Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδές ότι το κράτος αποζημιώνει τον θάνατο ανήλικης λόγω του εμβολιασμού της κατά της COVID-19FAKE NEWS

Ψευδές ότι το κράτος αποζημιώνει τον θάνατο ανήλικης λόγω του εμβολιασμού της κατά της COVID-19

12 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει αποζημίωση 200 χιλιάδων ευρώ σε μητέρα ανήλικης που πέθανε λόγω του εμβολιασμού της κατά της COVID-19.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για παραποίηση είδησης, που αρχικά έκανε λόγο για εμφάνιση εγκεφαλίτιδας έπειτα από MMR εμβολιασμό το 2006. Οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας διεθνώς, μετά από την πλέον ενδελεχή φαρμακοεπαγρύπνηση στην ιστορία, δεν έχουν αναγνωρίσει κανενός είδους αιτιώδη σύνδεση μεταξύ της εγκεφαλίτιδας και του mRNA εμβολιασμού κατά της COVID-19, ενώ έχει αποδειχθεί ότι το εν λόγω ρίσκο πολλαπλασιάζεται έπειτα από τη νόσηση COVID-19.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που γνώρισαν ευρεία αναπαραγωγή, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει αποζημίωση 200 χιλιάδων ευρώ σε μητέρα ανήλικης που πέθανε λόγω του εμβολιασμού της κατά της COVID-19. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πλαστή είδηση.

Παραδείγματα: pronews.gr, kapa-news.gr, europost.gr, agonaskritis.gr, geoponos-bet-paok.blogspot.com

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

Αποζημίωση 200.000 ευρώ θα καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο για τον θάνατο ανήλικης μετά τον εμβολιασμό της

Μετά την αποτυχία για πλήρη ανοσοποίηση της δεύτερης δόσης εμβολίου

Χρηματική αποζημίωση 200.000 ευρώ επιδίκασε η ελληνική Δικαιοσύνη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου για τον θάνατο ανήλικου υποξεία σκληρυντική παρεγκεφαλίτιδας ως συνέπεια του εμβολιασμού της από εμβόλιο mRNA. των Pfizer/BioNTech.

Από το δικαστήριο αναγνωρίστηκε ότι η βλάβη που επήλθε στην υγεία της ανήλικης είναι «υπέρμετρη» και «με ευθύνη του δημοσίου» και επιδίκασε αποζημίωση κατ’ άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος.

Η αποζημίωση είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, η πρώτη που αναγνωρίζει ευθύνη του ελληνικού δημοσίου για τις παρενέργειες από εμβολιασμό, οι οποίες μάλιστα οδήγησαν στον θάνατο ένα ανήλικο παιδί και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή ανάλογων αποζημιώσεων, όχι μόνο για θανάτους, αλλά και για περιπτώσεις που περιπτώσεις που η υγεία των εμβολιασμένων έχει υποστεί μόνιμη ζημιά.

Π.χ. τα αυτοάνοσα νοσήματα που κυριολεκτικά «θερίζουν», ειδικά μετά τον εμβλιασμό από εμβόλια τεχνολογίας mRNA.

Τι ισχύει

Αρχική πηγή του επίμαχου ισχυρισμού, αποτελεί δημοσίευμα στην ιστοσελίδα pronews.gr, η οποία, όπως έχουμε δείξει σε σειρά άρθρων μας, παρουσιάζει εκτενές ιστορικό παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το επίμαχο δημοσίευμα αναρτήθηκε αρχικά στις 9-7-2022, με διαφορετικό κείμενο. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα δεν έκανε λόγο για θάνατο ανήλικης λόγω του εμβολιασμού της κατά της COVID-19, αλλά λόγω του καθιερωμένου τριπλού εμβολιασμού κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς, με το σκεύασμα MMR-II. Το αρχικό δημοσίευμα ανέφερε:

Χρηματική ικανοποίηση εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 200.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ισότητας στα δημόσια βάρη, η οποία διαταράχθηκε με την υπέρμετρη βλάβη που υπέστη η υγεία της θυγατέρας της εκκαλούσας-εφεσίβλητης από την αποτυχία για πλήρη ανοσοποίηση της δεύτερης δόσης εμβολίου, η διενέργεια του οποίου προβλέπεται ως υποχρεωτική προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, επιβλήθηκε με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (ΤρΔΕφΑθ 1390/2022).

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ανηλίκων με το επίμαχο εμβόλιο, κατά τα οικεία επιστημονικά δεδομένα, αποβλέπει στην προστασία της δημόσιας υγείας, ήτοι στην εξυπηρέτηση σκοπού υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος, συνιστάμενου στην προστασία από ανεξέλεγκτη εκδήλωση της νόσου ιλαράς και των επικίνδυνων για τη ζωή επιπλοκών της και παρουσιάζει στατιστικά, εξαιρετικά περιορισμένη πιθανότητα παρενεργειών.

