Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο εμβολιασμός παιδιών κατά της COVID-19 είναι κατά πολύ ασφαλέστερος από τη νόσησηΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο εμβολιασμός παιδιών κατά της COVID-19 είναι κατά πολύ ασφαλέστερος από τη νόσηση

16 Δεκ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Ο Robert Malone είναι ο εφευρέτης των mRNA εμβολίων.

Συμπέρασμα 1:

Πρόκειται για τίτλο που υιοθέτησε και προώθησε μόνος του. Ανάμεσα σε εκατοντάδες σχετικούς ερευνητές, η βιβλιογραφία αναφέρει τον Dr. Malone σε δευτερεύοντα ρόλο, πολλά χρόνια μετά την έναρξη των αντίστοιχων πειραμάτων και χωρίς σημαντική συνδρομή στην έρευνα που οδήγησε τα mRNA εμβόλια σε πρακτική αξιοποίηση.

Ισχυρισμός 2:

1 στα 2500 αγόρια που θα εμβολιαστούν κατά της COVID-19, θα νοσηλευτευτούν λόγω παρενέργειας μυοκαρδίτιδας, και άλλα θα αντιμετωπίσουν θρομβώσεις.

Συμπέρασμα 2:

Οι πιο αξιόπιστες μελέτες, που λαμβάνουν υπόψη ένα μεγαλύτερο δείγμα περιστατικών μυοκαρδίτιδας και τη συχνότητά τους ανεξαρτήτως εμβολιασμού, εκτιμούν αρκετές φορές μικρότερη συχνότητα στις ηλικίες 12-29, ειδικά για τα κορίτσια. Ως προς τις ηλικίες 5-11 ετών, έπειτα από σχεδόν 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς, η επικεφαλής του αρμόδιου θεσμού CDC των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν είχε υπάρξει καμιά αναφορά μυοκαρδίτιδας, γεγονός που κατεδείκνυε τη γενικευμένη ασφάλεια του εμβολιασμού. Όσον αφορά τις θρομβώσεις, εκτενείς μελέτες σε εκατομμύρια εμβολιασμένους δεν έχουν τεκμηριώσει αυξημένη εμφάνισή τους για τα δύο mRNA εμβόλια, που είναι τα μόνα που έχουν εγκριθεί για ανήλικους στην ΕΕ προς το παρόν.

Ισχυρισμός 3:

Οι εμβολιασμοί θα σκοτώσουν περισσότερα παιδιά απ' όσα θα μπορούσαν ποτέ να σώσουν, και είναι ανούσιοι, καθώς τα υγιή παιδιά δεν πάσχουν από την COVID-19.

Συμπέρασμα 3:

Η πολύ σπάνια μυοκαρδίτιδα λόγω του εμβολιασμού, κατά κανόνα είναι ήπια και βελτιώνεται με την καθιερωμένη αγωγή εντός ημερών, χωρίς να αφήνει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Δεν είναι σαφές αν εξαιρετικά σπάνια η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, αλλά αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, θα λάμβανε χώρα μετά από πολλά εκατομμύρια εμβολιασμούς. Σε κάθε περίπτωση, η πάθηση εμφανίζεται πολλές φορές συχνότερα λόγω της νόσησης σε σχέση με τον εμβολιασμό. Ευρύτερα, η COVID-19 ανά 20 χιλιάδες μολύνσεις σκοτώνει 1 ανήλικο, και ανά μερικές χιλιάδες μολύνσεις, προκαλεί αρκετά περιστατικά νοσηλειών και πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C). Αντίθετα με τον ισχυρισμό ότι τα υγιή παιδιά δεν κινδυνεύουν, περίπου στα μισά περιστατικά νοσηλείας και στα περισσότερα περιστατικά MIS-C, δεν καταγράφηκε κανένα υποκείμενο νόσημα.

Ισχυρισμός 4:

Ο εμβολιασμός αχρηστεύεται απέναντι στο στέλεχος Όμικρον, και επιπλέον δεν προσφέρει καμιά προστασία από μετάδοση.

