Ποιοι είμαστε
Αρχική Η γρίπη και ο κορωνοϊός διαχωρίζονταν και πριν το τεστ cobasFAKE NEWS

Η γρίπη και ο κορωνοϊός διαχωρίζονταν και πριν το τεστ cobas

4 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Πριν το τεστ cobas δεν μπορούσαν να διαχωριστούν με ασφάλεια οι περιπτώσεις COVID-19 και γρίπης.

Συμπέρασμα:

Tο τεστ cobas ήταν το πρώτο εμπορικό τεστ, που μπορούσε αυτόματα και με ένα μόνο δείγμα να αναγνωρίζει αν ο ασθενής φέρει τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, τη γρίπη τύπου Α ή/και τη γρίπη τύπου Β. Ο διαχωρισμός ήταν εφικτός και με τα προηγούμενα τεστ PCR, αλλά για να εξακριβωθεί τι από τα 3 έφερε ο ασθενής, απαιτούσε ξεχωριστό έλεγχο για την κάθε περίπτωση.

Μεγάλη απήχηση γνώρισε ο ισχυρισμός πως, πριν την κυκλοφορία του τεστ cobas της εταιρίας Roche για τον κορωνοϊό και τη γρίπη, δε μπορούσε να διαγιγνώσκεται ασφαλώς τι από τα δύο έφερε ο ασθενής· έτσι, οι μέχρι τότε διαγνώσεις COVID-19 θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αφορούν γρίπη. Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Τι ισχύει

Στην πραγματικότητα, σε δελτίο τύπου της στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, η εταιρία Roche περιέγραφε το εν λόγω τεστ ως:

Tο πρώτο εμπορικό τεστ για πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα με σκοπό τον εντοπισμό και τη διαφοροποίηση του SARS-CoV-2, του ιού της γρίπης τύπου Α ή/και της γρίπης τύπου Β, με ένα και μόνο δείγμα.



Έτσι, το cobas ήταν το πρώτο ευρέως διαθέσιμο τεστ, το οποίο μπορούσε αυτόματα και με ένα μόνο δείγμα να αναγνωρίζει αν ο ασθενής φέρει τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, τη γρίπη τύπου Α ή/και τη γρίπη τύπου Β.

Ο διαχωρισμός ήταν εφικτός και με τα προηγούμενα τεστ PCR, αλλά για να εξακριβωθεί τι από τα 3 έφερε ο ασθενής, απαιτούσε ξεχωριστό έλεγχο για την κάθε περίπτωση. Δηλαδή αν ένας ασθενής έφερε γρίπη τύπου Β, και η σειρά ελέγχου ήταν κορωνοϊός, γρίπη τύπου Α, γρίπη τύπου Β, θα χρειάζονταν 3 ξεχωριστά τεστ, όμως κανένα από τα πρώτα δύο δεν θα έδινε θετικό αποτέλεσμα.

Ενώ η εταιρία δήλωσε ότι το επίμαχο τεστ είναι χρήσιμο στην καθημερινή κλινική εργασία, καθώς οι 3 περιπτώσεις ιώσεων δεν διαχωρίζονται εύκολα με βάση τα συμπτώματα και τα προηγούμενα τεστ απαιτούσαν σημαντικά περισσότερο χρόνο, πουθενά δεν ανέφερε ότι ο διαχωρισμός δεν ήταν προηγουμένως εφικτός. Και αυτό γιατί στην επιστημονική κοινότητα είναι δεδομένη η εξαιρετική ακρίβεια της PCR, ως προς τα θετικά αποτελέσματα για εντοπισμό συγκεκριμένου ιού (ειδικότητα).

Όπως είχαμε εξηγήσει και σε προηγούμενο άρθρο μας, η PCR είναι σε θέση να διαχωρίσει το νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) από τον πιο γενετικά παρόμοιο ιό (SARS-CoV-1), ενώ οι ιοί γρίπης διαφέρουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το νέο κορωνοϊό· συνεπώς, το να υπάρξει λανθασμένη διάγνωση κορωνοϊού αντί για γρίπης μέσω PCR, είναι τελείως απίθανο.

Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον, ότι ενώ το τεστ cobas ήταν το πρώτο εμπορικό τεστ που μπορούσε να αναγνωρίσει αν ο ασθενής φέρει το νέο κορωνοϊό ή κάποιον τύπο γρίπης, ήδη 2 μήνες πριν από την ανακοίνωσή του, είχε εγκριθεί από τον FDA των ΗΠΑ αντίστοιχο τεστ του CDC, το οποίο προοριζόταν για χρήση μόνο σε κρατικό επίπεδο. Την έγκριση του τεστ cobas έχουν ακολουθήσει και άλλα παρόμοια εμπορικά τεστ, για παράδειγμα από τις εταιρίες PerkinElmer και Nadal.

Συμπερασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ισχυρισμός ότι πριν το τεστ cobas δεν μπορούσαν να διαχωριστούν με ασφάλεια οι περιπτώσεις COVID-19 και γρίπης, είναι ψευδής.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.