Ποιοι είμαστε
Αρχική Διαφήμιση της Cosmote για το 5G ΔΕΝ σχετίζεται με τα εμβόλια για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Διαφήμιση της Cosmote για το 5G ΔΕΝ σχετίζεται με τα εμβόλια για την COVID-19

22 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Διαφήμιση της Cosmote για το 5G δείχνει το κινητό να "διαβάζει" έναν κωδικό στο σημείο που γίνεται το εμβόλιο.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σύγχρονο τρόπο ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό διαβητικών ανθρώπων μέσω μετρήσεων που λαμβάνουν από έναν ειδικό αισθητήρα που τοποθετείται στο βραχίονα του χεριού. Οι εν λόγω μετρήσεις μπορούν πλέον να ληφθούν και να "διαβαστούν" από συγκεκριμένες εφαρμογές που μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει στο κινητό του τηλέφωνο (με λογισμικό Android, iOS).

Σε πληθώρα δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζουμε τον ισχυρισμό πως, σε διαφημιστικό βίντεο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Cosmote για την τεχνολογία 5G, βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να “διαβαστεί” κάποιος κωδικός στο σημείο που γίνονται τα εμβόλια για την COVID-19 χρησιμοποιώντας το κινητό. Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι πλήρως ανυπόστατος, καθώς στο επίμαχο σημείο της συγκεκριμένης διαφήμισης η τεχνολογία που παρουσιάζεται αφορά την μέτρηση γλυκόζης μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο η οποία λαμβάνει μετρήσεις από έναν ειδικό αισθητήρα που τοποθετείται στο βραχίονα του χεριού.

Παραδείγματα: katohika.gr, greekaffair.news

Πιο συγκεκριμένα στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε:

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Το βίντεο της επίμαχης διαφήμισης:

[πηγή]

Τι ισχύει

Αρχικά, να διευκρινίσουμε πως το σημείο που προκάλεσε σύγχυση και έγινε η αφορμή για τη διάδοση συνωμοσιολογικών ισχυρισμών σχετικά με τα εμβόλια για την COVID-19 και την τεχνολογία 5G, βρίσκεται στη χρονική στιγμή 03:28 του βίντεο που παραθέσαμε παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το σύντομο απόσπασμα που ακολουθεί:

Τα εν λόγω πλάνα προέρχονται από την ιστοσελίδα shutterstock.com η οποία δίνει τη δυνατότητα αγοράς οπτικοακουστικού υλικού για επαγγελματική χρήση. Αυτό που βλέπουμε στο συγκεκριμένο απόσπασμα δε σχετίζεται σε καμία περίπτωση με οποιοδήποτε εμβόλιο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σύγχρονο τρόπο ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό διαβητικών ανθρώπων μέσω μετρήσεων που λαμβάνουν από έναν ειδικό αισθητήρα που τοποθετείται στο βραχίονα του χεριού. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι εν λόγω μετρήσεις μπορούν πλέον να ληφθούν και να “διαβαστούν” από συγκεκριμένες εφαρμογές που μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει στο κινητό του τηλέφωνο (με λογισμικό Android, iOS).

[Μετάφραση κόκκινου πλαισίου: Μια γυναίκα με διαβήτη ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης μέσω εφαρμογής που έχει στο Smartphone.]

Κατόπιν επικοινωνίας με εκπρόσωπο τύπου της Cosmote, μας επιβεβαίωσε όσα προαναφέρθηκαν σχετικά με το τι ακριβώς απεικονίζει το επίμαχο απόσπασμα. Συγκεκριμένα μας δήλωσε:

Τα πλάνα είναι αγορασμένα από το shutterstock και είναι μετρητής γλυκόζης. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που λειτουργούν με εμφυτεύματα για τους διαβητικούς. Ενδεικτικά 3 εφαρμογές που ουσιαστικά γίνεται σταθερή καταγραφή τιμών (continuous glucose monitoring) με εμφύτευμα/αισθητήρα στο χέρι και λειτουργούν με σάρωση στο κινητό (σε λογισμικά Android, iOS):

Freestyle Libre Link: https://www.freestyle.abbott/gr-el/freestyle-libre-system/freestyle-librelink.html
Glimp: https://play.google.com/store/apps/details?id=it.ct.glicemia&hl=el&gl=US
Link bluecon: https://apps.apple.com/us/app/linkblucon/id1200239770

