσε να ισχύει καθώς αυτός θα έπρεπε να είναι ναρκωμένος (παράδειγμα από orthologika.blogspot.com).

Ωστόσο, ούτε στο αρχικό ρεπορτάζ, ούτε στην ελληνική έκδοση που εμφανίζεται στο enikos.gr την οποία επικαλούνται τα δημοσιεύματα, γίνεται πουθενά λόγος για διασωλήνωση. Το κείμενο αναφέρει ρητά πως “ο Κρις είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου με τη μάσκα οξυγόνου στο πρόσωπο“, κάτι που αποκλείει τη διασωλήνωση, η οποία απαιτεί πρώτα αφαίρεση της μάσκας για εισαγωγή των σωλήνων.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι είναι σκηνοθετημένες οι δηλώσεις πρώην αρνητή του κορωνοϊού που πλέον νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.