Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ θα βάλουν τσιπάκι σε όσους εμβολιάζονται για τον κορωνοϊόΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ΔΕΝ θα βάλουν τσιπάκι σε όσους εμβολιάζονται για τον κορωνοϊό

23 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Θα εμφυτευθεί τσιπάκι σε όσους εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα:

Εταιρία που συμμετέχει στον εμβολιασμό των ΗΠΑ, παρέχει τη δυνατότητα χρήσης τσιπ στη συσκευασία και μόνο του εμβολίου, χωρίς να εμπλέκεται εμφύτευση, με σκοπό τη ζωντανή ανωνυμοποιημένη καταγραφή του επιπέδου εμβολιασμού. Τεχνικά υπάρχει επίσης η δυνατότητα προσωποιημένης καταγραφής εμβολιασμού, αλλά αναφέρεται ως ατομική επιλογή. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη εγκρίνει αυτές τις δυνατότητες, και δεν υπάρχει καμιά παρεμφερής αναφορά για τον εμβολιασμό στην ΕΕ.

Μεγάλη απήχηση γνώρισε βίντεο, κατά το οποίο υπήρξε δημόσια παραδοχή σχεδίου εμφύτευσης μικροτσίπ σε όσους εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού. Όμως ο ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση.

Παραθέτουμε αντίγραφο του επίμαχου βίντεο από τον κ. Λευτέρη Χατζηιερεμία:

Το βίντεο ξεκινάει με συνωμοσιολογικές απόψεις για την πανδημία της COVID-19, τις οποίες συνδέει με την υποτιθέμενη νοθεία ψήφων στις ΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Όπως όμως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενα άρθρα μας (1, 2, 3, 4, 5, 6), οι εν λόγω ισχυρισμοί νοθείας είναι ατεκμηρίωτοι ή αφορούν και καθαρά ψευδή στοιχεία.

Παράλληλα, συνασπισμός φορέων, υπεύθυνων για τη διεξαγωγή των εκλογών, δήλωσε πως οι συγκεκριμένες εκλογές ήταν οι πιο ασφαλείς στην αμερικάνικη ιστορία, ενώ ακόμα και δικηγόροι του προέδρου Τραμπ αμφισβητούν τους ισχυρισμούς νοθείας.

Στο 2:17, ο κ. Χατζηιερεμίας αναφέρεται στο «εμβόλιο του κορωνοϊού», που περιγράφει επίσης ως «εμβόλιο mRNA» και «εμβόλιο της Pfizer, εμβόλιο της Moderna».

Εδώ χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αλλά, μέχρι στιγμής, 13 ξεχωριστά εμβόλια διαφόρων τεχνολογιών, που βρίσκονται στην τελευταία φάση κλινικών δοκιμών πριν την εξέταση των στοιχείων για την έγκριση και διάθεσή τους στο ευρύ κοινό.

Τα εμβόλια της Pfizer (που συνεργάζεται με τη BioNTech) και της Moderna είναι και τα δύο τεχνολογίας mRNA, ταυτόχρονα είναι διακριτά και παρουσιάζουν διαφορές στην παραγωγή, αποθήκευση, διάθεση και πιθανώς και στην αποτελεσματικότητά τους.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηιερεμίας προβάλει μέρος ενός βίντεο που εξηγεί την τεχνολογία εμβολίων mRNA, αλλά σημειώνει ότι δεν θα προσπαθήσει να μπει σε λεπτομέρειες. Στο 4:50, παρότι αναφέρει ότι αυτή η τεχνολογία εμβολιασμού μοιάζει καλύτερη από τις παλιότερες, σχολιάζει ότι «υπάρχει ένα τεράστιο μειονέκτημα».

Στο 8:10 αναφέρει λοιπόν ότι, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε αν κάποιο άτομο εμβολιάστηκε:

Yπάρχει ένα barcode μέσα σε κάθε εμβόλιο, που δεν έχει ακόμη οριστεί από την αμερικανική κυβέρνηση αν θα τεθεί σε εφαρμογή η όχι.

Στο 9:40, προτού παρουσιάσει το απόσπασμα μιας συνέντευξης αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

Nαι, σου λέω αλήθεια, δε σου λέω ψέμματα, θα βάλουν τσιπάκι μέσα στο εμβόλιο, το πιστεύεις δεν το πιστεύεις έλα να το ακούσεις.

Παραθέτουμε το βίντεο της επίμαχης συνέντευξης, η οποία έλαβε χώρα το Μάιο του 2020 στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBN, και στην οποία μιλάει ο διευθύνων σύμβουλος της Apiject Systems, Jay Walker:

Η εταιρία αυτή έλαβε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το Project Jumpstart, με σκοπό τη διευκόλυνση της μαζικής παραγωγής εμβολίων για την COVID-19 στις ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη, ο κ. Walker δέχεται ερώτηση αναφορικά με το πως σχετίζεται το τσιπ RFID και η παραγωγή εμβολίων. Ο κ. Χατζηιερεμίας ερμηνεύει την απάντηση του κ. Walker ως εξής:

Τι κάνει αυτό το τσιπάκι; Έχει ένα μοναδικό serial number, ένα barcode μοναδικό, το οποίο δείχνει ότι αυτό το τσιπάκι, αυτό το εμβόλιο, μπήκε στο συγκεκριμένο άνθρωπο.

Σημειώνει επίσης:

Δεν αντιλέγω ότι δεν έχει personal information η τεχνολογία που έχεις βγάλει, το πρόβλημα είναι ότι στο κινητό θα υπάρχει όλο το personal information.

