Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν θεραπεύουν το νέο κορωνοϊό υψηλές δόσεις βιταμίνης C, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτεςΥΓΕΙΑ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δεν θεραπεύουν το νέο κορωνοϊό υψηλές δόσεις βιταμίνης C, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες

22 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η χορήγηση υψηλών συγκεντρώσεων βιταμίνης C σε ασθενείς έχει αποδεδειγμένη θετική επίδραση στη καταπολέμηση της νόσου COVID-19 την οποία προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Συμπέρασμα:

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια κλινική δοκιμή η οποία εξετάζει αν η χορήγηση υψηλής συγκέντρωσης βιταμίνης C έχει την οποιαδήποτε επίδραση στην αντιμετώπιση της COVID-19. Μέχρι σήμερα η κλινική δοκιμή μαζεύει συμμετέχοντες και δεν έχει δημοσιευτεί κανένα στοιχείο. Επιπλέον, καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιώσει την οποιαδήποτε επίδραση της χορήγησης ιδιαίτερα υψηλών συγκεντρώσεων βιταμίνης C στην αντιμετώπιση ή στη θεραπεία οποιασδήποτε ίωσης.


Σε άρθρα και δημοσιεύσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο γίνεται ο ισχυρισμός πως η χορήγηση υψηλών συγκεντρώσεων βιταμίνης C σε ασθενείς έχει αποδεδειγμένη θετική επίδραση στη καταπολέμηση της νόσου COVID-19 την οποία προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2. Οι εν λόγω ισχυρισμοί ωστόσο δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Στη σελίδα του Μάριου Δημόπουλου, αυτοαποκαλούμενου διατροφολόγου, τα πτυχία του οποίου όπως έχουμε δείξει σε προηγούμενα άρθρα μας προέκυψαν είτε από μη-αναγνωρισμένα ιδρύματα ή από πανεπιστήμια που χορηγούν πτυχία επί πληρωμή, βρίσκουμε την εξής δημοσίευση σχετικά με τη νόσο COVID-19. [πηγή]

Όπως βλέπουμε στο κείμενο της δημοσίευσης, σύμφωνα με την πηγή του κύριου Δημόπουλου, ένας γιατρός με το όνομα En-Qiang Mao “ανέφερε πως η ομάδα του θεράπευσε 50 μέτριες ως σοβαρές περιπτώσεις λοίμωξης με COVID-19 με υψηλή δόση ενδοφλέβιας βιταμίνης C”.

Ο μόνος σύνδεσμος που δίνεται ως πηγή του ισχυρισμού είναι αυτός που βλέπουμε στην εικόνα και μας οδηγεί στη σελίδα “orthomolecular.org”. [πηγή]

Ο σύνδεσμος παραπέμπει σε ένα απλό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα orthomolecular.org στις 10 Φεβρουαρίου του 2020 και αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον συντάκτη της σελίδας “Orthomolecular Medicine News Service” Richard Z. Cheng, η ομάδα του Dr. En-Qiang Mao πήρε έγκριση για διεξαγωγή μελέτης με χρήση βιταμίνης C σε ασθενής με τη νόσο COVID-19.

Η ορθομοριακή είναι ένας ακόμη κλάδος της λεγόμενης “εναλλακτικής ιατρικής” η οποία, με βάση τα σημερινά επιστημονικά στοιχεία δεν έχει κανένα αποτέλεσμα ενάντια στις ασθένειες για τις οποίες διαφημίζεται, ενώ δεν αποκλείεται να έχει επιβλαβείς συνέπειες. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια διατροφική – θεραπευτική προσέγγιση και δεν είναι αναγνωρισμένη από κανένα σύστημα υγείας. Περισσότερα σε σχετικό μας άρθρο εδώ. Μέχρι σήμερα καμία καλοσχεδιασμένη κλινική δοκιμή δεν έχει τεκμηριώσει πως η χορήγηση ιδιαίτερα υψηλών συγκεντρώσεων της βιταμίνης C είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ίωσης συμπεριλαμβανομένης και της COVID-19.