Συμπέρασμα 4:

Τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα και στοιχεία πραγματικού κόσμου, υποστηρίζουν ότι ο διπλός εμβολιασμός με Pfizer/BioNTech, διατηρεί περίπου 70% προστασία απέναντι σε βαριά νόσηση λόγω του Όμικρον. Με χορήγηση αναμνηστικής δόσης, η προστασία αυξάνεται ακόμα περισσότερο, και φτάνει περίπου σε 75% προστασία και από συμπτωματική νόσο. Αυτή η παρατήρηση προκαταρκτικά υποστηρίζει και σημαντική μείωση μετάδοσης, ειδικά σε χώρους αμιγώς εμβολιασμένων. Τα ευρύτερα υγειονομικά οφέλη από την παροχή αναμνηστικής δόσης, μπορούν να αποβούν καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή υπερφόρτωσης ή και κατάρρευσης του συστήματος υγείας, επί της επικείμενης έξαρσης του Όμικρον.

Σε λογαριασμούς στο Facebook κυκλοφόρησε βίντεο, σύμφωνα με το οποίο, ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της COVID-19 είναι ανούσιος και επικίνδυνος. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων.

Το επίμαχο βίντεο αφορά δηλώσεις του αυτοαποκαλούμενου εφευρέτη των mRNA εμβολίων, Dr. Robert Malone, σε συνεργασία με την ομάδα των «Ενωμένων Γονέων Κύπρου», η οποία τίθεται κατά των μέτρων προστασίας στα σχολεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο κανάλι “TheOpenForum“, που φέρεται να βρίσκεται υπό τη διαχείριση μέλους των «Ενωμένων Γονέων Κύπρου». Παρακάτω μπορούμε να παρακολουθήσουμε ολόκληρο το βίντεο:

Η μετάφραση των δηλώσεων, με ορισμένες αλλαγές ως προς τον υποτιτλισμό για λόγους ακρίβειας, έχει ως εξής:

Γεια σας, είμαι ο Robert Malone. Είμαι Αμερικανός ιατρός και επιστήμονας και ήμουν το πρόσωπο που ανέπτυξε αρχικά την τεχνολογία mRNA. Μιλάω από το βάθος της καρδιάς μου, τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά της Κύπρου, σε ένδειξη αλληλεγγύης γι’ αυτήν την απίστευτη επίθεση στα δικαιώματά σας που αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή. Έχω σοκαριστεί και πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει αιτιολόγηση για τον εμβολιασμό των παιδιών σας με αυτά τα εμβόλια αυτή τη στιγμή, πόσο μάλλον υποχρεωτικά.

Όπως είπε ο Bobby [Robert F. Kennedy Jr.], το ισοζύγιο οφέλους και κινδύνου είναι ανάποδα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 2500 έως 2700 από τα αγόρια σας, θα έχουν σημαντικές καρδιακές βλάβες που θα οδηγήσουν σε νοσηλεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης που βγήκε από το Χονγκ Κονγκ, το στοιχειοθετεί. Αυτό θα σκοτώσει παιδιά, θα σκοτώσει περισσότερα παιδιά από ό,τι θα μπορούσαν ποτέ να σωθούν, επειδή τα υγιή παιδιά δεν πάσχουν από αυτήν την ασθένεια. Επιπλέον, αυτά τα εμβόλια δεν λειτουργούν για να προστατεύσουν από την εξάπλωση της ασθένειας.

Αυτή είναι η αλήθεια. Και με το Omicron, αυτά θα ισχύουν ακόμα παραπάνω. Ο ιός Omicron διαφεύγει της ανοσολογικής απάντησης σε αυτούς τους ιούς, και θα εξαπλωθεί οε όλο το νησί σας, σε όλην τη χώρα σας. Και αυτά τα εμβόλια δεν θα τον σταματήσουν. Έτσι, αυτό που η κυβέρνηση σας προωθεί και επιμένει να κάνετε, είναι να δώσετε στα παιδιά σας ένα πειραματικό προϊόν που έχει πολύ μικρό ιστορικό από πλευράς ασφάλειας, που θα προκαλέσει βλάβη στην καρδιά τους, θρόμβους αίματος και άλλα προβλήματα και δεν έχει κανένα όφελος. Δεν θα σταματήσει την εξάπλωση του ιού. Παρά το εμβόλιο, εσείς και τα παιδιά σας θα μολυνθείτε και θα μεταδώσετε τον ιό. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για την παραλλαγή Omicron.

Γι’ αυτό στέκομαι στο πλευρό σας. Ελπίζω να έχετε μια ευκαιρία να πείσετε τους δημόσιους λειτουργούς σας ότι αυτή είναι κακή πολιτική και θα πρέπει να την επανεξετάσουν. Και στέκομαι επίσης στο πλευρό του Bobby [Robert F. Kennedy Jr.], ως προς το ότι πρόκειται για το πρόσωπο του παγκόσμιου ολοκληρωτισμού. Αν μπορούν να σας το κάνουν αυτό, μπορούν να σας κάνουν τα πάντα. Και τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε. Αν υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, αυτή αφορά την προστασία των παιδιών σας.

