Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν κάηκαν άλογα σε ιππικό όμιλο στην περιοχή της ΒαρυμπόμπηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δεν κάηκαν άλογα σε ιππικό όμιλο στην περιοχή της Βαρυμπόμπης

5 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Κάηκαν άλογα σε Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς.

Συμπέρασμα:

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας δήλωσε ότι κατάφεραν να διασώσουν όλα τα άλογα που βρίσκονταν σε ιππικούς ομίλους στην περιοχή. Επίσης, κατάφεραν να εντοπιστούν και τα πέντε αθλητικά άλογα που αγνοούνταν το βράδυ της 3ης Αυγούστου.

Η είδηση ότι κάηκαν άλογα σε ιππικό όμιλο στην περιοχή της Βαρυμπόμπης κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σελίδες ενημέρωσης στις 3 Αυγούστου 2021.

Παραδείγματα: tanea.gr, in.gr, ethnos.gr, athensmagazine.gr

Σχετικά δημοσιεύματα:

Στην πλειονότητα των υπό εξέταση άρθρων η πληροφόρηση βασίζεται σε δημοσίευση που αναρτήθηκε στο προσωπικό προφίλ χρήστη του Facebook, την οποία στη συνέχεια αφαίρεσε με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στα άρθρα το μήνυμα ότι η εν λόγω δημοσίευση δεν είναι πλέον διαθέσιμη. Μόνο ένα εξ αυτών (ethnos.gr) αναφέρει ως πηγή άτομα που εργάζονται στο πυροσβεστικό σώμα.

Στιγμιότυπο από τη δημοσίευση στο Facebook που χρησιμοποιείται ως πηγή στα υπό εξέταση άρθρα και δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

Μία εκ των δημοσιεύσεων που εντοπίστηκαν στο Facebook, έχει περισσότερες από 1,600 κοινοποιήσεις.

Στιγμιότυπο από δημοσίευση που εντοπίστηκε στο Facebook.

Τι ισχύει

Στις 3 Αυγούστου 2021 ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στην Αττική. Η φωτιά εξαπλώθηκε και μετά από λίγες ώρες έφτασε σε εγκαταστάσεις που διαθέτουν ιππικοί όμιλοι. Η καθυστερημένη εκκένωση του χώρου, εξαιτίας των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της αστυνομίας, είχε ως επακόλουθο την διάδοση της λανθασμένης πληροφορίας ότι τα φορτηγά δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το σημείο για να μεταφέρουν τα άλογα.

Επικοινωνήσαμε με το γραφείο τύπου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, οι οποίοι μας ανέφεραν ότι η εκκένωση των χώρων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κι ότι δεν καταγράφονται απώλειες αλόγων στους ιππικούς ομίλους της περιοχής. Ακολουθεί, ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ε.Ο.Ι. στις 4 Αυγούστου 2021, μία ημέρα μετά την μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη:

Μαρκόπουλο, 4/8/2021

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και την αμέριστη συνδρομή όλων των φιλίππων και ανθρώπων της ιππασίας εκκενώθηκαν όλοι οι ιππικοί όμιλοι στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, η οποία επλήγη από την πυρκαγιά χθες Τρίτη, 3/8.

253 αθλητικά άλογα, 23 πόνι και 2 γαιδουράκια έχουν μεταφερθεί σώα και ασφαλή στο «σπίτι» τους στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, όπου έχουν την καλύτερη φροντίδα και κτηνιατρική περίθαλψη.Βρέθηκαν και τα πέντε αθλητικά άλογα που αγνοούνταν χθες το βράδυ!

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την ΕΟΙ και όλους τους φιλίππους για προμήθειες σε χόρτο, τροφές αλόγων και ροκανίδι, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των αλόγων μας.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια μιας πρώτης αποτίμησης των ζημιών στις ιππικές εγκαταστάσεις του ιππικών Ομίλων και από ότι φαίνεται τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστη η εγκατάσταση του Ιππικού Ομίλου Βαρυμπόμπης.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας ευχαριστεί θερμά όλους τους ανθρώπους της ιππασίας και όσους βοήθησαν στην έγκαιρη απομάκρυνση των αλόγων και την μεταφορά τους στο Μαρκόπουλο, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς και όσους με τις πολύτιμες πληροφορίες τους συνέβαλαν στην περισυλλογή των ελευθέρων αλόγων!.
 
Από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας

Τα ανωτέρω μας επιβεβαίωσε τηλεφωνικώς και ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, οι οποίοι μας δήλωσαν ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί θάνατος αλόγου από την πυρκαγιά.

Τέλος, το Γραφείο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος μας ενημέρωσε ότι, επίσημα, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφορία για απώλεια αλόγων εξαιτίας της φωτιάς. Ενδέχεται να υπάρχουν ιδιοκτήτες που έχουν χάσει άλογα, αλλά δε μπορούν να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο προς το παρόν, καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η απογραφή των ζημιών.

Συμπέρασμα

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της ότι δεν έχουν καταγραφεί απώλειες αλόγων στους ιππικούς ομίλους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Επίσης, το Πυροσβεστικό Σώμα μας ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, επίσημα δεν υπάρχει καταγεγραμμένη πληροφορία για θάνατο αλόγων εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).