Ποιοι είμαστε
Αρχική Κινδυνολογικοί και ανυπόστατοι ισχυρισμοί για τα εμβόλια κατά της COVID-19ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Κινδυνολογικοί και ανυπόστατοι ισχυρισμοί για τα εμβόλια κατά της COVID-19

15 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού περιέχει νανορομπότ τα οποία ενεργοποιούνται με ηλεκτρισμό.

Συμπέρασμα 1:

Εκτός από τα mRNA εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν ως περίβλημα λιπιδικά νανοσωματίδια προκειμένου να εισέλθει το mRNA στο κυτταρόπλασμα, η μόνη εταιρεία η οποία έχει αναφέρει χρήση μικρών, αβλαβών ηλεκτρικών παλμών στο πλαίσιο εμβολιασμού είναι η Inovio. Το DNA εμβόλιο της Inovio χρησιμοποιεί αυτούς τους μικρούς ηλεκτρικούς παλμούς για να επιτρέψει τη διέλευση του πλασμιδιακού φορέα που μεταφέρει το γονίδιο για τη σύνθεση της πρωτεϊνης-ακίδας του SARS-CoV-2 στα κύτταρα. Το εν λόγω εμβόλιο δεν έχει φτάσει ακόμα στην 3η φάση κλινικών δοκιμών. Κανένα από τα προαναφερθέντα εμβόλια δεν περιέχει νανορομπότ.

Ισχυρισμός 2:

Ο ιός SARS-CoV-2 δεν υπάρχει και δεν υπάρχει τεστ που να τον ανιχνεύει.

Συμπέρασμα 2:

Το γεγονός ότι ο SARS-CoV-2 είναι πραγματικός ιός δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Από τα αρχικά στάδια της πανδημίας είχε γίνει γνωστή η γενετική ακολουθία του ιού καθώς και ποια δομικά χαρακτηριστικά τον καθιστούν διαφορετικό από τους υπόλοιπους ιούς αυτής της κατηγορίας. Αυτό το γεγονός επέτρεψε την ανάπτυξη εξειδικευμένων διαγνωστικών τεστ για την ανίχνευση του, μεταξύ των οποίων είναι και το τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης. Μέσω ορθής εφαρμογής αυτών των διαγνωστικών εργαλείων μπορούμε να ταυτοποιήσουμε πότε κάποιος ασθενής φέρει τον συγκεκριμένο ιό.

Ισχυρισμός 3:

Σε πολλές χώρες καταγράφονται ως θάνατοι από COVID-19, θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία.

Συμπέρασμα 3:

Οι αρμόδιες αρχές δεν καταγράφουν απλά σαν θάνατο από κορωνοϊό οποιονδήποτε θάνατο, αλλά θανάτους στους οποίους η άμεση ή έμμεση αιτία θανάτου ήταν η COVID-19.

Τις τελευταίες μέρες επανακυκλοφορεί και διαμοιράζεται βίντεο κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Ιωάννης Μπιτζαράκης ερωτηθείς για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως “περιέχει νανορομπότ τα οποία ενεργοποιούνται με ηλεκτρισμό”. Ωστόσο, το βίντεο βρίθει ανυπόστατων κινδυνολογικών και συνωμοσιολογικών ισχυρισμών οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Παράδειγμα δημοσίευσης στο Facebook:

Το υπό εξέταση βίντεο ολόκληρο:

Τι ισχύει;

Αρχικά, ο κ. Μπιτζαράκης παρουσιάζεται ως ερευνητής και ηλεκτρονικός με εξειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες και σε ιατρικά μηχανήματα. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως διατηρεί ηλεκτρονικό κατάστημα, στο οποίο εμπορεύεται, μεταξύ άλλων, διάφορα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα καπέλα τα οποία προσφέρουν “προστασία από ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες”.

Παρακάτω εξετάζουμε τους βασικούς ισχυρισμούς που ακούστηκαν στο υπό εξέταση βίντεο από τον κ. Μπιτζαράκη.