Σας εύχομαι λοιπόν τα καλύτερα. Και ελπίζω να ακούσω καλά νέα, ότι η κυβέρνησή σας αποφάσισε πως είχαν ακολουθήσει κακές συμβουλές, και πρόκειται να αλλάξουν την πολιτική τους και να μην αναγκάσουν όλα τα παιδιά σας να υποβληθούν σε αυτό το πειραματικό προϊόν.

Τι ισχύει

Όπως έχουμε δείξει σε προηγούμενο άρθρο μας, ο Dr. Malone είχε κάνει και στο παρελθόν ψευδείς ισχυρισμούς κατά των εμβολίων της COVID-19. Ο ισχυρισμός του ότι είναι ο εφευρέτης των mRNA εμβολίων είναι αβάσιμος, και πρόκειται για τίτλο που υιοθέτησε και προώθησε μόνος του. Ανάμεσα σε εκατοντάδες σχετικούς ερευνητές, η βιβλιογραφία αναφέρει τον Dr. Malone σε δευτερεύοντα ρόλο, πολλά χρόνια μετά την έναρξη των αντίστοιχων πειραμάτων και χωρίς σημαντική συνδρομή στην έρευνα που οδήγησε τα mRNA εμβόλια σε πρακτική αξιοποίηση.

Το διακεκριμένο επιστημονικό περιοδικό Nature, σε σχετικό του δημοσίευμα παρείχε ενδελεχείς λεπτομέρειες για το υπόβαθρο ανάπτυξης των mRNA εμβολίων, και έδειξε πως ανάμεσα στους ειδικούς του χώρου και τα σχετικά βραβεία που έχουν απονεμηθεί μέχρι τώρα, τη μεγαλύτερη αναγνώριση διαθέτουν τρίτοι ερευνητές όπως η Dr. Katalin Karikó.

Στη συνέχεια, ο Dr. Malone ισχυρίζεται ότι περίπου 1 στα 2500 αγόρια που θα εμβολιαστούν κατά της COVID-19, θα νοσηλευτευτούν λόγω παρενέργειας μυοκαρδίτιδας, παραπέμποντας σε μελέτη από το Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, η εν λόγω συχνότητα δε μπορεί να θεωρηθεί εδραιωμένη, καθώς η μελέτη βάσισε τα συμπεράσματά της σε ένα σχετικά μικρό δείγμα 33 περιστατικών, και δεν έλαβε υπόψη τη συχνότητα μυοκαρδίτιδας που αναμένεται στον ίδιο πληθυσμό ανεξαρτήτως εμβολιασμού.

Στις 3-12-2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνόψισε τα σχετικά συμπεράσματα δύο εκτενέστερων πανεθνικών μελετών, όπου διαπιστώθηκε σημαντικά μικρότερη συχνότητα μυοκαρδίτιδας λόγω του εμβολιασμού. Παρακάτω θα παραθέσουμε τα εν λόγω στοιχεία για τον αντρικό πληθυσμό και τη χορήγηση δεύτερης δόσης Pfizer/BioNTech, σε αντιστοιχία με την αναφορά από τη μελέτη του Χονγκ Κονγκ. Η πρώτη μελέτη όπου παρέπεμψε ο EMA, διεξήχθει στο Γαλλικό σύστημα υγείας, και διαπίστωσε αιτιώδη σύνδεση 1 περιστατικού μυοκαρδίτιδας ανά 38.4 χιλιάδες εμβολιασμούς στις ηλικίες 12-29 ετών. Η δεύτερη μελέτη διεξήχθει στα Σκανδιναβικά συστήματα υγείας, και συνέδεσε αιτιωδώς 1 περιστατικό ανά 17.5 εμβολιασμούς στις ηλικίες 16-24. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συχνότητα βρέθηκε αρκετές φορές μικρότερη για τον γυναικείο πληθυσμό.

