Ποιοι είμαστε
Αρχική Αβάσιμοι συνωμοσιολογικοί ισχυρισμοί σχετικά με τη πανδημία της COVID-19 σε συνέντευξη Ελληνίδας γιατρούΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αβάσιμοι συνωμοσιολογικοί ισχυρισμοί σχετικά με τη πανδημία της COVID-19 σε συνέντευξη Ελληνίδας γιατρού

7 Φεβ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Τα μέτρα lockdown δεν θα έπρεπε να εφαρμοστούν.

Συμπέρασμα 1:

Τα περιοριστικά μέτρα (lockdown) μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, καθώς μειώνονται οι κοινωνικές επαφές και οι μετακινήσεις ανθρώπων.

Ισχυρισμός 2:

Τα τεστ που γίνονται δεν ανιχνεύουν τον ιό.

Συμπέρασμα 2:

Η εξέταση είναι ρυθμισμένη με κατάλληλο τρόπο ώστε να εντοπίζει εξειδικευμένα το γενετικό υλικό του ιού.

Ισχυρισμός 3:

Το εμβόλιο που κυκλοφόρησε το 2009 για τον H1N1 προκαλούσε θάνατο.

Συμπέρασμα 3:

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την άποψη της κ. Κιαγιά σχετικά με θανάτους που προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό για την Η1Ν1.

Ισχυρισμός 4:

Θα γίνει τσιπάρισμα με barcode, το οποίο είναι πατέντα του Bill Gates.

Συμπέρασμα 4:

Πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση του κορωνοϊού με τον Bill Gates και το λεγόμενο "τσιπάρισμα πολιτών".

Ισχυρισμός 5:

Η θωράκιση απέναντι στον κορωνοϊό θα επιτευχθεί με την καλή διατροφή και τη βόλτα σε εξωτερικούς χώρους με καθαρό αέρα και ήλιο για την αύξηση της βιταμίνης D.

Συμπέρασμα 5:

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η ισορροπημένη διατροφή βοηθάει στην ενίσχυση του ανασοποιητικού συστήματος. Τονίζει όμως ότι καμία τροφή ή βιταμίνη δεν μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά απέναντι στην νόσο COVID-19. Τα τρία μέτρα που προτείνονται για την προστασία του οργανισμού μας απέναντι στη νόσο και στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να προσβληθούμε είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο χεριών.

Ισχυρισμός 6:

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και κατ’ επέκταση και η πανδημία είναι δημιούργημα των καναλιών.

Συμπέρασμα 6:

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι μέχρι και σήμερα (4/12/2020) περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει από την COVID-19.

Ισχυρισμός 7:

Συστήσανε τον ΕΟΔΥ τον Οκτώβριο του 2019 επειδή γνώριζαν ότι θα ξεκινήσει η πανδημία.

Συμπέρασμα 7:

Ο ΕΟΔΥ, ο οποίος συστάθηκε τον Μάρτιο του 2019, είναι κατ' ουσίαν διάδοχος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - ΚΕΕΛΠΝΟ (2005-2019) και του Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων - ΚΕΕΛ (1992-2005). Συνεπώς, δεν πρόκειται για καινούριο οργανισμό αλλά συνέχεια ενός οργανισμού που ξεκίνησε το 1992.

Μεγάλη διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γνωρίσει ηχητικό απόσπασμα με συνέντευξη της κ. Εύης Κιαγιά από την εκπομπή του Στέφανου Δαμιανίδη στον Focus Fm που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2020. Κατά τη διάρκεια αυτής, η κ. Κιαγιά, τονίζοντας την ιατρική της ιδιότητα, παρουσιάζει ισχυρισμούς που παραπληροφορούν το κοινό.

Παραδείγματα: focusfm.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com

Lockdown και αντιμετώπιση του ιού

Αν και η κ. Κιαγιά θεωρεί ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά καθώς είμαστε σε πανδημία, εν τούτοις διαφωνεί με τον κλείσιμο των καταστημάτων. Μετά το 1ο λεπτό την ακούμε να λέει:

[01:14]

Εύη Κιαγιά: Στέφανέ μου δεν έπρεπε να τα κλείσουνε τα μαγαζιά.

Στέφανος Δαμιανίδης: Άρα αυτό είναι ξεκάθαρο. Είστε εναντίον του lockdown από ότι καταλαβαίνω.

Εύη Κιαγιά: Εννοείται.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα περιοριστικά μέτρα (lockdown) μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, καθώς μειώνονται οι κοινωνικές επαφές και οι μετακινήσεις ανθρώπων. Τα μέτρα θεωρούνται θεμιτά, όταν αυτά αποτελούν μέρος μία γενικότερης πολιτικής για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.

