Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν ισχύει ότι Ουκρανοί έκαψαν ολλανδική σημαία νομίζοντας ότι είναι ρωσικήΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δεν ισχύει ότι Ουκρανοί έκαψαν ολλανδική σημαία νομίζοντας ότι είναι ρωσική

28 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε πρόσφατη φωτογραφία απεικονίζονται Ουκρανοί στρατιώτες να καίνε ολλανδική σημαία, νομίζοντας εσφαλμένα ότι προσβάλλουν τη ρωσική.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για στιγμιότυπο ενός βίντεο που είχε κυκλοφορήσει το 2016, ως τρομοκρατική απειλή ενόπλων ανδρών (φερόμενων ως μαχητών του Τάγματος Αζόφ) κατά της Ολλανδίας, ενόψει προσεχούς, τότε, δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία.

Ανάμεσα σε χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε μία εικόνα στρατιωτών που καίνε σημαία της Ολλανδίας, με την υποσημείωση ότι πρόκειται για Ουκρανούς, που μπέρδεψαν την ολλανδική σημαία με τη ρωσική. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook (στιγμιότυπα που ελήφθησαν στις 24 Μαΐου 2022):

Τι ισχύει

Η εν λόγω εικόνα έχει κυκλοφορήσει ξανά πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας το 2022. Όπως προκύπτει από σχετικό άρθρο του ιταλικού οργανισμού διασταύρωσης ειδήσεων του Open.Online, η εικόνα γνώρισε διάδοση ήδη και στην ιταλική γλώσσα.

Ωστόσο, η εικόνα δεν σχετίζεται με τον πρόσφατο πόλεμο, και προέρχεται από βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το 2016.

Το σχετικό βίντεο βρίσκεται αναρτημένο στο YouTube ήδη από τον Ιανουάριο του 2016, και φέρεται να παρουσιάζει μήνυμα μαχητών του Τάγματος Αζόφ. Οι εμφανιζόμενοι στο βίντεο ένοπλοι άνδρες φέρονται να εξαπέλυσαν «τρομοκρατική απειλή» κατά της Ολλανδίας. Στην Ολλανδία επρόκειτο να διεξαχθεί τον Απρίλιο δημοψήφισμα, με θέμα τη Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας, και στο βιντεομήνυμα εκτοξεύονταν απειλές εάν η συμφωνία καταψηφιζόταν.

Στιγμιότυπο που ελήφθη από το YouTube στις 25 Μαΐου 2022.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει καμία πραγματική απόδειξη ότι το βίντεο αναρτήθηκε ποτέ στο κανάλι YouTube που διατηρούσε το Τάγμα Αζόφ εκείνη την περίοδο ή ότι οι εικονιζόμενοι άνδρες προέρχονταν καν από την εν λόγω ουκρανική μονάδα. Σύμφωνα με ανάλυση του Bellingcat, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η κυκλοφορία και διάδοση του βίντεο σχετίζεται με τη «βιομηχανία τρολ» της ρωσικής προπαγάνδας.

Ακόμη κι αν το βίντεο δεν είναι κατασκευασμένο, και δείχνει πράγματι μαχητές του «Αζόφ», οι άνδρες στο βίντεο προχώρησαν σκόπιμα σε καταστροφή της ολλανδικής σημαίας. Δεν την «μπέρδεψαν», δηλαδή, με τη ρωσική σημαία.

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός πως σε φωτογραφία απεικονίζονται Ουκρανοί στρατιώτες να καίνε ολλανδική σημαία, νομίζοντας εσφαλμένα ότι προσβάλλουν τη σημαία της Ρωσίας.

Η εικόνα που διαδόθηκε πρόσφατα υπό αυτήν την ανακριβή πλαισίωση, αποτελεί στιγμιότυπο ενός βίντεο που είχε κυκλοφορήσει το 2016, ως τρομοκρατική απειλή «μαχητών του Τάγματος Αζόφ» κατά της Ολλανδίας, ενόψει προσεχούς δημοψηφίσματος.