Η τεχνολογία αυτή έχει βοηθήσει σημαντικά τους διαβητικούς στο να ρυθμίζουν και να παρακολουθούν τις μετρήσεις τους. Αυτό που δείχνουμε δεν είναι patch, είναι εμφύτευμα/αισθητήρας που πραγματοποιεί τις μετρήσεις (υπάρχουν αισθητήρες που μπορούν ως εμφυτεύματα να παρέχουν πληροφορίες/μετρήσεις για γλυκόζη κλπ στο αίμα). Για να ενεργοποιηθεί ο αισθητήρας για να πάρει μέτρηση συνήθως παίρνει εντολή από το κινητό ή το βραχιόλι. Αυτό ίσως απαντάει στο ερώτημα ότι το εμφύτευμα/αισθητήρας δεν είναι κάποιο τσιπάκι που δεν φαίνεται και μπαίνει μέσα στο δέρμα όπως πχ. στα σκυλάκια. Είναι εκεί το βλέπουμε και κάνει μετρήσεις. Αν για κάποιους τώρα αυτό το εμφύτευμα φαίνεται σαν κάτι που μπορεί να συμβάλει «στήν ψυχοσωματική μετάλλαξη τοῦ ἀνθρώπου» όπως διάβασα σε κάποιο από τα σχόλια, για τους διαβητικούς και την ιατρική δεν είναι παρά μια πρωτοπόρα τεχνολογία που έχει βοηθήσει σημαντικά την ζωή των ασθενών.

Παρατηρώντας το επίμαχο απόσπασμα, διαπιστώνουμε πως πρόκειται για την εφαρμογή FreeStyle Libre Link η οποία χρησιμοποιείται για να λαμβάνει τιμές και μετρήσεις γλυκόζης από τον αισθητήρα FreeStyle Libre, ο οποίος τοποθετείται στο βραχίονα του χεριού ενός διαβητικού ατόμου. Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε μια σύντομη παρουσίαση του εν λόγω αισθητήρα και της εφαρμογής που χρησιμοποιείται.

[πηγή]

Στο στιγμιότυπο που παραθέτουμε στην συνέχεια, βλέπουμε πως πρόκειται για τον ίδιο αισθητήρα και εφαρμογή. Επίσης είναι σκόπιμο να τονίσουμε πως εκτός από την ένδειξη “Ready to Scan” (μτφ: έτοιμο να διαβάσει) στην οθόνη του κινητού, την οποία επισήμαναν ως ύποπτη τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, υπάρχει ξεκάθαρα και η λέξη “Diabetes” (μτφ: διαβήτης).

Επιπρόσθετα, όπως φαίνεται και στο στιγμιότυπο, ο εν λόγω αισθητήρας/εμφύτευμα έχει τοποθετηθεί χαμηλά στο βραχίονα του χεριού και όχι πάνω στον δελτοειδή μυ όπου γίνονται τα εμβόλια. Συνοπτικά, ο εν λόγω αισθητήρας καταγράφει σταθερά και συνεχόμενα τιμές για τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από μετρήσεις που λαμβάνει μέσω ενδιάμεσων σωματικών υγρών γύρω από αυτόν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η τεχνολογία των εν λόγω αισθητήρων υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια, η ασφάλεια της έχει μελετηθεί στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών και το 2017 η συγκεκριμένη μέθοδος μέτρησης έλαβε και την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA). [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Τέλος, σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε αναλύσει εκτενώς πληθώρα ανυπόστατων και συνωμοσιολογικών ισχυρισμών που αφορούν τα εμβόλια για την COVID-19, τα τσιπάκια, και την τεχνολογία 5G. [άρθρο 1][άρθρο 2][άρθρο 3][άρθρο 4][άρθρο 5][άρθρο 6][άρθρο 7]

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως το επίμαχο απόσπασμα στο διαφημιστικό βίντεο της Cosmote για την τεχνολογία 5G δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με οποιοδήποτε εμβόλιο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σύγχρονο τρόπο ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό διαβητικών ανθρώπων μέσω μετρήσεων που λαμβάνουν από έναν ειδικό αισθητήρα που τοποθετείται στο βραχίονα του χεριού. Οι εν λόγω μετρήσεις μπορούν πλέον να ληφθούν και να “διαβαστούν” από συγκεκριμένες εφαρμογές που μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει στο κινητό του τηλέφωνο (με λογισμικό Android, iOS).