[00:00]
Ερώτηση: Κάτι τελευταίο, εγώ είμαι γενικά κατά των εμβολίων, γενικά. Εσύ τι γνώμη έχεις για το εμβόλιο που θέλουν να πλασάρουν για τον κορωνοϊό, για τον COVID-19; Να το πάρει;

Γιάννης Μπιτζαράκης: Όποιος θέλει να αυτοκτονήσει να το πάρει. Και γιατί το λέω αυτό. Ήδη, έτσι, ο Bill Gates το είχε αναφέρει, έχουνε νανομπότς μέσα, έχουνε νανομπότς, νανορομπότ. Όταν στα δοκιμαστικά που κάνανε και είχα μοιράσει, είχα ανεβάσει στη σελίδα μου στο Facebook, έχω πάρα πολλές πληροφορίες. Ξεχνάω τώρα ποιο δημοσιογραφικό site, ποια εφημερίδα, που έδειχνε τη φωτογραφία και έδειχνε η δεύτερη δοκιμή του εμβολίου που σου κάνουνε την ένεση αλλά μετά, για να ενεργοποιηθεί, σου κάνουνε μια εκκένωση ηλεκτρικού παλμού. Για να ενεργοποιηθούν τα νανομπότς, χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια και κάνουνε την εκκένωση του ηλεκτρικού. Ποτέ μα ποτέ πριν δεν υπήρχε να σου κάνουν το εμβόλιο και χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια για να ενεργοποιηθούνε. Κάνουνε ηλεκτρικές ενέργειες στα μεταλλαγμένα, να αλλάξουν στο DNA κάτι, αλλά σε εμβόλιο όχι. Ο λόγος που γίνεται είναι γιατί πρέπει να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα των νανομπότς.

Ο ισχυρισμός πως τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 περιέχουν νανορομπότ είναι πλήρως εσφαλμένος. Ενώ τα εμβόλια που αναπτύσσονται δεν είναι ένα, αλλά δεκάδες, έως τη συγγραφή του παρόντος άρθρου έχουν πάρει άδεια για επείγουσα χρήση (Emergency Use Authorization) στις ΗΠΑ και στην ΕΕ δύο εμβόλια, αυτό των Pfizer/BioNTech και αυτό της Moderna. Και τα δύο είναι mRNA εμβόλια. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Για τον τρόπο λειτουργίας των mRNA εμβολίων έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα μας, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

Συνοπτικά, τα εν λόγω εμβόλια, περιέχουν μόρια συνθετικού mRNA (messenger RNA – αγγελιοφόρο RNA), τα οποία μεταφέρουν στις “μηχανές παραγωγής πρωτεϊνών” του κυττάρου (ριβοσώματα) την οδηγία για το πώς να συνθέσουν την γνωστή πρωτεΐνη-ακίδα του ιού SARS-CoV-2, την οποία ο οργανισμός θα αναγνωρίσει ως αντιγόνο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της ανοσοαπόκρισης. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Προκειμένου, όμως, να εισέλθει το μόριο mRNA στο κυτταρικό περιβάλλον (κυτταρόπλασμα) χρειάζεται έναν μεταφορέα. Το mRNA των εν λόγω εμβολίων εμπεριέχεται σε ένα περίβλημα λιπιδίων (lipid nanoparticles). Η λέξη “νανοσωματίδια”, περιγράφει το μέγεθος των λιπιδικών σωματιδίων που περιβάλλουν τα mRNA μόρια, και καθιστούν εφικτό το πέρασμα τους μέσα από την κυτταρική μεμβράνη, η οποία επίσης αποτελείται, μεταξύ άλλων, και από διάφορα λιπίδια. Αυτοί οι “νανοφορείς” δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν ως “νανορομπότ“. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Όσον αφορά τον ισχυρισμό περί ηλεκτρικών κενώσεων κατά τον εμβολιασμό για “ενεργοποίηση των νανορομπότ” και εδώ εντοπίζουμε διαστρέβλωση των πραγματικών δεδομένων. Πράγματι, ένα από τα εμβόλια που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένα το DNA εμβόλιο της εταιρείας Inovio, χρησιμοποιεί μικρούς ηλεκτρικούς παλμούς κατά τον εμβολιασμό, αλλά αυτό δεν γίνεται για να “ενεργοποιηθούν νανορομπότ που βρίσκονται μέσα στο εμβόλιο”.