Και καταλήγει λέγοντας ότι:

Tα fitness ρολόγια, όλα αυτά τα έχουν φτιάξει για να μας ελέγχουν».

Παρακάτω θα εξετάσουμε το τι πραγματικά αναφέρει ο κ. Walker και το τι ισχύει για το τσιπ και τον εμβολιασμό.

Στο 3:31 της επίμαχης συνέντευξης, ακούγονται τα εξής:

Host: How does the optional RFID chip work?

Jay Walker: Well, each of these devices that are [for] injection, have the capacity to also have a small chip. What that chip does, is that it has the unique serial number for each dose.

It is designed so that there is no counterfeiting, it’s designed so that we’ll know exactly that the right dose hasn’t expired. However, that chip only refers to the dose, there’s no personal information, no patient information, it’s simply like a barcode, only we know instantaneously where and when that dose has been used.

That also helps public health officials know, when there are outbreaks, ‘have we vaccinated enough people in those areas?’. That technology is purely optional, however, and the US government hasn’t even decided if they’re going to use it.


Μετάφραση

Παρουσιάστρια: Πώς δουλεύει το προαιρετικό RFID τσιπ;

Jay Walker: Λοιπόν, κάθε ένα από αυτά τα τεμάχια για εμβολιασμό, έχει τη δυνατότητα να φέρει ένα μικρό τσιπ που καταγράφει ένα μοναδικό σειριακό αριθμό για κάθε δόση.

Είναι σχεδιασμένο ώστε να ξέρουμε ότι δεν υπήρξε παραποίηση και ότι η σωστή δόση δεν έχει λήξει. Ωστόσο, αυτό το τσιπ αντιστοιχεί μόνο στη δόση, δεν υπάρχουν προσωπικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν πληροφορίες ασθενή, είναι απλά σαν το ραβδωτό κώδικα (barcode), μόνο που μπορούμε αυτόματα να ξέρουμε πού και πότε χρησιμοποιήθηκε αυτή η δόση.

Έτσι οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας μπορούν να γνωρίζουν ευκολότερα, όταν υπάρχουν εξάρσεις, «έχουμε εμβολιάσει αρκετό κόσμο σε αυτές τις περιοχές;». Αυτή η τεχνολογία είναι καθαρά προαιρετική, ωστόσο, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καν αποφασίσει αν θα τη χρησιμοποιήσει.

Στο παραπάνω απόσπασμα λοιπόν δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην εμφύτευση μικροτσίπ σε όποιον λαμβάνει το εμβόλιο, ούτε σε καταγραφή προσωπικών του δεδομένων. Η απάντηση του κ. Walker αφορά την προαιρετική παρουσία τσιπ στη συσκευασία και μόνο του εμβολίου, που επιτρέπει την πλήρως ανώνυμη, ζωντανή παρακολουθήση εμβολιασμού του εκάστοτε πληθυσμού, σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το αναλυτικό επεξηγηματικό booklet που έχει εκδόσει η Apiject σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού της. Στη σελίδα 42 του booklet, βλέπουμε τις εξής επεξηγήσεις αναφορικά με τη λειτουργία του τσιπ:

Στην πρώτη σειρά περιγράφεται το γενικό μοντέλο χρήσης του τσιπ. Στο δεύτερο και τρίτο πλαίσιο διαβάζουμε ότι η ανίχνευση του τσιπ γίνεται μέσω κινητού στη συσκευασία του εμβολίου, και έτσι καταγράφονται πληροφορίες όπως η τοποθεσία, η ημερομηνία, και το όνομα του επαγγελματία υγείας που κάνει τον εμβολιασμό, χωρίς να καταγράφονται πληροφορίες για τον ασθενή (“no patient info is recorded“).

Στη δεύτερη σειρά αναφέρεται ότι υπάρχει η δυνατότητα για τον ασθενή να επιλέξει να καταγραφεί προσωποποιημένα ο εμβολιασμός του, ώστε να δεχθεί υπενθύμιση για τη δεύτερη δόση, ή να έχει στη διάθεσή του αποδεικτικό του εμβολιασμού. Αναφέρεται πάντως με σαφήνεια ότι πρόκειται για προσωπική επιλογή, όχι απαίτηση (“the patient can opt-in“).

Συμπέρασμα

Το επίμαχο τσιπ δε σχετίζεται με εμφύτευση σε όποιον δέχεται τον εμβολιασμό, αλλά αφορά τη συσκευασία του εμβολίου και ο βασικός σκοπός του είναι η ανωνυμοποιημένη ζωντανή παρακολούθηση του επιπέδου εμβολιασμού σε συγκεκριμένη περιοχή.

Τεχνικά, υπάρχει η δυνατότητα και προσωποιημένης καταγραφής του εμβολιασμού, αλλά η κατασκευάστρια εταιρία την αναφέρει ως προαιρετική επιλογή του εκάστοτε ασθενή. Η παρουσία και μόνο του τσιπ στις συσκευασίες των εμβολίων δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά αφορά κυβερνητική απόφαση που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη (μέχρι και τις 18-11-2020).

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω αφορούν αποκλειστικά τις ΗΠΑ, και δεν έχει σημειωθεί συνεργασία της εταιρίας Apiject με την ΕΕ, ούτε εντοπίσαμε κάποια παρεμφερή αναφορά για τον εμβολιασμό στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Όχι, ο Bill Gates ΔΕΝ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μικροτσίπ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού

Επομένως, ο ισχυρισμός ότι υπήρξε δημόσια παραδοχή σχεδίου εμφύτευσης μικροτσίπ σε όσους εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού, συνιστά παραπληροφόρηση.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.