Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν έχει τεκμηριωθεί συσχέτιση μεταξύ της λιποθυμίας της κωμικού Heather McDonald και του εμβολιασμού τηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δεν έχει τεκμηριωθεί συσχέτιση μεταξύ της λιποθυμίας της κωμικού Heather McDonald και του εμβολιασμού της

24 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η κωμικός Heather McDonald, κατά τη διάρκεια παράστασης στην Αριζόνα όπου σατίριζε τους αντιεμβολιαστές, κατέρρευσε στη σκηνή λόγω της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 που είχε κάνει τρεις εβδομάδες νωρίτερα, και ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει άλλη δόση.

Συμπέρασμα:

Η συσχέτιση της λιποθυμίας της Heather McDonald με τον εμβολιασμό της δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, γεγονός που επιβεβαίωσε η οικογένεια της. Η ίδια δήλωσε πως πιθανότατα ήταν αφυδατωμένη ή δεν είχε φάει καλά πριν από την παράσταση της. Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της παράστασης της δεν σατίριζε τους αντιεμβολιαστές, αλλά αστειευόταν για το ότι δεν είχε κολλήσει COVID-19.

Σε ιστολόγια και λογαριασμούς στο Facebook κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως η κωμικός Heather McDonald, κατά τη διάρκεια παράστασης στην Αριζόνα όπου σατίριζε το αντιεμβολιαστικό κίνημα, κατέρρευσε στη σκηνή λόγω της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 που είχε κάνει τρεις εβδομάδες νωρίτερα, και ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει άλλη δόση. Ωστόσο η συσχέτιση της λιποθυμίας με τον εμβολιασμό της στερείται επιστημονικής βάσης, ενώ ο ισχυρισμός πως στην παράσταση της σατίριζε αντιεμβολιαστές είναι ψευδής.

Παραδείγματα: pronews.gr, epixirimatias.gr, el.gr, aetos-apokalypsis.com, ygeiamasnews.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Rumble στο οποίο προβάλλονται οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Σοκ προκάλεσε το βίντεο που έδειχνε την κωμικό Heather McDonald να καταρρέει κατά την διάρκεια μιας παράστασης στο Tempe της Αριζόνα και να σπάει το κρανίο της από την πτώση.

Η κωμικός λίγο πριν καταρρεύσει κορόιδευε τους ανεμβολίαστους και υποστήριζε ότι έχει κάνει όλα τα εμβόλια αλλά είναι… μια χαρά.

Τώρα η McDonald μιλώντας σε εκπομπή είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει άλλη δόση.

Η McDonald αποκάλυψε ότι είχε πάρει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer και έκανε ένα ενισχυτικό Moderna «τρεις εβδομάδες πριν από την ημέρα» της κατάρρευσής της στη σκηνή.

Αυτή είναι και η πιο συνηθισμένη χρονική περίοδος για την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών από τα ενισχυτικά εμβόλια, της είπε ο οικοδεσπότης της εκπομπής!

Αφού συζητήθηκε και ο υπαρκτός κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά από εμβόλια, η κωμικός ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει άλλη δόση!

Τι ισχύει

Είναι γεγονός πως στις 5 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια παράστασης σε ένα comedy club στο Tempe της Arizona, η κωμικός Heather McDonald κατέρρευσε στη σκηνή λίγα λεπτά μετά την έναρξη του σόου, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάταγμα στο κρανίο της από την πτώση.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν συμβεί αυτό, όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της ομάδας ελέγχου γεγονότων Politifact, και όπως δείχνει βίντεο που ανέβασε η ίδια στον λογαριασμό της στο Instagram, όπου αστειευόταν με τη χρονική στιγμή της κατάρρευσης, η κ. McDonald δεν κορόιδευε τους αντιεμβολιαστές, όπως υποστηρίζουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, αλλά αστειευόταν για το ότι δεν είχε κολλήσει COVID-19:

Δεν θέλω να καυχηθώ, δεν με νοιάζει, απλά θέλω να το ξέρετε. Διπλά εμβολιασμένη, με αναμνηστική δόση, με εμβόλιο γρίπης και – θα είμαι ειλικρινής – έχω κάνει και το εμβόλιο του έρπητα. Και εξακολουθώ να έχω περίοδο! Τι; Ναι! Ταξίδεψα, πήγα δύο φορές στο Μεξικό, έκανα παραστάσεις, συναντιόμουν και χαιρετούσα ανθρώπους, δεν κόλλησα ποτέ COVID.

