Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση για τον ορισμό των εμβολίων από τον Δημήτρη ΚούβελαΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παραπληροφόρηση για τον ορισμό των εμβολίων από τον Δημήτρη Κούβελα

15 Δεκ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Τα σκευάσματα κατά της COVID-19 δε μπορούν να θεωρηθούν εμβόλια, καθώς ο ορισμός της Βικιπαίδειας δείχνει ότι θα έπρεπε να είναι αδρανοποιημένα και να εξασφαλίζουν μακροχρόνια μνήμη.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για διαστρέβλωση αναφοράς της Βικιπαίδειας, που στην πραγματικότητα διευκρινίζει ότι πολλά παραδοσιακά και καθιερωμένα εμβόλια περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς. Η εγκυκλοπαίδεια αναφέρει επίσης ως εμβόλια τα σκευάσματα των νέων τεχνολογιών mRNA και ιικού φορέα, και αυτή τους η ιδιότητα είναι μη αμφισβητήσιμη, καθώς έχουν εγκριθεί σε πολλές δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, από αρμόδιους θεσμούς υγείας. Η αναφορά σε έλλειψη μακροχρόνιας μνήμης είναι παραπλανητική, καθώς οι κορωνοϊοί τείνουν να επαναμολύνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, αντίστοιχα με τη γρίπη, για την οποία ο ετήσιος εμβολιασμός είναι καθιερωμένος. Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από τον εμβολιασμό mRNA κατά του κορωνοϊού, η προστασία από βαριά νόσηση παραμένει σε βάθος πολλών μηνών, ενώ ενδέχεται να διαρκέσει και για χρόνια, τουλάχιστον για τα πρώτα στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Μεγάλη απήχηση στο ελληνικό διαδίκτυο γνώρισε ανάρτηση, σύμφωνα με την οποία, τα εμβόλια κατά της COVID-19 που χορηγούνται στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα δεν εμπίπτουν στον ορισμό των εμβολίων. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων.

Ο ισχυρισμός αναρτήθηκε από τον καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

Επειδή ενημερώνομαι για διάφορους ´ειδικούς´, λιγότερο ή και καθόλου, να δίνουν ορισμούς, και να συνεχίζουν να διαδίδουν ότι δεν είμαι προφήτης (κάτι που προφανώς αληθεύει και δεν χρήζει διάψευσης) αντιγράφω από Wikipedia:

Το εμβόλιο είναι βιολογικό παρασκεύασμα που σκοπό έχει να ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ το αμυντικό σύστημα του οργανισμού έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών, ώστε να ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΝΟΣΙΑ. Το εμβόλιο συνήθως περιέχει έναν νεκρό ή αδρανοποιημένο νοσογόνο παράγοντα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μια ασθένεια. Ο παράγοντας αυτός διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να τον αναγνωρίσει ως ξένο, να παραγάγει αντισώματα που θα τον καταστρέψουν και να ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΝΗΜΗ για αυτόν, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορεί αργότερα να τον αναγνωρίσει πιο εύκολα και να καταστρέψει οποιοδήποτε μικροοργανισμό τον περιέχει, εάν ο παθογόνος οργανισμός ξαναμολύνει τον οργανισμό.

Παρατήρηση του Συντάκτη:
Με κεφαλαία έβαλα τα σημεία προσοχής:
1. Ο παράγων (ο ίδιος) ευθαισθητοποιεί το ανοσιακό σύστημα. Δεν επαναπρογραμματίζει κύτταρα να παράξουν άλλον παράγοντα και φυσικά, ο κάθε τύπου παράγων, πρέπει να είναι ΑΔΡΑΝΕΣ Ή ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, όχι βλαπτικό από μόνο του!
2. Αφήνει μνήμη (κατά προτίμηση ελέφαντα και όχι χρυσόψαρου)
Υπάρχουν σήμερα τέτοια τελικώς και νομίμως αδειοδοτημένα προϊόντα (ακόμα και τα υπάρχοντα θα είναι με άδεια, πρώτα ο θεός, το 2023), για την επίμαχο και μοναδική νόσο; Όχι ή ίσως όχι ακόμα!!!


Στα λόγια μου έρχεστε λοιπόν!!!

Αν βέβαια βαφτίσουμε το αρνί ψάρι και του κάνουμε και μερικές πλαστικές για να εμφανίζει λέπια, τότε έχουμε τα πάντα, όταν μας βολεύει!

