Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα ΔΕΝ δείχνει ότι μια σταγόνα κρασί έδωσε θετικό αποτέλεσμα σε τεστ για COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα ΔΕΝ δείχνει ότι μια σταγόνα κρασί έδωσε θετικό αποτέλεσμα σε τεστ για COVID-19

15 Νοε
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει κρασί να βγαίνει θετικό στον κορωνοϊό, και συνεπώς ότι τα τεστ για τον SARS-CoV-2 είναι απάτη.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο το οποίο παρουσιάζει τεστ αντισωμάτων για την COVID-19 να δίνει θετικό αποτέλεσμα με χρήση κρασιού ως δείγμα είναι ψευδές. Πέραν του ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον παρουσιαστή του βίντεο ήταν εσφαλμένη, το τεστ που βλέπουμε στο βίντεο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ίδιας της κατασκευάστριας εταιρίας, δεν δείχνει ένδειξη θετικού αποτελέσματος αλλά άκυρου.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο το οποίο, σύμφωνα με τον ισχυρισμό που το συνοδεύει, δείχνει μια σταγόνα κρασί να δίνει θετικό αποτέλεσμα σε τεστ για COVID-19, και συνεπώς ότι αυτά τα τεστ είναι απάτη. Ωστόσο το εν λόγω βίντεο αποτελεί παραπληροφόρηση καθώς, πέραν του ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν εσφαλμένη, το ίδιο το τεστ δεν βγήκε θετικό.


Παραδείγματα άρθρων: nikosxeiladakis.gr (αρχική πηγή), makeleio.gr, kontraseolous.gr, oparlapipas.gr, odysseiatv.blogspot.com, alarm.rodos-island.gr, theworldnews.net/gr-news, loutrakiodusseas.blogspot.com

[Στιγμιότυπο άρθρου]

Τι δείχνει το υπό εξέταση βίντεο

Το παρακάτω βίντεο δείχνει κάποιον άνδρα, που ομιλεί την ιταλική γλώσσα, να ανοίγει ένα πακέτο από τεστ αντισωμάτων ή αντιγόνων έναντι του νέου κορωνοϊου, έπειτα να παίρνει ένα «δείγμα» από κρασί και να το δοκιμάζει πάνω στην κασέτα. Το τεστ φαίνεται να δίνει «θετικό αποτέλεσμα» μέσα σε δευτερόλεπτα:

Το εν λόγω βίντεο, ωστόσο, παρουσιάζει σοβαρά σφάλματα και παραποιήσεις τα οποία ακυρώνουν τον ισχυρισμό ότι η σταγόνα κρασί έδωσε θετικό τεστ για τον SARS-CoV-2.


Τι ισχύει

Ο άνδρας που έλαβε το υπό εξέταση βίντεο χρησιμοποιεί το τεστ αντισωμάτωνVivaDiag™ SARS-CoV-2 IgM/IgG Rapid Test (COVID-19 IgM/IgG Rapid Test)”. [πηγή]

Αντιστοιχεί με την εικόνα μονής συσκευασίας που κυκλοφορεί στο εμπόριο. [πηγή]

Για τη συζήτηση της αξιοπιστίας των τεστ αντισωμάτων ή αντιγόνων για το νέο κορωνοϊό και τη χρησιμότητά τους σας παραπέμπουμε σε σχετικό μας, άρθρο όπου θα βρείτε περαιτέρω παραπομπές. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας εδώ.

Όπως είχαμε σημειώσει και στο προηγούμενο άρθρο μας, όπου εμφανιζόταν σε βίντεο να βγαίνει «θετικό στον κορωνοϊό» ένα δείγμα από φρουτοποτό, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι και σε αυτό το βίντεο ο άνδρας που διενεργεί το τεστ δεν τηρεί τις οδηγίες χρήσης ούτε λαμβάνει μέτρα ασφαλείας για να διασφαλίσει ότι το αποτέλεσμα του τεστ είναι αξιόπιστο.

Κατ’ αρχάς, το εν λόγω τεστ αντισωμάτων προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, όχι οικιακή.

Χαρακτηριστικά η ίδια η εταιρία κατασκευής τονίζει ότι:

Το τεστ προορίζεται για χρήση μόνο από επαγγελματίες υγείας και κλινικά εργαστήρια. Μην απομονώνετε τα συστατικά του τεστ. Ακατάλληλη χρήση μπορεί να προκαλέσει άκυρα ή/και αναξιόπιστα αποτελέσματα.

Το βιολογικό υγρό για το οποίο προορίζεται και έχει ειδικά σχεδιαστεί το τεστ είναι το αίμα (αίμα από δάκτυλο ή φλέβα, ορός ή πλάσμα), και όχι το κρασί, ενώ ο χρόνος αντίδρασης είναι τα 15 λεπτά, τη στιγμή που στο βίντεο το συμπέρασμα βγαίνει σε δευτερόλεπτα.

Επιπρόσθετα, ο παρουσιαστής του βίντεο δεν έχει εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες, καθότι δε φέρει γάντια ή άλλα μέτρα προστασίας, το δείγμα του βρίσκεται σε ένα ποτήρι το οποίο δεν γνωρίζουμε αν έχει απολυμανθεί, στο οποίο προσθέτει, κατά δήλωσή του, κρασί από ένα ήδη ανοιγμένο μπουκάλι.

Εκτός από τα παραπάνω, πολύ σημαντικά, ζητήματα αξιοπιστίας, το βασικό σημείο προσοχής είναι ότι το τεστ που βλέπουμε στο βίντεο δεν δείχνει θετικό αποτέλεσμα.

Όπως εξηγείται στην ιστοσελίδα του προϊόντος, η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται στα 15 λεπτά από την έναρξη του τεστ, και θετικό αποτέλεσμα δείχνει μόνο όταν η πάνω ακίδα χρωματίζεται (βλ. τη γραμμή «C») σε συνδυασμό με τον χρωματισμό μίας εκ των γραμμών για τις ενδείξεις IgM ή IgG, ενώ ο συνδυασμός χρωματισμού της γραμμής για IgM και IgG ταυτόχρονα θεωρείται άκυρο αποτέλεσμα.

Η εικόνα που μας προσφέρει το, σε κάθε περίπτωση κακής ποιότητας, βίντεο που εξετάζουμε ταιριάζει περισσότερο με την δεύτερη ένδειξη άκυρου αποτελέσματος.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως, το βίντεο το οποίο παρουσιάζει τεστ αντισωμάτων για την COVID-19 να δίνει θετικό αποτέλεσμα με χρήση κρασιού ως δείγμα είναι ψευδές. Πέραν του ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον παρουσιαστή του βίντεο ήταν εσφαλμένη, το τεστ που βλέπουμε στο βίντεο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ίδιας της κατασκευάστριας εταιρίας, δεν δείχνει ένδειξη θετικού αποτελέσματος αλλά άκυρου.