Ένας τραυματιοφορέας και μια νοσοκόμα που έτυχε να βρίσκονται στο κοινό της προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες και λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η ίδια δήλωσε στο TMZ πως ένιωσε κάπως ζαλισμένη στη σκηνή και στη συνέχεια κατέρρευσε.

Δύο ημέρες αργότερα, το αμερικανικό δίκτυο Fox News δημοσίευσε tweet στο οποίο ανέφερε πως η κωμικός κατέρρευσε στη σκηνή «αφού δήλωσε πως ήταν τριπλά εμβολιασμένη», αφήνοντας υπόνοιες για συσχέτιση του εμβολιασμού με το συμβάν:

Όπως εξηγείται σε άρθρο του οργανισμού Poynter, το Fox News έμμεσα προώθησε την ιδέα ότι υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της κατάρρευσης της κωμικού και του εμβολιασμού της, ενώ όπως τονίζει χαρακτηριστικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς το αμερικανικό δίκτυο τον τελευταίο καιρό έχει προβεί σε μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέοντας τα εμβόλια με αναπόδεικτες αντιδράσεις. Επιπροσθέτως, σε πρόσφατο άρθρο της, η Washington Post αναλύει τον τρόπο που το Fox News επιχειρεί να συσχετίσει διάφορα περιστατικά με τον εμβολιασμό, χωρίς να ισχυρίζεται άμεσα πως υπάρχει σύνδεση των γεγονότων, αλλά αφήνοντας σαφείς υπόνοιες για αυτή.

Μιλώντας στο PolitiFact ο σύζυγος της Heather McDonald, Peter Dobias, τόνισε πως:

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ιατρική σχέση με το εμβόλιο. Θα σας ενημερώσουμε εάν κάποιο ιατρικό προσωπικό συνδέσει τον εμβολιασμό ως παράγοντα που συνέβαλε στην απώλεια των αισθήσεων της, αλλά αυτό προς το παρόν δεν έχει συμβεί.

Η ίδια η Heather δήλωσε σε Μέσο της Αριζόνα πως πιθανότατα ήταν αφυδατωμένη ή δεν είχε φάει καλά πριν την είσοδο της στη σκηνή. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Poynter, ενώ η αιτία της κατάρρευσής της είναι άγνωστη, ένας υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων ανέφερε σε τοπικούς δημοσιογράφους στην Αριζόνα ότι πιθανόν η λιποθυμία της να ήταν αποτέλεσμα αφυδάτωσης.

Η συνέντευξη με τον Dr. Drew

Λίγες ημέρες αργότερα, η Heather McDonald μίλησε σχετικά με το συμβάν στο podcast “Ask Dr. Drew“, παρουσιαστής του οποίου είναι ο Dr. Drew Pinsky, ιατρικός διευθυντής του Τμήματος Υπηρεσιών Χημικής Εξάρτησης στο Νοσοκομείο Las Encinas στην Pasadena της California.

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως ο Dr. Pinsky είχε δεχτεί σφοδρή κριτική από την επιστημονική κοινότητα όταν, από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τα μέσα Μαρτίου του ίδιου έτους ισχυρίζονταν πως ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Συγκεκριμένα, συμμετέχοντας σε διάφορα podcast και τηλεοπτικές εκπομπές, ο Dr. Pinsky χαρακτήριζε την COVID-19 «πολύ λιγότερο σοβαρή από τη γρίπη», υποστήριζε πως «ο ιός της γρίπης στη χώρα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο», χαρακτήρισε τις αντιδράσεις ως «πανικό που προκαλείται από τον Τύπο», συνέκρινε την πιθανότητα κάποιος να πεθάνει από τη νόσο με το να «χτυπηθεί από αστεροειδή», όταν του έγινε η ερώτηση αν θα πρέπει οι ΗΠΑ να περιμένουν 20,000 θανάτους για να αρχίσουν να ανησυχούν, απάντησε πως «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Λίγο αργότερα όμως, σε βίντεο του στο κανάλι του Periscope, άλλαξε την απάντηση του και ζήτησε συγγνώμη, παραδεχόμενος πως έκανε λάθος τόσο στις εκτιμήσεις του όσο και στη σύγκριση κορωνοϊού και γρίπης:

