Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Η έκκληση για αίμα για την 28χρονη από το Νοσοκομείο Γ. ΓεννηματάςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fact check: Η έκκληση για αίμα για την 28χρονη από το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς

24 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η 28χρονη Ρέα Αλευρά νοσηλεύεται και χρειάζεται επειγόντως αίμα. Για να τη βοηθήσετε καλέστε άμεσα στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου "Γεώργιος Γεννηματάς" της Αθήνας.

Συμπέρασμα:

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου "Γεώργιος Γεννηματάς" ενημέρωσε τα Ellinika Hoaxes ότι το πρόβλημα υγείας της έχει αντιμετωπιστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό (περίπου δύο έτη) και δεν χρειάζεται πλέον αίμα για μετάγγιση.

Μεγάλη διάδοση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες γνώρισε εκ νέου μία έκκληση για αίμα για μία 28χρονη. Το κείμενο παρακινεί τους πολίτες να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου “Γεώργιος Γεννηματάς” στην Αθήνα. Πρόκειται όμως για περιστατικό που έχει αντιμετωπιστεί και δεν χρειάζεται πλέον μεταγγίσεις.

Παράδειγμα: evrosonline.gr

Αναλυτικά το κείμενο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

ΕΠΕΙΓΟΝ ΣΥΝΆΝΘΡΩΠΟΙ

Κοπέλα 28 χρόνων χρειάζεται τη βοήθειά μας. Κοινοποιήστε, σας παρακαλώ, μήπως και βρεθεί κάποιος ικανός δότης.

Από πέρυσι παλεύει με τη λευχαιμία. Πρόσφατα βρέθηκε συμβατός δότης από το εξωτερικό. Το μόσχευμα για να έρθει στην Ελλάδα χρειάζεται 20 μέρες. Για ν’ αντέξει μέχρι τότε, χρειάζεται λευκά αιμοσφαίρια. Πιθανός δότης είναι όποια/όποιος είναι κάτω των 50 με ομάδα αίματος Ο+ ή Ο-, ήδη, αιμοδότης.

Έχουν πάει περίπου 60 άτομα μέχρι σήμερα και δεν βρέθηκε κανένας ικανός. Η ζωή της κρέμεται από μια κλωστή. Ως το Σάββατο πρέπει να έχει βάλει τα λευκά αιμοσφαίρια που θα την κρατήσουν στη ζωή μέχρι να λάβει το μόσχευμα.

Συνάνθρωποι, απευθυνθείτε στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου “Γεώργιος Γεννηματάς”, υπεύθυνη κυρία Μέλλου. Ζητήστε προτεραιότητα αναφέροντας ότι πρόκειται για την κ. Ρέα Αλευρά του Πέτρου.
Τηλέφωνο Νοσοκομείου “Γεώργιος Γεννηματάς”:
213 2034250.
Ευχαριστώ!!

Ακολουθούν στιγμιότυπα από κοινοποιήσεις με μεγάλη διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου “Γεώργιος Γεννηματάς” οι οποίοι μας γνωστοποίησαν ότι το περιστατικό έχει αντιμετωπιστεί κι ότι η ασθενής δεν χρειάζεται πλέον αίμα για μετάγγιση. Μας ενημέρωσαν ότι πρόκειται για ανάγκη που είχε ανακύψει πριν από περίπου δύο έτη. Μάλιστα μας ανέφεραν ότι έχει περιέλθει στην αντίληψή τους η μεγάλη διάδοση που έχει γνωρίσει εκ νέου το τελευταίο διάστημα το υπό εξέταση κείμενο και ότι είναι πολλοί οι πολίτες που τους καλούν ή πηγαίνουν στο νοσοκομείο για να δώσουν αίμα.

Συμπέρασμα

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου “Γεώργιος Γεννηματάς” στην Αθήνα ενημέρωσε τα Ellinika Hoaxes ότι το πρόβλημα υγείας της 28χρονης έχει αντιμετωπιστεί εδώ και πολύ καιρό και δεν χρειάζεται πλέον αίμα για μετάγγιση.

Οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες και αυξάνονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες επείγουσες ανάγκες από τα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων, τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες αιμοδοσίας και από ΜΚΟ που ασχολούνται με τη δωρεά αίματος, όπως το Blood-e.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).