Τα αντίστοιχα στοιχεία για τις νεαρότερες ηλικίες 5-11 ετών είναι προς το παρόν πιο περιορισμένα, καθώς η έναρξη των σχετικών εμβολιασμών ξεκίνησε πιο πρόσφατα. Ωστόσο, κατά τη θετική γνωμοδότηση έγκρισης στις ΗΠΑ, οι αρμόδιοι είχαν θεωρήσει ότι αν τελικά εμφανιζόταν η εν λόγω παρενέργεια στις πιο νεαρές ηλικίες, αυτό θα γινόταν ακόμη πιο σπάνια σε σχέση με τους εφήβους, λόγω της μικρότερης δοσολογίας εμβολιασμού που είχε επιλεγεί και του ευρύτερου ιστορικού της πάθησης. Στις 10-12-2021, η επικεφαλής του αρμόδιου θεσμού CDC δήλωσε ότι μετά από τον εμβολιασμό σχεδόν 5 εκατομμυρίων παιδιών 5-11 ετών, δεν είχε υπάρξει καμιά αναφορά μυοκαρδίτιδας, γεγονός που κατεδείκνυε τη γενικευμένη ασφάλεια του εμβολιασμού.

Ενώ ο Dr. Malone κάνει λόγο όχι μόνο για μυοκαρδίτιδες αλλά και για θρομβώσεις λόγω του εμβολιασμού, στην πραγματικότητα, εκτενείς μελέτες σε εκατομμύρια εμβολιασμένους δεν έχουν τεκμηριώσει αυξημένη εμφάνιση θρομβώσεων για τα δύο mRNA εμβόλια, που είναι τα μόνα που έχουν εγκριθεί για ανήλικους στην ΕΕ προς το παρόν. Θρομβώσεις έχουν παρατηρηθεί από πολύ έως εξαιρετικά σπάνια, μόνο με τα δύο εμβόλια αδενοϊού που έχουν εγκριθεί για μεγαλύτερες ηλικίες.

Επιπρόσθετα, ο ισχυρισμός ότι οι παρενέργειες μυοκαρδίτιδας «θα σκοτώσουν περισσότερα παιδιά από ό,τι θα μπορούσαν ποτέ να σωθούν», είναι ψευδής. Όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, η μυοκαρδίτιδα λόγω του εμβολιασμού, κατά κανόνα είναι ήπια και βελτιώνεται με την καθιερωμένη αγωγή εντός ημερών, χωρίς να αφήνει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Παράλληλα, ανάμεσα σε εκατοντάδες περιστατικά μυοκαρδίτιδας, έχουν αναφερθεί ελάχιστοι θάνατοι σε χρονικό συσχετισμό, αλλά δεν έχει εδραιωθεί ακόμη σχέση αιτιότητας με την εν λόγω παρενέργεια, καθώς συχνά συνέπιπταν άσχετες ιατρικές παθήσεις, οπότε η κάθε περίπτωση απαιτεί ενδελεχή κλινική εξέταση για να τεκμηριωθεί αιτιώδης σύνδεση. Πάντως, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας, η προαναφερόμενη γαλλική μελέτη που είναι ιδιαίτερα υψηλής αξιοπιστίας, κατέγραψε 919 περιστατικά μυοκαρδίτιδας έπειτα από τον εμβολιασμό, αλλά κανένα θάνατο. Ακόμα και αν μπορούσε να προκύψει αιτιωδώς σχετιζόμενος θάνατος με μεγαλύτερη σπανιότητα, θα επρόκειτο για ένα περιστατικό ανά πολλά εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Σε αντιδιαστολή, στη μέχρι στιγμής εκτενέστερη ανάλυση θανάτων ανηλίκων λόγω της COVID-19, η ασθένεια έχει αποβεί τάξεις μεγέθους πιο θανατηφόρα. Συγκεκριμένα η COVID-19 συνδέθηκε αιτιωδώς με 1 θάνατο ανά 20 χιλιάδες μολύνσεις ανηλίκων. Αντίθετα με τον ισχυρισμό ότι «τα υγιή παιδιά δεν πάσχουν από την COVID-19», 1 στα 4 ανήλικα που πέθανε δεν παρουσίαζε κανένα υποκείμενο νόσημα από μια ενδελεχή λίστα παθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η θνητότητα της COVID-19 φαίνεται πολύ μικρή στις νεαρές ηλικίες, στον ανεπτυγμένο κόσμο οι θάνατοι παιδιών ευρύτερα είναι ιδιαίτερα σπάνιοι. Κατά την έγκριση του εμβολιασμού για την COVID-19 στις ηλικίες 5-11 ετών, ο θεσμός υγείας CDC έδειξε ότι οι παιδικοί θάνατοι της COVID-19 ήταν πολύ περισσότεροι απ’ αυτούς άλλων μεταδοτικών ασθενειών προτού εγκριθεί ο δικός τους εμβολιασμός, ο οποίος πλέον είναι καθιερωμένος:

Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί ότι ο θάνατος αποτελεί την πιο ακραία έκβαση της COVID-19, αλλά οι ευρύτερες σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία, είναι πολύ πιο συχνές. Σε δεδομένα του βρετανικού συστήματος υγείας, 8 στα 1000 παιδιά που μολύνθηκαν μέχρι το Μάρτιο 2021 χρειάστηκαν νοσηλεία, με την COVID-19 να συνιστά το βασικό λόγο στις περισσότερες περιπτώσεις. Επιπλέον, ανά λίγες χιλιάδες μολύνσεις, ακόμη και ασυμπτωματικές, τα παιδιά μετέπειτα παρουσιάζουν το επικίνδυνο πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), που μπορεί μεταξύ άλλων να φτάσει σε καρδιακή ανακοπή.

Τα ευρύτερα χρόνια προβλήματα υγείας που προκαλεί η COVID-19 είναι ακόμη πιο συχνά, και σε μερικές εκτιμήσεις φτάνουν μέχρι και το 1 στα 7 παιδιά. Η μυοκαρδίτιδα είναι μόνο μία από τις πολλές επιπλοκές της COVID-19, και εμφανίζεται με πολλαπλάσια συχνότητα λόγω της νόσησης σε σχέση με τον εμβολιασμό. Αντίθετα με τον ισχυρισμό ότι τα υγιή παιδιά δεν κινδυνεύουν, περίπου στα μισά περιστατικά νοσηλείας και στα περισσότερα περιστατικά MIS-C, δεν καταγράφηκε κανένα υποκείμενο νόσημα. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι ο εμβολιασμός είναι πειραματικός, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τον έχει διαψεύσει, και έχει δηλώσει ότι κάθε προϊόν με την άδεια υπό όρους που εκδίδει, παρουσιάζει αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Έπειτα, ο Dr. Malone αναφέρει, ορθά, ότι τελικά όλοι θα έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, γεγονός που επιταχύνεται λόγω της επικείμενης έξαρσης του στελέχους Όμικρον. Ωστόσο, ο ισχυρισμός του ότι το Όμικρον αχρηστεύει πλήρως τον εμβολιασμό, είναι και πάλι λανθασμένος.

Καθώς το Όμικρον φέρει περί τις 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα που χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα, σε σχέση με την αρχική ακίδα που στοχεύουν τα μέχρι στιγμής εγκεκριμένα εμβόλια της COVID-19, εξαρχής είχαν προκύψει ανησυχίες για το κατά πόσο θα κατάφερνε να διαφεύγει της εμβολιαστικής προστασίας. Ωστόσο, ειδικοί είχαν επισημάνει ότι η προστασία από λοίμωξη μπορεί να μη μηδενιζόταν και η προστασία από βαριά νόσηση να παρέμενε σημαντική, καθώς το προετοιμασμένο ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει πολλά όπλα και μηχανισμούς άμυνας. Αντίστοιχες παρατηρήσεις είχαν επιβεβαιωθεί για τα στελέχη Βήτα και Γάμμα, που διαθέτουν επίσης ιδιότητες αποφυγής της προστασίας που ειδικεύεται στο αρχικό στέλεχος του ιού.

Τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία, τόσο σε εργαστηριακό επίπεδο όσο και σε πραγματικές συνθήκες, έχουν επιβεβαιώσει την εν λόγω πρόβλεψη για το στέλεχος Όμικρον. Στις 10-12-2021, ο βρετανικός θεσμός UKHSA δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις του από τα μέχρι τότε κρούσματα, για περίπου 30% προστασία από συμπτωματική COVID-19 στους διπλα εμβολιασμένους με Pfizer/BioNTech, που έφτανε σε 75% για όσους είχαν δεχτεί αναμνηστική δόση με το εν λόγω εμβόλιο 1 μήνα νωρίτερα. 4 μέρες αργότερα, ο ασφαλιστικός φορέας Discovery Health της Νότιας Αφρικής, δημοσιοποίησε και τις δικές του εκτιμήσεις, που ανέρχονταν σε 33% προστασία από λοίμωξη, και 70% προστασία από βαριά νόσηση COVID-19, για τους διπλά εμβολιασμένους με Pfizer/BioNTech. Οι εκτιμήσεις αυτές χονδρικά συμπίπτουν με προβλέψεις για 40% και 80% προστασία από συμπτωματική και βαριά COVID-19 αντίστοιχα, που προκύπτουν από μοντέλα επί των πρώτων εργαστηριακών ευρημάτων για το στέλεχος Όμικρον.

