Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, στοιχεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΔΕΝ επιβεβαιώνουν θανάτους από τα εμβόλια για την COVID-19ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, στοιχεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΔΕΝ επιβεβαιώνουν θανάτους από τα εμβόλια για την COVID-19

26 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δείχνουν πως έχουν προκύψει 15,472 θάνατοι από τα 4 εμβόλια για την COVID-19 που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Συμπέρασμα:

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούν τα εν λόγω δημοσιεύματα προέρχονται από την υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης EudraVigillance η οποία, μαζί με τις αντίστοιχες υπηρεσίες VAERS στις ΗΠΑ και Yellow Card στο Ηνωμένο Βασίλειο τονίζουν στις επίσημες ιστοσελίδες τους πως τα δεδομένα που παρουσιάζουν δεν αποτελούν αυτόματα απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ ενός εμβολίου και μιας δεδομένης παρενέργειας ή θανάτου.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε ιστοσελίδες ενημέρωσης εντοπίζουμε τον ισχυρισμό πως στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δείχνουν ότι έχουν προκύψει 15,472 θάνατοι από τα 4 εμβόλια για την COVID-19 που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Παραδείγματα: pronews.gr, greeknewsondemand.com, choratouaxoritou.gr

Στα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Στοιχεία για τους αριθμούς θανάτους και σοβαρών παρενεργειών από τέσσερα εμβόλια για τον κορωνοϊό φέρνει στο φως της δημοσιότητας η βάση δεδομένων της ΕΕ EudraVigilance και δίνει στη δημοσιότητα το basedunderground.com η οποία αφορά τις 27 χώρες της ΕΕ και μόνο.

Σύμφωνα με αυτά ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονταν με ένα από τα τέσσερα εμβόλια μέχρι και τις 19 Ιουνίου ανερχόταν στους 15.472, ο αριθμός των περιεργειών στις 1.509.266 εκ των οποίων το 50% ήτοι 753,657 περιπτώσεις αφορά πολύ σοβαρά ή σοβαρά συμβάντα.

Τα τέσσερα εμβόλια είναι τα :

COVID-19 MRNA VACCINE MODERNA (CX-024414)

COVID-19 MRNA VACCINE PFIZER-BIONTECH

COVID-19 VACCINE ASTRAZENECA (CHADOX1 NCOV-19)

COVID-19 VACCINE JANSSEN (AD26.COV2.S)

Από τα εμβόλια το Tozinameran (κωδικός BNT162b2,) της BioNTech/ Pfizer ευθύνεται για  7.420 θανάτους και 560.256 παρενέργειες.

Αντίστοιχα το εμβόλιο mRNA-1273 (CX-024414) της Moderna, ευθύνεται για 4.147  θανάτους και 122.643 παρενέργειες.

Για το εμβόλιο AZD1222/VAXZEVRIA (CHADOX1 NCOV-19) της Oxford/ AstraZeneca τα αντίστοιχα νούμερα είναι 3.364 θάνατοι και 793.036 παρενέργειες.

Τέλος για το εμβόλιο JANSSEN (AD26.COV2.S)  της Johnson & Johnson έχουν αναφερθεί 541 θάνατοι και  33.331 παρενέργειες.

Τι ισχύει

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αποτελούν μετάφραση ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στη σελίδα basedunderground.com η οποία έχει ιστορικό δημοσίευσης παραπλανητικών ισχυρισμών σχετικά με τη πανδημία της COVID-19. [πηγή]

Ως πηγή του ισχυρισμού περί θανάτων από τα 4 εμβόλια για την COVID-19 χρησιμοποιείται η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης EudraVigilance. Για το ζήτημα της εσφαλμένης χρήσης της εν λόγω υπηρεσίας για να εξακριβώσουμε αν ένα εμβόλιο έχει προκαλέσει παρενέργειες ή θάνατο στους λήπτες έχουμε ασχοληθεί και σε προηγούμενα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ.

Η EudraVigilance, όπως προαναφέρθηκε, είναι υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης στην οποία κατατίθενται αναφορές για παρατηρούμενες παρενέργειες ή θανάτους που λαμβάνουν χώρα κατόπιν εμβολιασμού. Αυτές οι αναφορές χρησιμεύουν ως εργαλείο συλλογής πληροφοριών για πιθανές παρενέργειες που ενδέχεται να σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο. Ωστόσο, όπως τονίζει η ίδια η EudraVigilance στη σελίδα της, αυτές οι αναφορές δεν αποτελούν αυτόματη απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ ενός εμβολίου και μιας συγκεκριμένης παρενέργειας. Πιο απλά το γεγονός ότι μια παρενέργεια έλαβε χώρα μετά τον εμβολιασμό δε σημαίνει ότι προκλήθηκε απαραίτητα από το εμβόλιο. Για να εξακριβωθεί αν υπάρχει όντως αιτιώδης συσχετισμός η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές. [πηγή]

Το ίδιο σφάλμα, δηλαδή η χρήση δεδομένων από πλατφόρμες φαρμακοεπαγρύπνησης ως απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ εμβολίων και παρενεργειών έχει συμβεί και με την υπηρεσία VAERS στις ΗΠΑ και με το Yellow Card στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι δυο αυτές υπηρεσίες αναφέρουν ρητά στις σελίδες τους την ίδια διευκρίνιση με την EudraVigillance, δηλαδή ότι οι αναφορές που κατατίθενται στις βάσεις δεδομένων τους δεν αποδεικνύουν αυτόματα αιτιώδη σχέση μεταξύ μιας αναφερόμενης παρενέργειας και του εκάστοτε εμβολίου. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός των υπό εξέταση άρθρων σχετικά με 15,472 θανάτους οι οποίοι προκλήθηκαν από τα 4 εμβόλια για την COVID-19 που κυκλοφορούν στην Ευρώπη είναι ψευδής. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούν τα εν λόγω δημοσιεύματα προέρχονται από την υπηρεσία φαρμακοεπαγρύπνησης EudraVigillance η οποία, μαζί με τις αντίστοιχες υπηρεσίες VAERS στις ΗΠΑ και Yellow Card στο Ηνωμένο Βασίλειο τονίζουν στις επίσημες ιστοσελίδες τους πως τα δεδομένα που παρουσιάζουν δεν αποτελούν αυτόματα απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ ενός εμβολίου και μιας δεδομένης παρενέργειας ή θανάτου.