Μάλιστα, σε μία δημοσίευση ειδικών στο περιοδικό Lancet αλλά και σε άλλες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων συμβάλλει στην περαιτέρω επιβράδυνση της διασποράς του ιού. Αυτό έχει ως επακόλουθο την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας από τα εθνικά συστήματα υγείας.

Διαβάστε περισσότερα στο: Όχι, ο ΠΟΥ δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται μέτρα lockdown για αντιμετώπιση της πανδημίας

Αποτελεσματικότητα των τεστ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της ανέφερε διάφορους ψευδείς ισχυρισμούς οι οποίοι συνδέονται με την αποτελεσματικότητα των τεστ.

[08:03]

Εύη Κιαγιά: Καταρχήν ο κόσμος δεν ξέρει ότι δεν υπάρχει ακόμα τεστ να ανακαλύπτει ότι αυτό που έχω εγώ τώρα αυτή τη στιγμή είναι COVID-19.

Όχι παιδιά δεν έχει βγει ακόμη τέτοιο τεστ. Μετράει (PCR) τον ιό της γρίπης Α, τον ιό της γρίπης Β όλους τους κορωνοϊούς. Γιατί πάνε να μας πείσουνε ότι βρέθηκε τεστ;

Το rt-PCR ότι αυτό αποκαλύπτει ακριβώς τον SARS-CoV-2. Από που κι ως που; Δηλαδή θα ξεχάσουμε όλα όσα μάθαμε; Και το τι ανιχνεύει το τεστ και το τι ανιχνεύει και το rapid.

Συμπληρώνει λέγοντας ότι η ίδια έκανε τέσσερα τεστ την ίδια ημέρα, με 3-4 ώρες διαφορά, και το κάθε τεστ έδειχνε διαφορετικό αποτέλεσμα. Και συνεχίζει:

[09:45]

Εύη Κιαγιά: Καταρχήν δεν είναι ακριβείας, έτσι; Αυτό το ξέρουμε όλοι. Κι αυτό που λένε για 95% ακρίβεια δεν υπάρχει. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει.

Τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της νόσου, είναι εξειδικευμένα στο να ανιχνεύσουν στοιχεία του SARS-CoV-2. Υπάρχουν δύο κατηγορίες τεστ, τα τεστ αντιγόνων που ανιχνεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο περίβλημα του ιού, και τα μοριακά τεστ που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του ιού με τη μέθοδο PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης).

Tο PCR είναι αυτό που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την διάγνωση του SARS-CoV-2. Όπως έχουμε ήδη αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μας η εξέταση είναι ρυθμισμένη με κατάλληλο τρόπο ώστε να εντοπίζει εξειδικευμένα το γενετικό υλικό του ιού. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και μπορεί να διαχωρίσει το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 από τον πιο γενετικά παρόμοιο με αυτόν κορωνοϊό, SARS-CoV-1.

Όσον αφορά την ακρίβεια του τεστ, τα διαθέσιμα δεδομένα καταδεικνύουν ότι εάν ένα PCR τεστ βγει θετικό, τότε υπάρχει 98% πιθανότητα το άτομο που πραγματοποίησε το τεστ να έχει τον ιό.

Διαβάστε περισσότερα στα:

1. Δρ. Γεώργιος Παυλάκης: Τεστ για τον κορωνοϊό

2. Ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την νόσο COVID-19 και τα διαγνωστικά εργαλεία για την ανίχνευση της


Εμβόλιο και κορωνοΐος

Η κ. Κιαγιά ξεκίνησε να παρουσιάζει τις απόψεις της για το εμβόλιο του κορωνοϊού κάνοντας αρχικά μία αναδρομή στην προηγούμενη πανδημία, αυτή του H1N1 που έλαβε χώρα το 2009, αναφέροντας τις επιπτώσεις των εμβολίων για την αντιμετώπιση της.

[10:38]

Εύη Κιαγιά: Το 2009 που είχανε βγει πάλι με τους εμβολιασμούς, με τα άχρηστα εμβόλια που προκαλούσανε θάνατο.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν την άποψη της κ. Κιαγιάς αναφορικά με τους θανάτους που προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό για την Η1Ν1. Δημοσιεύματα ανέφεραν την αύξηση των περιπτώσεων ναρκοληψίας συνδέοντάς την μόνο με το Pandemrix, ένα από τα εμβόλια που τέθηκαν σε κυκλοφορία.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το CDC, οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν συσχέτιση των εμβολίων με την εμφάνιση της ναρκοληψίας.

