Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο από γυρίσματα ταινίας παρουσιάζεται ως σκηνοθετημένη επίθεση στην ΟυκρανίαHOAXES

Βίντεο από γυρίσματα ταινίας παρουσιάζεται ως σκηνοθετημένη επίθεση στην Ουκρανία

2 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει πώς σκηνοθετούνται ψεύτικα πλάνα επιθέσεων στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για βίντεο του 2013 που δείχνει γυρίσματα ταινίας επιστημονικής φαντασίας στην πόλη Birmingham της Αγγλίας.

Σε αναρτήσεις λογαριασμών στο Facebook, εντοπίζουμε βίντεο πλαισιωμένο από τον ισχυρισμό πως απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο σκηνοθετούνται ψεύτικα πλάνα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Ωστόσο, το επίμαχο βίντεο προέρχεται από γυρίσματα ταινίας που έγιναν το 2013 σε πόλη της Αγγλίας και δεν έχουν καμία σχέση με τον Ουκρανία.

Παραδείγματα:

Το υπό εξέταση βίντεο:

Τι ισχύει

Το επίμαχο βίντεο δεν είναι πρόσφατο και δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή κατάσταση στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, το εν λόγω βίντεο δημοσιεύθηκε στο YouTube τον Απρίλιο του 2013 στο κανάλι του παραγωγού Richard Wood και, όπως αναφέρεται στην περιγραφή, δείχνει πλάνα από γυρίσματα ταινίας επιστημονικής φαντασίας στην πόλη Birmingham της Αγγλίας.

[Μετάφραση περιγραφής]

Γυρίζοντας σκηνή στην οποία τρέχει πλήθος ανθρώπων στο κέντρο της πόλης Birmingham για την ταινία επιστημονικής φαντασίας Kaleidoscope Man με τον Simon Cox.

Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή, πρόκειται για την ταινία επιστημονικής φαντασίας Kaleidoscope Man, η οποία όμως μετονομάστηκε σε Invasion Planet Earth και το θέμα της είναι μια εξωγήινη εισβολή στη Γη. Η ταινία προβλήθηκε με αυτό το όνομα το 2019, έπειτα από γυρίσματα που κράτησαν 10 χρόνια με πολλές από τις σκηνές να έχουν γυριστεί στο Birmingham της Αγγλίας.

Μάλιστα, στο τρέιλερ της ταινίας, βλέπουμε πλάνα από τη σκηνή που γυρίζεται στο επίμαχο βίντεο:

[Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας]
[Σκηνή από το τρέιλερ της ταινίας]

Τέλος, ο σκηνοθέτης της εν λόγω ταινίας, Simon Cox, με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter στις 27 Φεβρουαρίου, προειδοποίησε για λογαριασμούς που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο βίντεο με σκοπό τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι το επίμαχο βίντεο δείχνει τη σκηνοθεσία ψεύτικων επιθέσεων στην Ουκρανία είναι ψευδής. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για βίντεο του 2013 που δείχνει γυρίσματα ταινίας επιστημονικής φαντασίας στην πόλη Birmingham της Αγγλίας.