Το εμβόλιο της Inovio, όπως προείπαμε είναι τεχνολογίας DNA, συγκεκριμένα το γονίδιο το οποίο μεταφέρει τη πληροφορία για τη σύνθεση της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2 ενσωματώνεται σε έναν πλασμιδιακό φορέα και εισάγεται κατευθείαν μέσα στα κύτταρα. Τα κύτταρα μας, ωστόσο, δεν αφήνουν οποιαδήποτε ουσία να περάσει εντός, επομένως η Inovio χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό για να στείλει μικρούς και αβλαβείς ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι ανοίγουν προσωρινά τις πύλες εισόδου του κυττάρου έτσι ώστε να μπορεί να εισέλθει το πλασμίδιο που μεταφέρει το επιθυμητό γονίδιο. Επομένως οι εν λόγω ηλεκτρικοί παλμοί αποτελούν μέρος της διαδικασίας εισαγωγής του γονιδίου στα κύτταρα και δεν έχει καμία σχέση με “νανορομπότ”. Το εν λόγω εμβόλιο μάλιστα δεν αξιοποιεί καν νανοφορείς, εισάγει το πλασμίδιο κατευθείαν στα κύτταρα.[πηγή 1][[πηγή 2]

Σε κάθε περίπτωση, πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία από τη φάση 1 των σχετικών κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο της Inovio ενώ είναι σε εξέλιξη η φάση 2. Επομένως προς το παρόν αυτό το εμβόλιο δεν έχει πάρει άδεια χρήσης και προφανώς δεν χορηγείται ούτε στην Ελλάδα ούτε σε κάποια άλλη χώρα. [πηγή 1][πηγή 2]

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές πως για καμία από της παραπάνω περιπτώσεις, ο όρος “νανορομπότ” δεν είναι δόκιμος, καθώς παραπέμπει σε τελείως διαφορετική εφαρμογή νανοτεχνολογίας, η οποία δεν σχετίζεται επ’ ουδενί με τα εμβόλια για την COVID-19.

Τέλος, ο Bill Gates ουδέποτε έκανε λόγο για την ύπαρξη νανορομπότ εντός των εμβολίων. Σε αυτό το σημείο ο κ. Μπιτζαράκης φαίνεται να επικαλείται μια διαφορετική έκδοση της αρκετά διαδεδομένης συνωμοσιολογικής θεωρίας πώς ο κ. Bill Gates σχεδιάζει να βάλει τσιπάκια (microchips) στα εμβόλια κατά της COVID-19, κάτι το οποίο δεν αληθεύει.

Το όλο ζήτημα είχε προκύψει από απάντηση του Bill Gates στη πλατφόρμα Reddit σχετικά με μια τεχνολογία ψηφιακών πιστοποιητικών υγείας. Συγκεκριμένο ο Bill Gates δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Εν τέλει, θα έχουμε κάποια ψηφιακά πιστοποιητικά που θα δείχνουν ποιος έχει αναρρώσει ή ελεγχθεί πρόσφατα, ή όταν έχουμε πια ένα εμβόλιο, ποιος το έχει λάβει.

Κατά τα δημοσιεύματα, η αναφορά στα «ψηφιακά πιστοποιητικά» είχε να κάνει με τη τεχνολογία βαφής κβαντικών κηλίδων (quantum dot dye), που όντως έχει χρηματοδοτηθεί, μεταξύ άλλων, από το Ίδρυμα Gates.

Η τεχνολογία αυτή ωστόσο δεν έχει να κάνει με μικροτσίπ κάψουλες ή εμβόλια για τον SARS-CoV-2, αλλά με εμφυτεύσιμα νανοσωματίδια που η μόνη τους λειτουργία είναι η αντανάκλαση πληροφοριών μέσω φωτός και η μοναδική πληροφορία που θα έχουν, θα είναι το ιστορικό εμβολιασμών και τίποτε άλλο .

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ένας από τους βασικούς ερευνητές της τεχνολογίας, ο Kevin McHugh, επιβεβαίωσε τα παραπάνω και δήλωσε ότι κατά τη γνώση του, δεν υπάρχουν σχέδια εφαρμογής της τεχνολογίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο του Reuters, το Ίδρυμα Gates σχολίασε τη δήλωση του Bill Gates ως εξής:

Η αναφορά στα «ψηφιακά πιστοποιητικά» σχετίζεται με προσπάθειες δημιουργίας μιας ψηφιακής πλατφόρμας ανοιχτού λογισμικού, με τον στόχο επέκτασης της πρόσβασης σε ασφαλείς ελέγχους σε οικιακά περιβάλλοντα.