Λίγο αργότερα η κ. Κιαγιά κάνει αναφορά στην παραίτηση του κ. Πλωμαρίτη παρουσιάζοντας την ως τωρινό γεγονός και συνδέοντάς την με τους εμβολιασμούς που θα γίνουν για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

[12:16]

Εύη Κιαγιά: Τώρα παραιτούνται. Οι υπεύθυνοι εμβολιασμών παραιτούνται. Η τηλεόραση δε θα βγάλει τίποτα.

[19:33]

Εύη Κιαγιά: Το θέμα είναι ότι πάει κι αλλού το μυαλό μου βέβαια. Στο ότι πάει να πολεμήσει τώρα, να πολεμήσει και τους γιατρούς που παραιτούνται ας πούμε από τις επιτροπές εμβολιασμών.

Η συγκεκριμένη παραίτηση δεν παρουσιάστηκε σε κανένα μέσο καθώς πρόκειται για είδηση του 2009 που γνώρισε μεγάλη απήχηση το τελευταίο διάστημα. Όπως γράψαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, ο κ. Πλωμαρίτης υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού για τον Η1Ν1 στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Δεν καταγράφονται την παρούσα περίοδο παραιτήσεις που να σχετίζονται με τον εμβολιασμό και τον νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την κ. Κιαγιά ένας από τους απώτερους σκοπούς αυτής της περιόδου είναι η προετοιμασία των πολιτών για το “τσιπάρισμα” που θα ακολουθήσει.

[22:03]

Εύη Κιαγιά: Θέλω κάτι να σας πω τελευταίο για την παγκοσμιοποίηση. Γιατί θα πρέπει. Άκουσα κάποιον Γεωργιάδη, τον Άδωνι, να λέει ότι όσοι ενδιαφέρονται να πρωταγωνιστήσουν και να υπάρξουν στον νέο κόσμο θα πρέπει να επιταχύνουν την ψηφιακή τους μετάλλαξη.

Με το 5G θα βγαίνουμε λέει σε ολόγραμμα. Με αυτό θέλω να κλείσω. Παγκοσμιοποίηση. Ολόγραμμα. Επιτάχυνση της τεχνολογίας. Τσιπάρισμα με barcode. Το οποίο barcode είναι του Bill Gates πατέντα.

Κι όλα αυτά δυστυχώς έχουνε πάρει πολύ γρήγορο δρόμο. Εγώ, όμως, δεν θα ήθελα, ούτε να τσιπαριστώ, ούτε να εμβολιαστώ με ένα αμφιβόλου ποιότητας εμβόλιο. Επιμένω στο πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια. Επιμένω όχι στην παγκοσμιοποίηση. Δε με ενδιαφέρει ούτε να τσιπαριστώ, ούτε να γίνω ζόμπι.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας, δεν υπάρχει καμία σύνδεση του κορωνοϊού με τον Bill Gates και το λεγόμενο “τσιπάρισμα πολιτών”. Σκοπός των εμβολίων είναι να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε ανοσία απέναντι σε κάποιον παθογόνο παράγοντα που εισέρχεται στο σώμα μας.

Αυτό για το οποίο έχει γίνει αναφορά το τελευταίο διάστημα είναι η δημιουργία μίας ψηφιακής ταυτότητας, που θα αποθηκεύει κάποια ιατρικά δεδομένα. Παρόλα αυτά, η μορφή του θα είναι άυλη κι όχι ως εμφυτεύσιμο μικροτσίπ.


Διαβάστε ακόμη:

1. Όχι, ο Bill Gates ΔΕΝ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μικροτσίπ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού

2. Σύνοδος G20: Όχι, η Κίνα ΔΕΝ πρότεινε το «σφράγισμα» ανθρώπων με barcode «πιστοποίησης εμβολίου»

3. Όχι, ΔΕΝ θα βάλουν τσιπάκι σε όσους εμβολιάζονται για τον κορωνοϊό


Θωράκιση απέναντι στον ιό

Όσον αφορά την θωράκιση του οργανισμού από τον ιό, η κ. Κιαγιά προτείνει μόνο δύο πράγματα, την καλή διατροφή και τη βόλτα σε εξωτερικούς χώρους με καθαρό αέρα και ήλιο για την σύνθεση βιταμίνης D.