Στην εν λόγω ιστοσελίδα δεν υπάρχει η οποιαδήποτε παραπομπή σε επιστημονική μελέτη η οποία να δείχνει αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C στην πρόληψη, αντιμετώπιση ή θεραπεία της νόσου. Μετά από έρευνα στη λίστα με τις κλινικές δοκιμές που γίνονται και οι οποίες περιλαμβάνουν χρήση της βιταμίνης C στο πλαίσιο αντιμετώπισης της COVID-19, βρήκαμε μόνο μια κλινική δοκιμή η οποία είναι ενεργή και η οποία αυτή τη στιγμή μαζεύει συμμετέχοντες ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί κανένα στοιχείο. [πηγή]

Δεν υπάρχει καμία κλινική δοκιμή με συγγραφέα τον Dr. En-Qiang Mao μέχρι σήμερα η οποία να αφορά τη χορήγηση υψηλών συγκεντρώσεων βιταμίνης C σε ασθενείς με COVID-19, πόσο μάλλον τελικά δεδομένα που να δείχνουν αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης. [πηγή]

Επίσης η μόνη μελέτη που βρήκαμε να περιλαμβάνει το όνομα του Dr. En-Qiang Mao και η οποία αφορούσε την COVID-19 ήταν μια μελέτη με τίτλο “Persistence and clearance of viral RNA in 2019 novel coronavirus disease rehabilitation patients” η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chinese Medical Journal στις 28 Φεβρουαρίου του 2020 και αφορούσε την εξέταση του ερωτήματος για το πότε παύουν τα βιολογικά δείγματα ασθενών, με τη COVID-19, να εμφανίζουν ίχνη γενετικού υλικού του ιού. Στη μελέτη δεν γίνεται καμία αναφορά στη χορήγηση βιταμίνης C. [πηγή]

Η ιδέα πως υψηλές συγκεντρώσεις της βιταμίνης C μπορούν να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων και των ιώσεων, προτάθηκε από τον χημικό Linus Pauling τη δεκαετία του 1970 και μέχρι σήμερα ο εν λόγω ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η βιταμίνη C παίζει όντως σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ιών, καθώς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος χρειάζονται αυτή τη χημική ένωση για να παράγουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες οι οποίες είναι απαραίτητες για τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού μας. Ωστόσο η συναίνεση μέχρι σήμερα είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό πως η χορήγηση ιδιαίτερα υψηλών συγκεντρώσεων αυτής της βιταμίνης έχει καλύτερη επίδραση στον οργανισμό μας από τη λήψη της μέσω της διατροφής. [πηγή]

Στο πλαίσιο σωστής προστασίας μας από τη πανδημία της COVID-19 είναι πολύ σημαντικό να απευθυνόμαστε μόνο στους αρμόδιους φορείς για την ενημέρωση μας σχετικά με νέες φαρμακευτικές προσεγγίσεις και όχι σε ιστοσελίδες αμφιβόλου αξιοπιστίας. Η προώθηση μη αποδεδειγμένων φαρμακευτικών προσεγγίσεων, όπως στην υπό εξέταση περίπτωση, είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, οι μεγαδόσεις βιταμίνης C δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν το νέο κορωνοϊό.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη C κατά του καρκίνου; – Καταρρίπτεται


Ενημέρωση 25/3/2020: Σε νεότερη δημοσίευση στη σελίδα του ο κ. Δημόπουλος παρουσιάζει ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο η χρήση βιταμίνης C σε ασθενείς σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης από Αμερικανό γιατρό διαψεύδει τις πληροφορίες που παρουσιάσαμε στο εν λόγω άρθρο κατάρριψης. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει τα εξής:

Ο Δρ Andrew G. Weber, ειδικός πνευμονολόγος και ειδικευμένος ιατρός που συνδέεται με δύο εγκαταστάσεις υγείας του Northwell στο Long Island, δήλωσε ότι οι ασθενείς του με εντατική φροντίδα με κορονοϊό λαμβάνουν άμεσα 1.500 mg ενδοφλέβιας βιταμίνης C. Ίδιες ποσότητες αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού επαναλαμβάνονται τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα, είπε.

Το σχήμα βασίζεται σε πειραματικές θεραπείες που χορηγούνται σε ανθρώπους με κορονοϊό στη Σαγκάη της Κίνας, ανέφερε ο Weber.

«Οι ασθενείς που λάμβαναν βιταμίνη C ήταν σημαντικά καλύτερα από αυτούς που δεν λάμβαναν βιταμίνη C», ανέφερε. ««Βοηθά ένα τεράστιο ποσοστό, αλλά δεν τονίζεται γιατί δεν είναι ένα “σέξι” φάρμακο».