Τι ισχύει

Σε προηγούμενα άρθρα μας, είχαμε δείξει ότι ο κ. Κούβελας έχει αναπαράγει ανακριβείς πληροφορίες αναφορικά με την ασφάλεια και τη χρησιμότητα των εμβολίων κατά της COVID-19.

Στην επίμαχη ανάρτηση, ο κ. Κούβελας επικαλείται αναφορές από το λήμμα της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια για τα εμβόλια, και ισχυρίζεται ότι αυτές αποδεικνύουν πως τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε κατά της COVID-19, δεν εμπίπτουν στον ορισμό των εμβολίων. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός βασίζεται σε διαστρέβλωση των όσων γράφει η Βικιπαίδεια.

Το εν λόγω λήμμα σημειώνει στην εισαγωγή του:

Το εμβόλιο είναι βιολογικό παρασκεύασμα που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών, ώστε να αποκτήσει ανοσία. Το εμβόλιο συνήθως περιέχει έναν νεκρό ή αδρανοποιημένο νοσογόνο παράγοντα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μια ασθένεια. Ο παράγοντας αυτός διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να τον αναγνωρίσει ως ξένο, να παραγάγει αντισώματα που θα τον καταστρέψουν και να αποκτήσει μνήμη για αυτόν ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορεί αργότερα να τον αναγνωρίσει πιο εύκολα και να καταστρέψει οποιοδήποτε μικροοργανισμό τον περιέχει, εάν ο παθογόνος οργανισμός ξαναμολύνει τον οργανισμό.

Παρατηρούμε ότι το λήμμα δεν αναφέρει πως όλα τα εμβόλια λειτουργούν με νεκρούς ή αδρανοποιημένους παράγοντες, αλλά ότι αυτό συνηθίζεται. Ακριβώς κάτω από την εισαγωγή του λήμματος, βρίσκεται ο πίνακας περιεχομένων του, που περιέχει αναλυτικά τα είδη των εμβολίων:

Παρατηρούμε ότι η δεύτερη κατηγορία που παρατίθεται στα είδη εμβολίων είναι τα εξασθενημένα, δηλαδή αυτά που περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς με μειωμένη επικινδυνότητα. Είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι το πρώτο εμβόλιο της ιστορίας, που εφευρέθηκε το 1796 με σκοπό την αντιμετώπιση της ευλογίας, χρησιμοποιούσε ζωντανούς μικροοργανισμούς που δεν είχαν δεχθεί εξασθένηση. Σειρά καθιερωμένων εμβολίων ανήκουν στην κατηγορία των εξασθενημένων όπως, μεταξύ άλλων, τα εμβόλια κατά της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), της ανεμοβλογιάς, του ροταϊού και του βακίλου Calmette–Guérin (BCG), που περιλαμβάνονται στο ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Τα εν λόγω εμβόλια έχουν αποφέρει ανυπολόγιστα υγειονομικά και κοινωνικο-οικονομικά οφέλη. Η ευλογιά από μόνη της συνιστούσε μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες της ιστορίας, μέχρι που εξαλείφθηκε μέσω του μαζικού εμβολιασμού.

Επίσης, στην αγγλική έκδοση της εν λόγω εγκυκλοπαίδειας, που ονομάζεται Wikipedia και θεωρείται υψηλότερης αξιοπιστίας, η κατηγορία των εξασθενημένων εμβολίων αναφέρεται πρώτη:

Τα εμβόλια τυπικά περιέχουν έναν παράγοντα που μοιάζει με έναν παθογόνο μικροοργανισμό, και συχνά παρασκευάζονται από εξασθενημένες ή νεκρές μορφές του μικροβίου, τις τοξίνες του ή μια από τις επιφανειακές πρωτεΐνες του.

Στο εν λόγω λήμμα, υπάρχει και ενότητα με γενετικά εμβόλια, όπως τα εμβόλια mRNA και ιικού φορέα που περιλαβάνονται στα 4 εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19 που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευρύτερα, ο ισχυρισμός ότι τα εν λόγω σκευάσματα δε μπορούν να αναγνωριστούν ως εμβόλια, είναι ανυπόστατος, καθώς έχουν εγκριθεί υπό αυτήν την ιδιότητα σε πολλές δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, από αρμόδιους θεσμούς υγείας.