[13:42]

Εύη Κιαγιά: Η πρώτη θωράκιση είναι η καλή διατροφή, η ποιοτική διατροφή. Τρόφιμα, χυμοί, φρούτα λαχανικά. Το δεύτερο είναι να βγαίνουμε στον ήλιο και στον καθαρό αέρα. Δεν πρέπει να μεταβολίσω και να φτιάξω βιταμίνη D. Πρέπει να το πάρω σαν μουρουνέλαιο.

Όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ισορροπημένη διατροφή βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τονίζει όμως ότι καμία τροφή δεν μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά απέναντι στην νόσο COVID-19.

Όσον αφορά τη βιταμίνη D, δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του οργανισμού έναντι της COVID-19.

Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, όπως αυτή που έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, παρουσιάζουν μία συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και τάσης εμφάνισης βαρύτερων συμπτωμάτων σε περίπτωση νόσησης με COVID-19. Παρόλα αυτά, οι αναφερόμενες έρευνες έχουν σχετικά μικρό δείγμα και δεν έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς εξαγωγή συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με τους επίσημους οργανισμούς, τα τρία μέτρα που προτείνονται για την προστασία του οργανισμού μας απέναντι στη νόσο και στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να προσβληθούμε είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο χεριών.

Διαβάστε ακόμη:

1. Δεν θεραπεύουν το νέο κορωνοϊό υψηλές δόσεις βιταμίνης C, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες

2. Ψευδοεπιστημονικές συμβουλές για αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2

ΜΜΕ και παραπληροφόρηση

Παίρνοντας ως έναυσμα το σχόλιο του δημοσιογράφου για την μαρτυρία ασθενούς σε τηλεοπτικό κανάλι που νόσησε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για ημέρες στο ΑΧΕΠΑ, η κ. Κιαγιά δηλώνει ότι ο αυξημένος αριθμός και κατ’ επέκταση και η πανδημία είναι δημιούργημα των καναλιών.

[18:28]

Εύη Κιαγιά: Αυτό που κάνανε είναι να ταΐζουνε τα κανάλια να μας πείθουνε ότι υπάρχει πανδημία με μεγάλα νούμερα. Με κρούσματα, τα οποία δεν είναι κρούσματα, γιατί κρούσμα σημαίνει νόσος.

Ο ΠΟΥ στις 11 Μαρτίου 2020 χαρακτήρισε την νόσο COVID-19 ως πανδημία. Μάλιστα, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας κορωνοϊός προκαλεί τέτοια πανδημία.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι μέχρι και στις 10/12/2020 περισσότεροι από 69,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει, με 1,5 εκατομμύριο από αυτούς να έχουν χάσει τη ζωή τους από τη στιγμή που εντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Στον διαδραστικό χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα.

O ισχυρισμός πως ο ΕΟΔΥ δημιουργήθηκε γιατί ξέρανε ότι θα έρθει η πανδημία

Σε σημείο της συνέντευξης αφήνει να υπονοηθεί ότι ο ΕΟΔΥ δεν συστάθηκε τυχαία το 2019. Την ακούμε να λέει:

[15:27]

Εύη Κιαγιά: Πολύ πριν εμφανίσουνε την πανδημία. Μιλάω για Οκτώβριο του 2019. Ήρθε η εφημερίδα της κυβερνήσεως να γράφει για την σύσταση του ΕΟΔΥ. Πως ξέρατε εσείς ότι τον Οκτώβρη του 2019 θα έχουμε πανδημία;

[17:00]

Εύη Κιαγιά: Πως ξέρανε λοιπόν; Συστήσανε τον ΕΟΔΥ το 2019 τον Οκτώβριο. Ξέρανε ότι θα έρθει η πανδημία; Ε; Μήπως είναι λιγάκι ύποπτο;

Πράγματι στις 16 Οκτωβρίου 2020 εκδόθηκε το ΦΕΚ (161/Α/16-10-2019) σχετικά με τη σύσταση του ΕΟΔΥ. Ωστόσο ο ΕΟΔΥ, ο οποίος συστάθηκε τον Μάρτιο του 2019, είναι κατ’ ουσίαν διάδοχος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – ΚΕΕΛΠΝΟ (2005-2019) και του Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων – ΚΕΕΛ (1992-2005). Συνεπώς, δεν πρόκειται για καινούριο οργανισμό αλλά συνέχεια ενός οργανισμού που ξεκίνησε το 1992.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η κ. Κιαγιά μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε παραπληροφορεί το κοινό. Τα λεγόμενά της που αναλύσαμε στο παρόν άρθρο δημιουργούν παρανοήσεις καθώς δεν βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα αλλά σε ανυπόστατους ισχυρισμούς και θεωρίες συνωμοσίας.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).