Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανακύκλωση είδησης: Παλαιότερο το περιστατικό με την εξαφάνιση ανήλικου στο ΡέθυμνοΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ανακύκλωση είδησης: Παλαιότερο το περιστατικό με την εξαφάνιση ανήλικου στο Ρέθυμνο

16 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ανήλικος χάθηκε στην περιοχή του κήπου στο Ρέθυμνο. Η ανακοίνωση πρέπει να κοινοποιηθεί και να ενημερωθεί η αστυνομία αν κάποιος δει το παιδί.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για περιστατικό που διαδραματίστηκε τον Μάιο του 2021. Ο ανήλικος βρέθηκε λίγη ώρα μετά την κινητοποίηση και επέστρεψε στην οικογένειά του.

Περισσότερες από 7.000 κοινοποιήσεις έχει δημοσίευση που έγινε στις 10 Ιουνίου 2021 σε προσωπικό λογαριασμό στο Facebook που αναφέρει ότι χάθηκε ανήλικος στην περιοχή του Ρεθύμνου. Πρόκειται, όμως, για περιστατικό που είχε γίνει λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Ο ανήλικος βρέθηκε το ίδιο βράδυ και επέστρεψε με ασφάλεια στην οικογένειά του.

Η δημοσίευση που εντοπίστηκε σε προσωπικό λογαριασμό χρήστη.

Ο ανήλικος βρέθηκε

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα goodnet.gr, στις 22 Μαΐου 2021 υπήρξε κινητοποίηση από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τον εντοπισμό ενός ανήλικου που χάθηκε από το Δημοτικό Πάρκο Ρεθύμνου. Ο ανήλικος, ο οποίος φέρει τα ίδια στοιχεία με αυτά που εντοπίζονται στην ανάρτηση στο Facebook, βρέθηκε μετά από λίγη ώρα στην ευρύτερη περιοχή και επέστρεψε ασφαλής στην οικογένειά του. Στο άρθρο υπήρχε και η ακόλουθη ανακοίνωση από τους γονείς του ανήλικου:

“Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας για το χθεσινό, ατυχές περιστατικό που συνέβη στην οικογένεια μας, που όμως είχε αίσιο τέλος. Ο μικρός Γιώργος βρέθηκε σώος και αβλαβής. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την άμεση κινητοποίηση των ανδρών της Αστυνομίας και όλων των πολιτών στη γειτονιά και περαστικούς, που έσπευσαν να ψάξουν μαζί μας και να ανακοινώσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το γεγονός. Συγχαρητήρια στην Ελληνική μας Αστυνομία και τους ανθρώπους της που βρίσκονται παρόντες και τελούν το καθήκον τους. Ευχαριστούμε όλους από καρδιάς. Ελπιδοφόρα μηνύματα ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά στο Ρέθυμνο!
Η μαμά και ο μπαμπάς του Γιώργου”

Σε επικοινωνία που είχαμε με τη κ. Καλλέργη, δημοσιογράφο στο goodnet.gr, μας δήλωσε ότι η εν λόγω ανακοίνωση στάλθηκε από την οικογένεια σε τοπικά ΜΜΕ, γιατί ήθελαν να ευχαριστήσουν την ΕΛ.ΑΣ. και τους απλούς πολίτες για την άμεση κινητοποίησή τους.

Ανάρτηση με το ίδιο κείμενο, στην οποία όμως αναφέρεται ότι ο ανήλικος βρέθηκε, εντοπίστηκε σε σελίδα του Facebook.

Παράδειγμα ίδιας δημοσίευσης στο Facebook που αναφέρει ότι ο ανήλικος βρέθηκε.

Το γραφείο τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης μας ενημέρωσε ότι, το διάστημα που έγινε η υπό εξέταση ανάρτηση στο Facebook, δεν υποβλήθηκε επίσημη αναφορά για εξαφάνιση παιδιού στο Ρέθυμνο.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για περιστατικό που έλαβε χώρα εβδομάδες πριν την ημέρα ανάρτησης της δημοσίευσης στο Facebook. Ο ανήλικος βρέθηκε λίγη ώρα μετά την κινητοποίηση πολιτών και αρχών και επέστρεψε στο σπίτι του με ασφάλεια.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).