Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η πρώτη νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε ΔΕΝ φορούσε την «Εβραϊκή παλάμη Χάμσα»HOAXES

Όχι, η πρώτη νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε ΔΕΝ φορούσε την «Εβραϊκή παλάμη Χάμσα»

28 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η προϊστάμενη νοσηλεύτρια που έκανε πρώτη το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, φορούσε την εβραϊκή παλάμη Χαμσά.

Συμπέρασμα:

Η επίμαχη παλάμη δεν έφερε ούτε τη συμμετρία ούτε το συμβολισμό του φυλακτού Χάμσα, και στην πραγματικότητα αφορούσε την πρωτοβουλία Hand Medal Project, η οποία προωθεί τη χρήση κοσμημάτων παλάμης με σκοπό την απόδοση τιμής στους υγειονομικούς εργαζομένους.

Σύμφωνα με πολυάριθμες αναρτήσεις που εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, η νοσηλεύτρια που πρώτη έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, φορούσε στο πέτο της την «Εβραϊκή παλάμη Χάμσα». Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Το είδαμε επίσης στα greeknewsondemand.com και attikanea.info.

Τι ισχύει

Το Χάμσα είναι ένα φυλακτό σε σχήμα που παρομοιάζει παλάμη. Ενώ τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί περισσότερο με την εβραϊκή κουλτούρα, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στο Ισλάμ και τον Χριστιανισμό, το όνομα είναι αραβικό (σημαίνει «πέντε»), και οι ρίζες του φυλακτού ανάγονται στην Αρχαία Μεσοποταμία. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Παρακάτω μπορούμε να δούμε διάφορες διασκευές του φυλακτού Χάμσα:

Συλλογή φυλακτών Χάμσα που αγοράστηκαν στο Ισραήλ το 2012 / Πηγή

Παρατηρούμε ότι μία βασική διαφορά του φυλακτού Χάμσα από την παλάμη του ανθρώπινου χεριού, είναι ότι το πρώτο και το τελευταίο «δάκτυλο» του φυλακτού είναι συμμετρικά, αντί ο «αντίχειρας» να είναι κοντύτερος από το «μικρό δάκτυλο». Επίσης το φυλακτό παρουσιάζει σχέδια «ματιών» (καθώς θεωρείται ότι προστατεύει και από το «κακό μάτι»), και διάφορα άλλα σύμβολα.

Όσον αφορά την επίμαχη φωτογραφία, εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα στις 27-12-2020, την μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Απεικονίζει τη νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Ευσταθία Καμπισιούλη, που πρώτη έκανε το εμβόλιο στη χώρα. [πηγή]

Kyriakos Pierrakakis on Twitter: "Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική.  Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας. Η τελική διαδρομή θα έχει  δυσκολίες και προκλήσεις - και μάλιστα πολλαπλές. Αλλά θα τις υπερβούμε

Στο πέτο της εμφανιζόταν το κόσμημα μιας παλάμης, την οποία μπορούμε να δούμε καθαρά με μεγένθυση της επίμαχης φωτογραφίας:

Η παλάμη αυτή δεν αποτελεί φυλακτό Χάμσα, καθώς δεν παρουσιάζει ούτε την αντίστοιχη συμμετρία, ούτε φέρει τον αντίστοιχο συμβολισμό.

Στην πραγματικότητα, η παλάμη αυτή αφορά το Hand Medal Project, μια πρωτοβουλία που από τον Απρίλιο του 2020, προωθεί τη χρήση των επίμαχων κοσμημάτων παλάμης, με σκοπό την απόδοση τιμής στους υγειονομικούς εργαζομένους.

Πηγή: handmedalproject.com

Στη σελίδα Instagram της πρωτοβουλίας, μπορούμε να δούμε φωτογραφίες χρήσης της επίμαχης παλάμης από υγειονομικούς σε όλον τον κόσμο:

Πηγή: @handmedalproject

Στην ιστοσελίδα του Hand Medal Project επίσης αναφέρεται ότι στην πρωτοβουλία συμμετέχει και το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, νοσηλεύτρια στο οποίο είναι η κα Καμπισιούλη:

Ως συντονίστρια της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα αναφέρεται η Iris Tsante, η οποία έχει ανεβάσει φωτογραφίες της κας Καμπισιούλη με αναφορά στο Hand Medal Project:

https://www.instagram.com/p/CJUKIZ0BYZG/

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι η νοσηλεύτρια που πρώτη έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, φορούσε στο πέτο της την «Εβραϊκή παλάμη Χάμσα», είναι ψευδής.

Η παλάμη που φορούσε δεν έφερε ούτε τη συμμετρία ούτε το συμβολισμό του φυλακτού Χάμσα, και στην πραγματικότητα αφορούσε την πρωτοβουλία Hand Medal Project, η οποία προωθεί τη χρήση κοσμημάτων παλάμης με σκοπό την απόδοση τιμής στους υγειονομικούς εργαζομένους.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.