Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση από το Mega με τα γραφήματα της δημοσκόπησης της GPOΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση από το Mega με τα γραφήματα της δημοσκόπησης της GPO

7 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Κάποια από τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της GPO για την εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο” παρουσίασε το Mega στο Μεσημβρινό Δελτίο που προβλήθηκε στις 6 Μαρτίου 2021. Διαπιστώσαμε ότι τα γραφήματα που παρουσίασε το τηλεοπτικό κανάλι δεν ήταν ακριβή.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, κατά τη διάρκεια του Δελτίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που αφορούν την πρόθεση ψήφου και την άποψη των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, της απεργίας πείνας του κ. Δημήτρη Κουφοντίνα και την υπόθεση του κ. Δημήτριου Λιγνάδη.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα από την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε και τον τρόπο που αυτά παρουσιάστηκαν στο Mega, εντοπίσαμε και στα τέσσερα γραφήματα στοιχεία παραπληροφόρησης εξαιτίας εσφαλμένης απεικόνισής τους. Ακόμη, σε ένα από αυτά, τα δεδομένα που δίνονται είναι διαφορετικά από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO.

1ο γράφημα: Πρόθεση ψήφου

Στην αρχή του ρεπορτάζ παρουσιάστηκαν τα ευρήματα στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές. Στο Mega βλέπουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής δήλωσαν ότι θα το ψηφίσουν το 7,7% των ερωτηθέντων. Σύμφωνα, όμως, με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα, το ποσοστό για το Κίνημα Αλλαγής είναι 7,1% κι όχι 7,7%.

Παραπληροφόρηση εντοπίζεται και στον τρόπο απεικόνισης των δεδομένων. Στο σλάιντ που ακολουθεί μπορείτε να διαπιστώσετε πως οι στήλες των ποσοστών της πρόθεσης ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία και το Σύριζα δεν δείχνουν την πραγματική διαφορά. Το ποσοστό 22,7 εμφανίζεται μισό από το 36,4.

2ο γράφημα: Διαχείριση υπόθεσης Δ. Κουφοντίνα

Το επόμενο γράφημα παρουσίαζε την άποψη των συμμετεχόντων σχετικά με το αίτημα μεταφοράς του κ. Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού και τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 20,9% απάντησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει δεκτό το αίτημά του ενώ το 57,7% θεωρεί ότι δεν πρέπει να το κάνει.

Αν και η διαφορά του “Ναι” και του “Όχι” ανέρχεται στο 36,8%, εντούτοις, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο στιγμιότυπο από το Δελτίο ειδήσεων που ακολουθεί, οι στήλες και στις δύο απαντήσεις είναι ακριβώς στο ίδιο ύψος. Στη 2η εικόνα του σλάιντ, θα δείτε την ακριβή απεικόνιση των δεδομένων της έρευνας.

3ο γράφημα: Διαχείριση της πανδημίας

Στο ερώτημα “Πώς κρίνετε τους συνολικούς χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας;” η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (29,2%) απάντησε ότι τους κρίνουν “Αρνητικά”, το 28,8% “Θετικά” και το 28,2% “Μάλλον θετικά”.

Ο τρόπος παρουσίασης των δεδομένων από το Mega διαστρεβλώνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς η στήλη, που παρουσιάζει το ποσοστό των ερωτηθέντων απάντησε “Αρνητικά”, είναι καταφανώς μικρότερη από τις στήλες στις απαντήσεις “Θετικά” και “Μάλλον θετικά”, ενώ θα έπρεπε να είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από τις άλλες δύο. Στη 2η εικόνα του σλάιντ, θα δείτε την ακριβή απεικόνιση των δεδομένων της έρευνας.

4ο γράφημα: Διαχείριση υπόθεσης Δ. Λιγνάδη

Παραποίηση των πραγματικών αποτελεσμάτων της έρευνας εξαιτίας του τρόπου απεικόνισής τους εντοπίστηκε και στο 4ο και τελευταίο γράφημα. Συγκεκριμένα, το 33% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης στην υπόθεση του Δ. Λιγνάδη, ενώ το 31,1% πιστεύει ότι υπήρξε.

Όπως μπορείτε να δείτε, όμως, στην εικόνα που ακολουθεί, η στήλη “Ναι” είναι εμφανώς μεγαλύτερη από τη στήλη “Όχι”, γεγονός που δεν συνάδει με τα δεδομένα που έχουν εξαχθεί. Στη 2η εικόνα του σλάιντ, θα δείτε την ακριβή απεικόνιση των δεδομένων της έρευνας.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, και στα τέσσερα γραφήματα, η απεικόνισή τους δεν είναι ακριβής. Επιπροσθέτως, στο γράφημα που παρουσιάζεται η πρόθεση ψήφου των συμμετεχόντων, τα δεδομένα που αφορούν το Κίνημα Αλλαγής είναι λανθασμένα.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).