Ένας εκπρόσωπος του Northwell, που λειτουργεί 23 νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Lenox Hill στο Upper East Side του Μανχάταν, δήλωσε ότι η βιταμίνη C χρησιμοποιείται ευρέως ως θεραπεία με κορονοϊό σε όλο το σύστημα, αλλά σημειώνει ότι τα πρωτόκολλα φαρμάκων ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. «Όπως αποφασίζει ο γιατρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος Jason Molinet. Περίπου 700 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία για κορονοϊό σε όλο το νοσοκομειακό δίκτυο, δήλωσε ο Molinet, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι παίρνουν τη θεραπεία με βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C χορηγείται επιπρόσθετα με φάρμακα όπως το φάρμακο κατά της ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη, το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, διάφορους βιολογικούς παράγοντες και αραιωτικά αίματος, είπε ο Weber.

Από την Τρίτη, τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης έχουν την ομοσπονδιακή άδεια να προσφέρουν στους ασθενείς ένα κοκτέιλ υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης σε απεγνωσμένα άρρωστους ασθενείς. Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι η μη αποδεδειγμένη συνδυαστική θεραπεία έχει «μια πραγματική ευκαιρία να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες αλλαγής στην ιστορία της ιατρικής».

Ο Weber δήλωσε ότι τα επίπεδα βιταμίνης C στους ασθενείς με κορονοϊό πέφτουν δραματικά όταν υποφέρουν από σηψαιμία, μια φλεγμονώδη αντίδραση που εμφανίζεται όταν το σώμα τους αντιδρά υπερβολικά στη λοίμωξη. «Έχει μεγάλο νόημα να προσπαθήσει κάποιος να διατηρήσει αυτό το επίπεδο βιταμίνης C», είπε. Μια κλινική δοκιμή για την αποτελεσματικότητα της ενδοφλέβιας βιταμίνης C σε ασθενείς με κορονοϊό άρχισε στις 14 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο Zhongnan στο Wuhan της Κίνας, το επίκεντρο της πανδημίας.

Το άρθρο δε παρουσιάζει καμία πρωτογενή πηγή προς υποστήριξη των ισχυρισμών που γίνονται. Όλες οι πηγές του άρθρου είναι από σελίδες ενημέρωσης, καμία επιστημονική μελέτη ή κλινική δοκιμή η οποία να αφορά την εξέταση των υψηλών συγκεντρώσεων της βιταμίνης C στην πρόληψη, αντιμετώπιση ή θεραπεία της COVID-19. [πηγή]

Όπως αναφέραμε ήδη, η μόνη κλινική δοκιμή η οποία θα εξετάσει την εν λόγω σχέση αυτή τη στιγμή συλλέγει συμμετέχοντες, δεν έχει παρουσιάσει κανένα στοιχείο αποτελεσματικότητας ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Επιπλέον όπως αναφέρει ο γιατρός που επικαλείται ο κ. Δημόπουλος στο άρθρο του, ο Dr. Andrew G. Weber:

Οι ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη C τα πήγαν σημαντικά καλύτερα από όσους δεν πήραν βιταμίνη C.

[…]

Η βιταμίνη C χορηγείται μαζί με φάρμακα κατά της ελονοσίας, υδροξυχλωροκίνη, αζιθρομυκίνη και παράγοντες αραίωσης αίματος.

Πολύ απλά δεν υπάρχει κανένα ερευνητικό πρωτόκολλο με βάση το οποίο ο εν λόγω γιατρός χορηγεί τη βιταμίνη C έτσι ώστε να ξέρει αν είναι αυτή που έχει την επίδραση που αναφέρει ή οποιοδήποτε άλλο από τα φάρμακα που χορηγεί ή συνδυασμός των φαρμάκων. Επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά ή μελέτη αυτού του γιατρού που να δείχνει αυτά τα αποτελέσματα επομένως δεν υπάρχει τεκμηρίωση των λεγομένων. Τέλος ο Dr. Weber δεν μιλάει πουθενά για “θεραπεία” της COVID-19 όπως αναφέρει ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε ο κ. Δημόπουλος.

Εν ολίγοις το υπό εξέταση άρθρο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση διάψευση του παρόντος άρθρου κατάρριψης ενώ η αρχική αξιολόγηση των ισχυρισμών του κ. Δημόπουλου όσον αφορά την εικαζόμενη σχέση μεταξύ βιταμίνης C και της νόσου COVID-19 ως ψευδή παραμένει.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.