Ποιοι είμαστε
Αρχική Η δημιουργία μιας ψευδούς είδησης και το ταξίδι έως τη δημοσίευσή τηςHOAXES

Η δημιουργία μιας ψευδούς είδησης και το ταξίδι έως τη δημοσίευσή της

10 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Μια φάρσα -ή ένα πείραμα, όπως λέει ο ίδιος- σκέφτηκε να πραγματοποιήσει ένας δικηγόρος προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτή θα γίνει πιστευτή από ένα μέσο ενημέρωσης χαμηλής αξιοπιστίας. Και τα κατάφερε.
Ο δικηγόρος Γαβριήλ Γαβριηλίδης έγραψε ένα κείμενο, με έναν φανταστικό ισχυρισμό, και το έστειλε στην εφημερίδα Μακελειό. Έκπληκτος διαπίστωσε λίγες ώρες αργότερα, ότι η φάρσα του είχε γίνει σοβαρό άρθρο στην εφημερίδα.


Ας δούμε όμως τη διαδρομή της “είδησης” από το γραφείο του κ. Γαβριηλίδη, στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Μακελειό. Στις 7 Ιανουαρίου του 2021, ο κ. Γαβριήλ Γαβριηλίδης έγραψε ένα κείμενο με μια θεωρία συνομωσίας, το έδωσε στην αδερφή του και εκείνη το ανάρτησε στη δημόσια ομάδα του Facebook ”ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ” [πηγή]

Οι περίπου 40 κοινοποιήσεις που πήρε δεν τον ικανοποίησαν και σκέφτηκε να δοκιμάσει την τύχη του σε μέσο ενημέρωσης. Το πρωί της 8ης Ιανουαρίου έστειλε email στην εφημερίδα Μακελειό με την «καταγγελία» του.

Το μήνυμα που εστάλη από τον κ. Γαβριηλίδη προς το Μακελειό

Λίγες ώρες αργότερα είδε έκπληκτος την «αποκάλυψή» του να φιγουράρει στην ειδησεογραφία της εφημερίδας υπό τον τίτλο «Σοκάρει αναγνώστης με την «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟ – Γιατί τα κρύβουν τα ΜΜΕ;»

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κ. Γαβριηλίδη (αφού μας είχε ενημερώσει ο ίδιος) ο οποίος μας εξήγησε για ποιο λόγο έκανε αυτή τη φάρσα: «Σκεφτόμουν καιρό να κάνω ένα πείραμα για να διαπιστώσω αν κάποια ΜΜΕ κάνουν έστω και στοιχειώδη έλεγχο στις ειδήσεις που ανεβάζουν ή στις καταγγελίες που παίρνουν. Λίγες μέρες πριν είχα δει την ταινία “Borat 2”. Πήρα από εκεί το ένα screenshot, που υποτίθεται ανέφερε τη συγκεκριμένη “αποκάλυψη” στα κυριλλικά»

«Στη συνέχεια πήρα ένα μπάνερ από το NBC και το τοποθέτησα με το photoshop στο κάτω μέρος της εικόνας. Έγραψα και το κείμενο της “καταγγελίας” και αυτό ήταν. Μετά το έστειλα στον κ. Χίο της εφημερίδας Μακελειό. Την ίδια μέρα το είδα δημοσιευμένο, χωρίς εννοείται να επικοινωνήσει κάποιος μαζί μου για να ερευνήσει την αξιοπιστία της… καταγγελίας. Σκοπός μου ήταν να δείξω πόσο εύκολα δημιουργείται και διαδίδεται ένα fake news ή μια θεωρία συνομωσίας».

Μετά το Μακελειό, η ανυπόστατη θεωρία, που ήθελε την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, να έχει γραμμένη στο γραφείο της τη φράση “Παθολογία ιού, πως να κατασκευασετε ιο με αμερικανους ηθοποιούς”[sic], έγινε πιστευτή και από άλλα blogs.

Πηγή: Alarm-Rodos

Πηγή: Spoilers

Συμπέρασμα

Αρχικά, καθίσταται σαφές πως ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι ψευδής δεδομένου ότι η φωτογραφία-τεκμήριο προέρχεται στην πραγματικότητα από μια κωμική ταινία του κινηματογράφου. Το δεύτερο και ουσιωδέστερο συμπέρασμα, αφορά την πάγια τακτική ορισμένων “ειδησεογραφικών” σελίδων να δημοσιεύουν άκριτα και χωρίς έλεγχο καταγγελίες ή/και ειδήσεις ενισχύοντας θεωρίες συνωμοσίας και διασπείροντας fake news. Ένας πολίτης κατάφερε να το αποδείξει.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.