Κατά συνέπεια, δεν αντίκειται στο άρθρο 5 παρ.5 του Συντάγματος, αφού αποτελεί θεμιτό περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην υγεία, χάριν προστασίας της δημόσιας υγείας, η οποία αποτελεί ευθεία υποχρέωση του Κράτους με τη λήψη θετικών μέτρων για την προστασία της (άρθρο 21 παρ. 3 Συντάγματος).

Επομένως, κατ’ άρθρο 4 παρ.5 του Συντάγματος, στη περίπτωση ζημίας, η οποία προήλθε από νόμιμη πράξη των οργάνων του Δημοσίου, όπως παρενέργειες εμβολιασμού έστω σπάνιες αλλά πιθανές και ενδεχόμενες, η οποία όμως ζημία (ασθένεια, θάνατος) υπερβαίνει τα όρια της θυσίας, στην οποία είναι ανεκτό από την έννομη τάξη να υποβάλλονται οι πολίτες χάριν του δημοσίου συμφέροντος, το Δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση, για την αποκατάσταση της ισότητας των πολιτών στα δημόσια βάρη.

Η απόφαση


Εν προκειμένω, το δικαστήριο έκρινε ότι, δεδομένου ότι δεν προέκυψε ότι η θυγατέρα της εκκαλούσας-εφεσίβλητης είχε νοσήσει κατά φυσικό τρόπο από ιλαρά πριν από την πραγματοποίηση της δεύτερης δόσης του τριδύναμου εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς «MMR-II», όταν ο οργανισμός της δεν είχε ανοσοποιηθεί πλήρως αλλά κατά ποσοστό 95% (σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες του Ε.Ο.Φ., η ανοσοποίηση επιτυγχάνεται κατά ποσοστό 95% με εφάπαξ δόση (κεφάλαιο 5) και, για το λόγο αυτό, συνιστάται δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου ή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς (κεφάλαιο 4.1.), με συνέπεια όταν ο οργανισμός της εκτέθηκε στον ιό της ιλαράς, νόσησε από υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα, ως επιπλοκή του κεντρικού νευρικού συστήματος προερχόμενη από ιλαρά.

Η εμφάνιση υποξείας σκληρυντικής πανεγκεφαλίτιδας αποτελεί σπάνια αλλά ενδεχόμενη ανεπιθύμητη παρενέργεια του ανωτέρω εμβολίου, η οποία αναφέρεται ως υπαρκτή, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Ε.Ο.Φ.

Ως εκ τούτου, ο εμβολιασμός της ανήλικης με τη δεύτερη δόση του εμβολίου, κρίθηκε ότι τελούσε σε αιτιώδη συνάφεια με την επελθούσα βλάβη στην υγεία της, εφόσον η αποτυχία του εμβολίου να επιφέρει την πλήρη ανοσοποίηση αυτής έναντι του ιού της ιλαράς επέτρεψε στον ιό να την προσβάλει και να εκδηλώσει τις ζημιογόνες παρενέργειες στο κεντρικό νευρικό της σύστημα.

Η δε βλάβη που επήλθε στην υγεία της ανήλικης είναι υπέρμετρη, αφού προβλέπεται σε ποσοστό μίας περίπτωσης ανά 1.000.000 χορηγηθεισών δόσεων εμβολίων, και ο μη αναστρέψιμος χαρακτήρας της υπερβαίνει τα όρια της θυσίας, στην οποία είναι ανεκτό, από την έννομη τάξη, να υποβάλλονται οι πολίτες χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Επομένως, το Ελληνικό Δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση, κατ’ άρθρο 4 παρ. 5 του Σ., ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ισότητας στα δημόσια βάρη, η οποία διαταράχθηκε με την ως άνω υπέρμετρη βλάβη που υπέστη η υγεία της θυγατέρας της εκκαλούσας-εφεσίβλητης από την αποτυχία, για πλήρη ανοσοποίηση, της δεύτερης δόσης του επίμαχου εμβολίου, η διενέργεια του οποίου προβλέπεται ως υποχρεωτική προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, κατά την ορθή κρίση της εκκαλούμενης απόφασης.

Το ύψος της χρηματικής ικανοποίησης της ηθικής βλάβης προσδιορίστηκε στο ποσό των 200.000 ευρώ, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής.

Το δημοσίευμα αυτό αποτελούσε αυτούσια αναπαραγωγή ανάρτησης στο dikastirio.com από τις 7-7-2022.

Δύο ημέρες μετά την αρχική ανάρτηση, το επίμαχο δημοσίευμα του pronews.gr ανανεώθηκε, ώστε πλέον να μην αναφέρει το αναγνωριστικό της δικαστικής απόφασης, ούτε την εμπλοκή του MMR-II, αλλά να αποδίδει αυθαίρετα την αιτιότητα του θανάτου στον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Διαβάζοντας την εν λόγω δικαστική απόφαση, διαπιστώνουμε ότι η δεύτερη δόση του MMR-II, η οποία στην συγκεκριμένη σπάνια περίπτωση δεν πέτυχε ανοσοποίηση και οδήγησε στην θανατηφόρα επιπλοκή λόγω ιλαράς, είχε χορηγηθεί στις 30-3-2006, περισσότερο από μια δεκαετία πριν την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων κατά της COVID-19.