Το θέμα έχει αναλυθεί περαιτέρω και σε προηγούμενα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

[02:31]
Γιάννης Μπιτζαράκης: Η απόσταση, πώς δηλαδή επηρεάζουμε τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Μας λένε τώρα να έχουμε δύο μέτρα απόστασης. Αυτό δεν έχει να κάνει για τη μετάδοση του ιού που λένε, αυτά είναι όλα βλακείες. Γιατί όμως το ‘χουνε πει; Γιατί, με την ψηφιακή ταυτότητα, αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι και με τα νανομπότς που έχουνε βάλει μέσα στο σώμα μας, αν είμαστε κοντά το σήμα αλληλεπιδρά το ένα με το άλλο και δεν μπορούν να ξεχωρίσουνε ποιος είναι ποιος. Οπότε χρειάζεται να έχεις δύο μέτρα απόσταση.

Και σε αυτό το σημείο, τα λεγόμενα του κ. Μπιτζαράκη στερούνται πλήρους επιστημονικής βάσης. Η διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων αποτελεί ένα από τα βασικά προσωπικά μέτρα προστασίας απέναντι στην μετάδοση και εξάπλωση μιας ιογενούς ασθένειας, όπως η COVID-19, μαζί, φυσικά, με την ορθή χρήση προστατευτικής μάσκας και την επιμελή υγιεινή των χεριών.

Οι ιοί που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως ο SARS-CoV-2, μεταδίδονται κατά κύριο λόγο μέσω σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος ή της ομιλίας. Κατά συνέπεια, επίσημοι φορείς υγείας όπως το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνουν την τήρηση απόστασης από ένα έως και δύο μέτρα, για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης μετάδοσης του ιού. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

[07:00]
Γιάννης Μπιτζαράκης: Και οι γιατροί που ξέρετε ότι δεν είναι αλήθεια, ξέρετε δεν υπάρχει ο ιός ο πραγματικός, δεν υπάρχει τεστ που να ανιχνεύει τον πραγματικό ιό. Ξέρετε στατιστικές ξέρετε ότι αυτοί που πεθαίνουν, πεθαίνουν από άλλα πράγματα. Ξέρετε ότι σε πολλές περιπτώσεις, δεν ξέρω στην Ελλάδα αλλά σε άλλες χώρες,  οποιοσδήποτε πεθαίνει με την υποψία, έτσι, οδηγίες του CDC, λέει με την υποψία ότι κάποιος μπορεί να έχει πεθάνει ή να έχει τον κορωνοϊό ή ακόμα αν θα έχει τον κορωνοϊό, που δεν έχει ανιχνευθεί, αλλά έχει κάποια ίωση του αναπνευστικού, όχι ότι πέθανε από αυτόν, αλλά ήταν φορέας αυτού ή με την υποψία ότι μπορεί να τον είχε, βάζουνε στο πιστοποιητικό θανάτου ότι πέθανε από κορωνοϊό. Ψέματα.

Ο ισχυρισμός πως ο ιός δεν υπάρχει ή δεν είναι πραγματικός και πως δεν έχουμε τεστ ανίχνευσης του, είναι μια ακόμα δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας που διαδίδεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Από τα αρχικά στάδια της πανδημίας είχε γίνει γνωστή η γενετική ακολουθία του ιού SARS-CoV-2 καθώς και ποια δομικά χαρακτηριστικά τον καθιστούν διαφορετικό από τους υπόλοιπους ιούς αυτής της κατηγορίας. Αυτό το γεγονός επέτρεψε την ανάπτυξη εξειδικευμένων διαγνωστικών τεστ για την ανίχνευση του, μεταξύ των οποίων είναι και το τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης. Μέσω ορθής εφαρμογής αυτών των διαγνωστικών εργαλείων μπορούμε να ταυτοποιήσουμε πότε κάποιος ασθενής φέρει τον συγκεκριμένο ιό. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Ο κ. Μπιτζαράκης αναφέρει στο τέλος ότι σε πολλές χώρες καταγράφονται ως κρούσματα της νόσου COVID-19 ακόμα και θάνατοι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τον νέο κορωνοϊό. Αυτός ο πλήρως αβάσιμος ισχυρισμός έχει επίσης καταρριφθεί πολλάκις τον τελευταίο χρόνο.