Τα πρώτα σχόλιά μου σχετικά με την εξίσωση του κορωνοϊού με τη γρίπη ήταν λάθος. Ήταν λάθος. Ήμουν μέρος μιας «χορωδίας» που το έλεγε αυτό και κάναμε λάθος. Και θέλω να ζητήσω συγγνώμη για αυτό. Μακάρι να είχα δίκιο, αλλά έκανα λάθος. Κάθε φορά που έπαιρνα θέση πάντα έλεγα «να ακούτε τον Dr. Fauci γιατί αυτός είναι ο άνθρωπος που πρέπει να ακούμε». […] Ήμουν λάθος όταν σύγκρινα τη γρίπη με τον κορωνοϊό δεν θα έπρεπε να συγκρίνουμε επιδημίες. Θέλω να είμαι σαφής πως απολογούμαι που έκανα λάθος, μακάρι να είχα δίκιο. Όταν ο Dr. Fauci ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο για μια συνηθισμένη γρίπη, ότι ήταν πολύ χειρότερο, άλλαξα τη θέση μου. Η πρόθεσή μου ήταν να προσπαθήσω να μειώσω τον πανικό που έβλεπα να έρχεται.

Στις 9 Φεβρουαρίου η Heather McDonald μίλησε στο podcast του Dr. Pinsky σχετικά με τη δουλειά της αλλά και το περιστατικό της κατάρρευσης της. Το παρακάτω απόσπασμα από τη συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο brighteon.com, η οποία έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό καναλιών που αναπαράγουν συνωμοσιολογικό και ψευδοεπιστημονικό περιεχόμενο.

Πηγή: Brighteon

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Dr. Pinsky ανέφερε πως έχουν παρατηρηθεί διάφορα συμπτώματα δύο με τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με ενισχυτική δόση, αλλά παραδέχεται πως δεν ξέρουν από που προέρχονται αυτά. Τονίζει δε, πως «αξίζει το ρίσκο» της ενισχυτικής δόσης, με μια από τις παρενέργειες να είναι η συγκοπή, ή λιποθυμία. Ο γιατρός εξηγεί πως αυτές μπορεί να οφείλονται στο σύνδρομο POTS (σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας). Μόνο όταν αναφέρθηκε στις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, για τις οποίες όπως φαίνεται η κωμικός δεν γνώριζε, η Heather απάντησε χαριτολογώντας πως «δε νομίζει πως θα κάνει την τέταρτη δόση», με τον γιατρό να της απαντά πως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ανάγκη τέταρτης δόσης σε άτομα που δεν ανήκουν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Σχετικά με τη μυοκαρδίτιδα έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες παρενέργειες μυοκαρδίτιδας μετά τη λήψη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και κυρίως σε άτομα μικρής ηλικίας. Στη συχνότερη περίπτωση, εμφανίζονται ανά αρκετές χιλιάδες χορηγήσεις δεύτερων δόσεων σε νέους άντρες. Όπως έχουμε ήδη αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα μας, πρόκειται κατά κανόνα για ήπια περιστατικά που βελτιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, η ίδια η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει περιστατικά μυοκαρδίτιδας πολύ συχνότερα, και ακόμη συχνότερα διάφορα άλλα χρόνια προβλήματα υγείας. Ο πλήρης εμβολιασμός παρέχει σημαντική προστασία από λοίμωξη και κυρίως προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό όσους εμβολιασμένους τύχει τελικά να νοσήσουν από σοβαρή εξέλιξη της νόσου και από το θάνατο λόγω COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στην αρχή της συνέντευξης, σε σημείο που δεν εμπεριέχεται στο εν λόγω απόσπασμα, ο Dr. Pinsky αναφέρεται ξανά το σύνδρομο POTS, τονίζοντας πως αυτό παρουσιάζεται μετά τον εμβολιασμό αλλά και μετά τη νόσηση. Συμπλήρωσε πως υποθέτει ότι η κωμικός μπορεί να είχε εκδηλώσει μια ήπια μορφή αυτού του συνδρόμου, χωρίς ωστόσο αυτή η υπόθεση να αποτελεί τεκμηρίωση, και πως αν εκείνη τη στιγμή δεν βρισκόταν στη σκηνή πιθανότατα δεν θα είχε λιποθυμήσει. [πηγή – χρονικό σημείο 15:34]

