Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν ευθύνεται το εμβόλιο για τον θάνατο του 35χρονου στην ΚόρινθοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δεν ευθύνεται το εμβόλιο για τον θάνατο του 35χρονου στην Κόρινθο

26 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Πέθανε 35χρονος στην Κόρινθο λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο της Pfizer για την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο Κορίνθου, ο θάνατος του 35χρονου δεν οφείλεται στον εμβολιασμό του για την COVID-19. O Ι.Δ. κατέληξε μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη λόγω βαρύτατης υποξαιμίας. Τονίζεται ότι είχε νοσήσει από COVID-19 και λόγω και της διάπλασής, του βάρους και της υποξαιμίας του, δεν κατόρθωσε να ανταπεξέλθει στη ασθένεια.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα zougla.gr ο πατέρας του 35χρονου, που πέθανε στις 24 Ιουλίου 2021 στο νοσοκομείο της Κορίνθου, αποτέλεσε το έναυσμα για την διασπορά ψευδών ισχυρισμών για το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Παραδείγματα: pronews.gr, aftodioikisi.gr, diaforetiko.gr, eretikos.gr

Στα υπό εξέταση κείμενα εντοπίζονται τίτλοι που συνδέουν το θάνατο του 35χρονου με το εμβόλιο που είχε κάνει λίγες μέρες πριν. Το ρεπορτάζ βασίζεται μόνο στις δηλώσεις που έκανε ο πατέρας του στην κάμερα του zougla.gr. Ακόμη, σε κάποια από αυτά υπάρχει ο ισχυρισμός ότι το εμβόλιο είναι πειραματικό.

To υπό εξέταση βίντεο κυκλοφόρησε τόσο σε σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστολόγια που τάσσονται κατά του εμβολιασμού για την COVID-19.

Το βίντεο με τη συνέντευξη του πατέρα του 35χρονου, όπως κοινοποιήθηκε από το zougla.gr.

Τι ισχύει

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι ο 35χρονος είχε κάνει μόνο τη πρώτη δόση του εμβολίου για την COVID-19 στις 16 Ιουλίου 2021, δηλαδή 7 ημέρες πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Ως προς αυτό είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως τα διδοσικά εμβόλια για την COVID-19 παρέχουν πλήρη προστασία περίπου 2 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. [πηγή]

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για το θάνατο του 35χρονου

Ο 35χρονος Ι.Δ. έχασε τη ζωή του στις 24 Ιουλίου 2021 στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου. Εξαιτίας της διαστρέβλωσης των γεγονότων, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, το νοσοκομείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνεται ότι ο θάνατος του δεν οφείλεται στο εμβόλιο που έλαβε κατά της COVID-19. Σε αυτήν τονίζεται ότι ο θάνατος του Ι.Δ. οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς λόγω της βαρύτατης υποξαιμίας, καθώς είχε νοσήσει από COVID-19 και για ημέρες παρέμενε στο σπίτι του με πυρετό και μικρό κορεσμό οξυγόνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται η διάπλαση και το βάρος του 35χρονου.

Ευρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση αν και κατανοούμε τον ανθρώπινο πόνο των οικείων του,
αποκαθιστώντας την αλήθεια να διαψεύσουμε όσα αναληθή και κακόπιστα βλέπουν το φως της
δημοσιότητας και που αποδίδουν τον θάνατο του στο προ του θανάτου του εμβολιασμό του την 16
Ιουλίου 2021 (1η δόση)
.


Κατά την προσέλευση του στα πρώτα τρία (3) λεπτά, ο ασθενής υπέστη ανακοπή καρδιάς λόγω της
βαρύτατης υποξαιμίας
με την οποία προσεκομίσθη στο Τ.Ε.Π.


(…) λόγω και της διάπλασής του και του βάρους του και της υποξαιμίας του, δεν κατόρθωσε να ανταπεξέλθει στη ασθένειά του από COVID-19, όπως προαναφέρεται.

(…)
Δεν είναι δυνατόν κάποιοι τεχνηέντως να παραποιούν την αλήθεια, να διαστρεβλώνουν την
πραγματικότητα και να αποδίδουν τον θάνατο του ανωτέρω στον εμβολιασμό του και όχι στις επί πολλές ημέρες παραμονή του στην οικία του εμπύρετος και με μικρό κορεσμό οξυγόνου, συνέπεια της νόσησης του από COVID-19
.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση, η οποία φέρει την υπογραφή του διοικητή του νοσοκομείου, Γρηγόρη Καρπούζη.

Εξέταση πριν τον κορωνοϊό

Ανάμεσα σε αυτά που ανέφερε ο πατέρας του 35χρονου στη συνέντευξη είναι και η ανάγκη εξέτασης πριν τον εμβολιασμό για την COVID-19. Όπως αναγράφεται στο Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο για τα εμβολιαστικά κέντρα COVID-19, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, δεν συστήνεται έλεγχος με PCR, rapid test αντιγόνου ή ορολογικός έλεγχος αντισωμάτων προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για εμβολιασμό. Η ίδια οδηγία δίνεται και από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Όπως άλλωστε αναφέρεται στο ενημερωτικό σύγγραμμα που εξέδωσε ο βρετανικός κυβερνητικός οργανισμός “Public Health England“, ο εμβολιασμός είναι απίθανο να έχει επιβλαβείς συνέπειες σε άτομα που ενδέχεται να μολυνθούν, να είναι ασυμπτωματικοί ή να βρίσκονται σε περίοδο επώασης της COVID-19.

Τα εμβόλια για την COVID-19 δεν είναι πειραματικά

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας, τα εμβόλια που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής για την νόσο COVID-19 δεν είναι πειραματικά. Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγράφεται ότι τα εμβόλια του κορωνοϊού που κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας υπό όρους. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας αυτών των τεσσάρων, μέχρι στιγμής, εμβολίων (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και J&J) έχουν εξεταστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και έχουν κριθεί κατάλληλα για χρήση. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επιτάχυνε τις διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων εξαιτίας της πανδημίας και των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει. Αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε η οποιαδήποτε έκπτωση στην αυστηρότητα με την οποία εξετάστηκαν τα στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας αυτών των σκευασμάτων. Έλεγχοι για την ασφάλεια των εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζουν να γίνονται από τους αρμόδιους θεσμούς φαρμακοεπαγρύπνησης. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με τον ΕΜΑ όσα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από μία κανονιστική αρχή, δεν θεωρούνται πλέον ως προϊόντα έρευνας, δηλαδή πειραματικά.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο Κορίνθου, ο θάνατος του 35χρονου δεν οφείλεται στον εμβολιασμό του για την COVID-19. O Ι.Δ. κατέληξε μετά από ανακοπή καρδιάς που υπέστη λόγω βαρύτατης υποξαιμίας. Τονίζεται ότι είχε νοσήσει από COVID-19 και λόγω και της διάπλασής, του βάρους και της υποξαιμίας του, δεν κατόρθωσε να ανταπεξέλθει στη ασθένειά.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).