Οι αρμόδιες αρχές δεν καταγράφουν απλά σαν θάνατο από κορωνοϊό οποιονδήποτε θάνατο από ίωση του αναπνευστικού, είτε έχει ανιχνευθεί με διαγνωστικό τεστ είτε όχι, αλλά θανάτους στους οποίους η άμεση ή έμμεση αιτία θανάτου ήταν η COVID-19.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC το υγειονομικό προσωπικό οφείλει να συμπεριλαμβάνει την υποκείμενη αιτία θανάτου (UCOD) εξαιτίας της οποίας ξεκίνησε μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν τον ασθενή στο θάνατο.

Όπως έχουμε αναφέρει ήδη σε πολυάριθμα άρθρα μας τα οποία δημοσιεύτηκαν το περασμένο χρόνο, για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό αυτό το σημείο, θα εξετάσουμε ένα υποθετικό σενάριο ασθενούς και τη καταγραφή του σχετικού πιστοποιητικού θανάτου.

Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως μια 34χρονη γυναίκα χωρίς κάποιο ιατρικό ιστορικό, αναφέρει στον ιατρό της πως τις τελευταίες έξι ημέρες έχει πυρετό, βήχα και μυαλγίες. Στην εξέταση του ιατρού βρέθηκε εμπύρετη, υποτασική και υποξική. Έτσι, μεταφέρεται στο νοσοκομείο και υποβάλλεται σε ακτινογραφία θώρακος, η οποία δείχνει πως πάσχει από ιογενή πνευμονία.

Δείγματα στάλθηκαν για τεστ PCR. Η νεαρή γυναίκα είναι θετική στον κορωνοϊό. Τις επόμενες δύο μέρες η κατάστασή της επιδεινώνεται καθότι εμφάνισε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Παρά τις προσπάθειες των ιατρών, η ασθενής κατέληξε την τέταρτη ημέρα στο νοσοκομείο.

Εν προκειμένω, η αιτία θανάτου ήταν το ARDS, το οποίο καταγράφεται στη γραμμή a και το οποίο ήταν αποτέλεσμα της πνευμονίας η οποία καταγράφεται στη γραμμή b. Η υποκείμενη αιτία θανάτου, που συνέβαλε στο θάνατο, ήταν η ασθένεια COVID-19 και καταγράφεται επίσης στη γραμμή c.

Κατά συνέπεια η παράμετρος που καθορίζει το αν ένας θάνατος θα καταγραφεί ως αποτέλεσμα της COVID-19 δεν είναι το αν θα βγει θετικός ο ασθενής στο τεστ, ή αν υπάρχει γενικά υποψία της νόσου, αλλά αν από την κλινική εξέταση βρεθούν στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν πως η νόσος ήταν η άμεση ή η έμμεση αιτία θανάτου.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, εκπρόσωπος του CDC δήλωσε πως στο 92% των περιπτώσεων των ΗΠΑ όπου αναφερόταν ο κορωνοϊός στο πιστοποιητικό θανάτου, αποτελούσε την υποκείμενη αιτία θανάτου.

Συμπέρασμα

Η ανασκόπηση στα βασικά σημεία της υπό εξέταση συνέντευξης του κ. Μπιτζαράκη καθιστά σαφές πως όλοι οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί αποτελούν συλλογή αβάσιμων ψευδοεπιστημονικών εικασιών. Τόσο οι ισχυρισμοί περί “νανορομπότ τα οποία ενεργοποιούνται με ηλεκτρισμό”, όσο και οι ισχυρισμοί ότι ο ιός δεν είναι πραγματικός και οι ισχυρισμοί ψευδούς αναφοράς θανάτων από άσχετα αίτια ως θανάτους από COVID-19, δεν στηρίζονται από καμία επίσημη πηγή.