Τι είναι το σύνδρομο POTS και ποιά η σχέση του με την COVID-19 και τα εμβόλια

Το σύνδρομο POTS (postural orthostatic tachycardia syndrome) ή στα ελληνικά «σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας», είναι μια διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος που επηρεάζει τις λειτουργίες του σώματος που δεν ελέγχουμε συνειδητά, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση, η εφίδρωση και η θερμοκρασία του σώματος. Όπως εξηγεί το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, όταν στεκόμαστε όρθιοι, η βαρύτητα προκαλεί σημαντική ποσότητα αίματος να συσσωρευτεί στο κάτω μισό του σώματος. Σε ένα υγιές άτομο, για να διασφαλιστεί ότι επαρκής ποσότητα αίματος φτάνει στον εγκέφαλο, το σώμα ενεργοποιεί αρκετές αποκρίσεις του νευρικού συστήματος. Μια τέτοια απόκριση είναι η απελευθέρωση ορμονών που βοηθούν στη σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων και προκαλούν μέτρια αύξηση του καρδιακού παλμού. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη ροή αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο. Μόλις ο εγκέφαλος λάβει αρκετό αίμα και οξυγόνο, αυτές οι αποκρίσεις του νευρικού συστήματος επανέρχονται στο φυσιολογικό.

Στα άτομα με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, για λόγους που μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τα αιμοφόρα αγγεία δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ορμόνες που προκαλούν τη σύσφιξη τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όσο περισσότερο είναι όρθιοι, τόσο περισσότερο αίμα να συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του σώματός και να μην επιστρέφει στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδες και λιποθυμία.

Το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων αλλά και από αυτοάνοση απόκριση του οργανισμού. Από τις αρχές της τρέχουσας πανδημίας υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η ίδια η νόσηση με COVID-19, ακόμα και ήπια, μπορεί να το προκαλέσει το εν λόγω σύνδρομο, ενώ ερευνάται και η συσχέτιση του με την εκδήλωση μακράς COVID (long COVID). [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7]

Στον αντίποδα, μετά τον εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA έχει αναφερθεί μόνο μια περίπτωση εκδήλωσης ορθοστατικής ταχυκαρδίας στην ιατρική βιβλιογραφία, σε μελέτη περίπτωσης, ενώ μια ακόμα περίπτωση εκδήλωσης διαταραχής του αυτόνομου νευρικού συστήματος, όχι όμως με τη μορφή ορθοστατικής ταχυκαρδίας, έχει καταγραφεί μετά από εμβολιασμό με εμβόλιο ιικού φορέα.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως η συσχέτιση της λιποθυμίας της Heather McDonald με τον εμβολιασμό της δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, γεγονός που επιβεβαίωσε η οικογένεια της. Η ίδια δήλωσε πως πιθανότατα ήταν αφυδατωμένη ή δεν είχε φάει καλά πριν από την παράσταση της. Επιπροσθέτως, κατα τη διάρκεια της παράστασης της δεν σατίριζε τους αντιεμβολιαστές, όπως ισχυρίζονται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, αλλά αστειευόταν για το ότι δεν είχε κολλήσει COVID-19.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.