Ενώ δεν υπάρχουν ακόμη εκτενή δεδομένα από πραγματικές συνθήκες για την επίδραση του εμβολιασμού έναντι της μεταδοτικότητας του στελέχους Όμικρον, σε προηγούμενα άρθρα μας είχαμε δείξει ότι η 78% προστασία από συμπτωματική νόσηση COVID-19 επί του στελέχους Δέλτα, είχε συνδεθεί με 75% πλήρη προστασία από λοίμωξη. Σε χώρους αμιγούς εμβολιασμού, αυτή η προστασία εκτιμόταν ότι οδηγούσε σε 95% αποτροπή κρουσμάτων, μείωση που είναι εξαιρετικά απαιτητικό να επιτευχθεί μόνο με μέτρα δημόσιας υγείας. Ενώ οι παρατηρήσεις αυτές μπορεί να μην μείνουν αμετάβλητες για το στέλεχος Όμικρον, η εκτιμώμενη αύξηση της συμπτωματικής προστασίας σε 75% έπειτα από τη χορήγηση τρίτης δόσης, καθιστά πλέον αναμενόμενο ότι η παροχή αναμνηστικής δόσης mRNA μπορεί να συνεισφέρει ισχυρά στον περιορισμό των εξάρσεων της COVID-19. Τα ευρύτερα υγειονομικά οφέλη από την παροχή αναμνηστικής δόσης, μπορούν να αποβούν καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή υπερφόρτωσης ή και κατάρρευσης του συστήματος υγείας λόγω της επικείμενης έξαρσης του στελέχους Όμικρον.

Προς το παρόν δεν έχει αδειοδοτηθεί χορήγηση αναμνηστικής δόσης στις ηλικίες κάτω των 16 ετών, ωστόσο μετά την πρόσφατη έγκριση από τον θεσμό FDA των ΗΠΑ για τις ηλικίες 16-17, η αδειοδότηση και για τις νεαρότερες ηλικίες μπορεί να ακολουθήσει σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, και μόνο με δύο δόσεις, φαίνεται να παρέχεται σημαντική ατομική προστασία από βαριά νόσηση με το στέλεχος Όμικρον, που υπερτερεί με σαφήνεια έναντι του πολύ σπάνιου ρίσκου μυοκαρδίτιδας, ακόμα και για τα αγόρια όπου εμφανίζεται συχνότερα η επίμαχη παρενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τα παιδιά, η προαναφερόμενη μελέτη από τη Νότια Αφρική, προκαταρκτικά κατέγραψε μεγαλύτερο ρίσκο νοσηλείας λόγω Όμικρον σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, παρά την ολοένα και αυξανόμενη ανοσολογική προστασία του πληθυσμού.

Τέλος, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι ο Robert F. Kennedy Jr, προς τον οποίο δηλώνει υποστήριξη ο Dr. Malone, παρουσιάζει εκτενές ιστορικό αντιεμβολιαστικής παραπληροφόρησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ενδελεχώς διαψευσμένο ισχυρισμό ότι ο εμβολιασμός προκαλεί αυτισμό, τον οποίο υποστηρίζει μέχρι σήμερα. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της COVID-19 είναι ανούσιος και επικίνδυνος, αποτελεί διαστρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων. Η πολύ σπάνια μυοκαρδίτιδα λόγω του εμβολιασμού, κατά κανόνα είναι ήπια και βελτιώνεται με την καθιερωμένη αγωγή εντός ημερών, χωρίς να αφήνει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Δεν είναι σαφές αν εξαιρετικά σπάνια η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, αλλά αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, θα λάμβανε χώρα μετά από πολλά εκατομμύρια εμβολιασμούς. Σε κάθε περίπτωση, η πάθηση εμφανίζεται πολλές φορές συχνότερα λόγω της νόσησης σε σχέση με τον εμβολιασμό. Ευρύτερα, η COVID-19 ανά 20 χιλιάδες μολύνσεις σκοτώνει 1 ανήλικο, και ανά μερικές χιλιάδες μολύνσεις, προκαλεί αρκετά περιστατικά νοσηλειών και πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C). Αντίθετα με τον ισχυρισμό ότι τα υγιή παιδιά δεν κινδυνεύουν, περίπου στα μισά περιστατικά νοσηλείας και στα περισσότερα περιστατικά MIS-C, δεν καταγράφηκε κανένα υποκείμενο νόσημα.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.