Ενώ στη προκειμένη περίπτωση η παρενέργεια προέκυψε λόγω της νόσου καθώς το εμβόλιο δε κατάφερε να παράσχει ανοσία, χρειάζεται να σημειωθεί ότι η εν λόγω παρενέργεια μπορεί να προκληθεί σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και από τα ίδια τα εμβόλια MMR εμβολια και παρατηρείται περίπου μία φορά ανά 1 με 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, με ακόμη σπανιότερους θανάτους. Αντίθετα, η μία από τις τρεις νόσους από τις οποίες προστατεύει σχεδόν απόλυτα ο εμβολιασμός, η ιλαρά, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα τάξεις μεγέθους συχνότερα, ανά λιγότερες από 1000 λοιμώξεις, όπως συνέβη και στην εν λόγω περίπτωση. Οι συνηθισμένες παρενέργειες του εμβολιασμού MMR είναι ήπιες και παροδικές, όπως όλων των καθιερωμένων εμβολίων, και οι επιπτώσεις των νόσων από τις οποίες ο εμβολιασμός προστατεύει, είναι πολύ σοβαρότερες. Ενδεικτικά, το 1980, πριν την ευρεία πρόσβαση στον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, η ασθένεια σκότωνε 2.6 εκατομμύρια άτομα ετησίως, ενώ το 2012, σκότωνε 122 χιλιάδες, κυρίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Αναφορικά με τα εμβόλια για την COVID-19 ωστόσο, oι αρμόδιοι θεσμοί υγείας διεθνώς, μετά από την πλέον ενδελεχή φαρμακοεπαγρύπνηση στην ιστορία, δεν έχουν αναγνωρίσει κανενός είδους αιτιώδη σύνδεση μεταξύ της εγκεφαλίτιδας και του mRNA εμβολιασμού κατά της COVID-19, που είναι ο μόνος προς το παρόν εγκεκριμένος για ανήλικους στην ΕΕ. Αντίθετα, έχει αποδειχτεί ότι η ίδια η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σειρά νευρολογικών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλίτιδας. Χαρακτηριστικά, τρεις μελέτες σε ευρείες ομάδες πληθυσμού, που έλαβαν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία, δεν κατέγραψαν αύξηση ρίσκου για νευρολογικές παθήσεις έπειτα από τον mRNA εμβολιασμό, αλλά κατέγραψαν πολλαπλασιασμό ρίσκου έπειτα από τη νόσηση. Όπως έχουμε ξαναγράψει, αντίστοιχες παρατηρήσεις έχουν προκύψει και κατά τη μελέτη σοβαρών καρδιακών παθήσεων.

Τέλος, σημειώνουμε ότι σε παλαιότερο άρθρο μας, όπου είχαμε εξηγήσει ότι οι κατασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19 διατηρούσαν την ευθύνη για την ασφάλεια των προϊόντων τους στην ΕΕ, είχαμε αναφερθεί σε μια προηγούμενη εκδίκαση της επίμαχης περίπτωσης εγκεφαλίτιδας, έπειτα από τον εμβολιασμό MMR.

Συμπέρασμα

Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει αποζημίωση 200 χιλιάδων ευρώ, σε μητέρα ανήλικης που πέθανε λόγω του εμβολιασμού της κατά της COVID-19. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για παραποίηση είδησης, που αρχικά έκανε λόγο για εμφάνιση εγκεφαλίτιδας έπειτα από MMR εμβολιασμό το 2006. Οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας διεθνώς, μετά από την πλέον ενδελεχή φαρμακοεπαγρύπνηση στην ιστορία, δεν έχουν αναγνωρίσει κανενός είδους αιτιώδη σύνδεση μεταξύ της εγκεφαλίτιδας και του mRNA εμβολιασμού κατά της COVID-19, ενώ έχει αποδειχθεί ότι το εν λόγω ρίσκο πολλαπλασιάζεται έπειτα από τη νόσηση με COVID-19.

15 Ιουλίου 2022 – Το άρθρο ενημερώθηκε προκειμένου να γίνει διευκρίνηση για την απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με το λόγο της απόδοσης αποζημίωσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν λήφθηκε λόγω άμεσης παρενέργειας από το εμβόλιο MMR-II αλλά επειδή το εμβόλιο, σε αυτή την σπάνια περίπτωση, δεν παρείχε ανοσία, οδηγώντας στην εμφάνιση πανεγκεφαλίτιδας, ως επιπλοκή της ιλαράς, και εν τέλει στον θάνατο.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.