Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ ανασύρθηκε αρχαίο άγαλμα στη ΣάμοFAKE NEWS

Όχι, ΔΕΝ ανασύρθηκε αρχαίο άγαλμα στη Σάμο

9 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Δύτες ΟΥΚ πρόσφατα ανέσυραν από το βυθό στο Πυθαγόρειο της Σάμου ένα άγαλμα της θεάς Ήρας.

Συμπέρασμα:

Η επισυναπτόμενη φωτογραφία αφορά σύγχρονη αναπαράσταση αρχαίου αγάλματος, που βρίσκεται στην παραλία του θερέτρου Kerveli Village Hotel εδώ και περίπου 4 χρόνια. Αυτό και περισσότερα αντίστοιχα αγάλματα δέχονται επισκέψεις από τουρίστες στο πλαίσιο καταδυτικών δραστηριοτήτων. Δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε πρόσφατη ανάσυρση αρχαίου αγάλματος από το βυθό του νησιού στη σχετική ειδησεογραφία, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου επιβεβαιώνει ότι δεν έλαβε χώρα αντίστοιχη δραστηριότητα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν σε ιστολόγια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, δύτες ΟΥΚ πρόσφατα ανέσυραν από το βυθό στο Πυθαγόρειο της Σάμου ένα άγαλμα της θεάς Ήρας. Στην πραγματικότητα, ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παρακάτω βλέπουμε την αρχική ανάρτηση όπου εμφανίστηκε ο ισχυρισμός, η οποία μέχρι την ώρα συγγραφής αυτού του άρθρου, έχει γνωρίσει πάνω από 3.5 χιλιάδες κοινοποιήσεις:

Τι ισχύει

Σε επόμενη ανάρτησή του, ο χρήστης που δημοσίευσε αρχικά τον ισχυρισμό, αναγνώρισε ότι η εν λόγω πληροφορία δεν είναι πραγματική:

Όντως, δεν υπάρχει καμιά αναφορά ούτε στην τοπική ειδησεογραφία της Σάμου, ούτε πανελλαδικώς, περί ανάσυρσης αρχαίου αγάλματος από το βυθό του νησιού.

Η εικόνα κατάδυσης που αναρτήθηκε μαζί με τον ισχυρισμό, αλιεύτηκε από την ιστοσελίδα του τουριστικού γραφείου “XtremeGreece”. Συγκεκριμένα, η εικόνα περιλαμβάνεται στην ενότητα «Δοκιμάστε Κατάδυση στην Σάμο», και σύμφωνα με το έτος που αναφέρεται στο όνομά της, τραβήχτηκε το 2020. Η εν λόγω φωτογραφία είναι μία από τις πολλές που εμφανίζονται σε άλμπουμ με ψυχαγωγικές καταδύσεις, όπου και διακρίνονται περισσότερα γλυπτά αρχαίων αγαλμάτων.

Διακρίνουμε την επίμαχη φωτογραφία πρώτη πάνω αριστερά. [πηγή]

Ήρθαμε σε επικοινωνία με το τουριστικό γραφείο XtremeGreece, και μας ενημέρωσαν πως οι εν λόγω φωτογραφίες τραβήχτηκαν από συνεργάτες του γραφείου. Σύμφωνα με δηλώσεις των συνεργατών, το επίμαχο άγαλμα βρισκόταν στο βυθό εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια, και αποτελούσε σύγχρονη αναπαράσταση αρχαίου γλυπτού, όχι κάποιο όντως αρχαίο άγαλμα.

Έπειτα, εντοπίσαμε ρεπορτάζ της πρώτης σχετικής βύθισης αγάλματος στη Σάμο το 2014, από το Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου:

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον νυν πρόεδρο του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, Στέφανο Βασιλείου, που επιβεβαίωσε ότι δεν έχει υπάρξει καμιά πρόσφατη ανάσυρση αρχαίου αγάλματος. Όπως δήλωσε, η βύθιση αγάλματος Κούρου από το σύλλογό του το 2014, εμπνεύστηκε από αντίστοιχες πρακτικές του Υποβρύχιου Μουσείου Γλυπτικής στο Κανκούν του Μεξικού, που άνοιξε το 2010. Ο κ. Βασιλείου ανέφερε επίσης ότι η φωτογραφία που αναπαράχθηκε πρόσφατα στα κοινωνικά δίκτυα, προέρχεται από αντίστοιχη πρωτοβουλία του θερέτρου Kerveli Village Hotel, που βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος του νησιού.

Έτσι, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο του Kerveli Village Hotel, Τσουμάκη Νίκο, που δήλωσε ότι όντως το επίμαχο γλυπτό και άλλα παρόμοια βρίσκονται βυθισμένα κοντά στην παραλία του θερέτρου εδώ και περίπου 3 με 4 χρόνια, και δέχονται επισκέψεις σε καταδυτικές δραστηριότητες. Μάλιστα, μία φωτογραφία με τα επίμαχα γλυπτά, βραβεύτηκε το 2020 σε σχετικό διαγωνισμό της ναυτιλιακής Dodekanisos Seaways.

Τέλος, βρήκαμε φωτογραφία του επίμαχου αγάλματος ήδη από τον Ιούλιο του 2017:

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι δύτες ΟΥΚ, πρόσφατα ανέσυραν από το βυθό στο Πυθαγόρειο της Σάμου ένα άγαλμα της θεάς Ήρας, είναι ψευδής. Η επισυναπτόμενη φωτογραφία αφορά σύγχρονη αναπαράσταση αρχαίου αγάλματος, που βρίσκεται στην παραλία του θερέτρου Kerveli Village Hotel εδώ και περίπου 4 χρόνια. Αυτό και περισσότερα αντίστοιχα αγάλματα δέχονται επισκέψεις από τουρίστες στο πλαίσιο καταδυτικών δραστηριοτήτων. Δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε πρόσφατη ανάσυρση αρχαίου αγάλματος από το βυθό του νησιού στη σχετική ειδησεογραφία, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου επιβεβαιώνει ότι δεν έλαβε χώρα αντίστοιχη δραστηριότητα.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.