Σε προηγούμενα άρθρα μας, έχουμε εξηγήσει ότι οι εν λόγω δύο νέες τεχνολογίες εμβολίων μελετούνται εδώ και αρκετές δεκαετίες, με αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με παλιότερες τεχνολογίες, όπως στην ταχύτητα παραγωγής και στην ασφάλεια για ανοσοκατεσταλμένους. Πλέον, έχουν χορηγηθεί άνω του 1 δισεκατομμυρίου δόσεις τους διεθνώς, με ισχυρά εδραιωμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Κούβελας επίσης ισχυρίζεται ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν εμπίπτουν στον ορισμό των εμβολίων, καθώς «αφήνουν μόνο μνήμη χρυσόψαρου». Και πάλι όμως πρόκειται για διαστρέβλωση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων.

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε εξηγήσει ότι, ενώ η νόσηση ή ο εμβολιασμός κατά ασθενειών όπως η ιλαρά εξασφαλίζουν ανοσία εφ’ όρου ζωής, οι κορωνοϊοί αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση, και παρομοίως με τη γρίπη, τείνουν να επαναμολύνουν κάθε άτομο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Προφανώς, θα ήταν παράλογος ο ισχυρισμός ότι ο καθιερωμένος ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν γίνεται με εμβόλιο.

Ως προς τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι σχετική ανάλυση εκτίμησε πως η επαναλοίμωξη σε ένα ενδημικό σενάριο κυκλοφορίας του, αναμένεται να λαμβάνει χώρα κάθε 16 μήνες κατά μέσο όρο, και άρα συχνότερα στις πανδημικές συνθήκες που επικρατούν ακόμα. Επίσης, ενώ η απόλυτη προστασία από λοίμωξη μετά τον εμβολιασμό μειώνεται μετά τη πάραδο ορισμένων μηνών, η πιο σημαντική προστασία από βαριά νόσηση παραμένει σε βάθος πολλών μηνών, ενώ ενδέχεται να διαρκέσει και για χρόνια, τουλάχιστον για τα εμβόλια mRNA και τα πρώτα στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Τέλος, ο κ. Κούβελας ισχυρίζεται ότι τα εν λόγω εμβόλια κατά της COVID-19 δεν είναι «τελικώς και νομίμως αδειοδοτημένα», καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες τους, που προγραμματίζεται να διαρκέσουν μέχρι το 2023. Ωστόσο, όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν για παρόμοιο ισχυρισμό του, δεν υπάρχει αντίστοιχη νομική απαίτηση για την αδειοδότηση των εμβολίων. Το Δεκέμβριο του 2020, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παρείχε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους στο πρώτο αντίστοιχο εμβόλιο, από τις Pfizer/BioNTech, και έπειτα διευκρίνισε ότι προϊόντα με την εν λόγω άδεια είναι καθόλα νόμιμα και δε μπορούν να θεωρούνται πειραματικά.

Τον Αύγουστο του 2021, ο θεσμός FDA παρείχε πλήρη άδεια κυκλοφορίας στο εν λόγω εμβόλιο στις ΗΠΑ, έπειτα από ενδελεχή εξέταση εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων δεδομένων. Ήδη πριν την εν λόγω έγκριση, ήταν τέτοιος ο όγκος διεθνών δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για το εν λόγω εμβόλιο, που ειδικοί το χαρακτήριζαν ένα από τα καλύτερα μελετημένα φαρμακευτικά προϊόντα της ιστορίας.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι τα σκευάσματα κατά της COVID-19 δε μπορούν να θεωρηθούν εμβόλια, είναι αβάσιμος. Πρόκειται για διαστρέβλωση αναφοράς της Βικιπαίδειας, που στην πραγματικότητα διευκρινίζει ότι πολλά παραδοσιακά και καθιερωμένα εμβόλια περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς. Η εγκυκλοπαίδεια αναφέρει επίσης ως εμβόλια τα σκευάσματα των νέων τεχνολογιών mRNA και ιικού φορέα, και αυτή τους η ιδιότητα είναι μη αμφισβητήσιμη, καθώς έχουν εγκριθεί σε πολλές δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, από αρμόδιους θεσμούς υγείας. Η αναφορά σε έλλειψη μακροχρόνιας μνήμης είναι παραπλανητική, καθώς οι κορωνοϊοί τείνουν να επαναμολύνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, αντίστοιχα με τη γρίπη, για την οποία ο ετήσιος εμβολιασμός είναι καθιερωμένος. Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από τον εμβολιασμό mRNA κατά του κορωνοϊού, η προστασία από βαριά νόσηση παραμένει σε βάθος πολλών μηνών, ενώ ενδέχεται να διαρκέσει και για χρόνια, τουλάχιστον για τα πρώτα στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.