Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ισχυρισμός για χορήγηση εκατομμυρίων δολαρίων του Καναδά σε κίνημα υπέρ της παιδεραστίαςFAKE NEWS

Ψευδής ισχυρισμός για χορήγηση εκατομμυρίων δολαρίων του Καναδά σε κίνημα υπέρ της παιδεραστίας

9 Μαΐ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Το καθεστώς Trudeau στον Καναδά θα δώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε κίνημα υπέρ της παιδεραστίας.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός, προερχόμενος από ιστοσελίδα διαβόητη για διασπορά παραπληροφόρησης, είναι αναληθής. Το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται αποτελεί τον προϋπολογισμό του Καναδά για το 2024 με τίτλο "Δικαιοσύνη για κάθε γενιά". Ο όρος 2SLGBTQI+, που θίγεται στις δημοσιεύσεις του ισχυρισμού, αποτελεί το ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί επίσημα το κράτος του Καναδά για τα άτομα της LGBTQ+ (ΛΟΑΤΚΙ+) κοινότητας και όχι τους παιδεραστές.

Πρόσφατα διαμοιράστηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες ο ισχυρισμός πως ο Καναδάς θα δώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε κίνημα υπέρ της παιδεραστίας. 

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες: greeknewsondemand.com, amazonios.net, sinomosiologos.blogspot.com

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

Τι ισχύει

Αναζητώντας τον ισχυρισμό οδηγούμαστε σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας ψευδών ειδήσεων The People’s Voice, γνωστής για συστηματική διασπορά παραπληροφόρησης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναξιοπιστία της αναλύονται σε άρθρο του mediabiasfactcheck. Πληθώρα ισχυρισμών που ξεκινούν από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχουν καταρριφθεί από τα Ellinika Hoaxes εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.

Οι δημοσιεύσεις του ισχυρισμού αναφέρονται στο έγγραφο (εδώ) του προϋπολογισμού του Καναδά για το έτος 2024, με τίτλο Δικαιοσύνη για κάθε γενιά, που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας στις 16 Απριλίου 2024 και, πιο συγκεκριμένα, η κ. Chrystia Freeland, Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών. Επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο Υπουργείο και θα ενημερώσουμε σχετικά το άρθρο μας σε περίπτωση λήψης απάντησης. 

*Την Τρίτη 14 Μαΐου 2024, προστέθηκε η παρακάτω απάντηση από το Υπουργείο Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (Κυβέρνηση του Καναδά), όπου μας παρέπεμψε το Υπουργείο Οικονομικών:

«Ο προϋπολογισμός 2024 δεν διαθέτει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της φιλοπαιδεραστίας. Η κυβέρνηση του Καναδά προτείνει 273,6 εκατομμύρια δολάρια για έξι χρόνια, αρχής γενομένης από το 2024-25, για το σχέδιο δράσης του Καναδά για την καταπολέμηση του μίσους, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της συμμετοχικότητας της κοινότητας. Η προτεινόμενη χρηματοδότηση για το εν λόγω σχέδιο δράσης υποστηρίζει διάφορες πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων 12 εκατ. δολάρια στον Καναδά για τις Γυναίκες και την Ισότητα των Φύλων (WAGE) για την αντιμετώπιση του μίσους κατά των κοινοτήτων 2SLGBTQI+, 3 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια στα φεστιβάλ υπερηφάνειας και 30,6 εκατ. δολάρια στη Δικαιοσύνη του Καναδά για την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη νομική υποστήριξη σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Επιπλέον, 150 εκατ. δολάρια για 10 έτη έχουν προσδιοριστεί για την υποστήριξη του ομοσπονδιακού σχεδίου δράσης 2SLGBTQI+, το οποίο αντιμετωπίζει τις ανισότητες και προωθεί τα δικαιώματα των ατόμων 2SLGBTQI+. Τα μέτρα αυτά υπογραμμίζουν τη δέσμευση του Καναδά να καταπολεμήσει το μίσος και να προωθήσει την ασφάλεια των διαφορετικών κοινοτήτων».

Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στη σελίδα 229 του παραπάνω εγγράφου, όπου αναφέρονται τα εξής:

Χτίζοντας ένα καλύτερο, πιο περιεκτικό μέλλον για τους Two-Spirit, λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφιλους, τρανσέξουαλ, queer, διεμφυλικούς, και επιπλέον σεξουαλικά και έμφυλους διαφορετικών ατόμων (2SLGBTQI+), επενδύοντας σχεδόν 150 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών, για την υποστήριξη του πρώτου ομοσπονδιακού σχεδίου δράσης 2SLGBTQI+ του Καναδά, μια προσέγγιση ολόκληρης της κυβέρνησης για την ιεράρχηση και τη στήριξη της κοινότητας 2SLGBTQI+. Για την προώθηση και την ενίσχυση των δικαιωμάτων 2SLGBTQI+ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και για την ενσωμάτωση των θεμάτων 2SLGBTQI+ στο έργο της κυβέρνησης του Καναδά. 

Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, είχε ανακοινώσει την οικονομική στήριξη των 2SLGBTQI+ ατόμων σε βάθος πενταετίας, ήδη από το 2022 (εδώ κι εδώ). 

Ακολούθως, γίνεται αναφορά (σελ. 230) στα 12 εκατομμύρια δολάρια που θα λάβει το τμήμα Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στον Καναδά (Women and Gender Equality Canada):

12 εκατ. δολάρια για πέντε έτη, αρχής γενομένης από το 2024-25, για τις Γυναίκες και την Ισότητα των Φύλων στον Καναδά, για τη χρηματοδότηση έργων που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του μίσους κατά της 2SLGBTQI+ κοινότητας. 

Όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ιστοσελίδα του Καναδά:

2SLGBTQI+ ορολογία – Γλωσσάριο και κοινά ακρωνύμια

Η ορολογία 2SLGBTQI+ εξελίσσεται συνεχώς. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός και ότι αυτοί οι ορισμοί αποτελούν ένα σημείο εκκίνησης για την κατανόηση των ταυτοτήτων και των θεμάτων 2SLGBTQI+. Διαφορετικά 2SLGBTQI+ άτομα και κοινότητες μπορεί να έχουν ευρύτερες ή πιο συγκεκριμένες αντιλήψεις για αυτούς τους όρους.

2SLGBTQI+:  Είναι το ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση του Καναδά για να αναφέρεται στην καναδική κοινότητα. Το 2S: στην αρχή, αναγνωρίζει τους ανθρώπους των Two-Spirit ως τις πρώτες κοινότητες 2SLGBTQI+, το L: τις Λεσβίες, το G: τους Ομοφυλόφιλους (Gay), το B: τους Αμφιφυλόφιλοους (Bisexual), το T: τους Τρανσέξουαλ, το Q: τα Queer άτομα, το I: τα διεμφυλικά άτομα και το + που περιλαμβάνει τα άτομα διαφορετικών προτιμήσεων. 

Τον Αύγουστο του 2022, η κυβέρνηση του Καναδά δρομολόγησε το Ομοσπονδιακό Σχέδιο Δράσης 2SLGBTQI+, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των δικαιωμάτων και της ισότητας των ατόμων Two-Spirit (δύο πνευμάτων), λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανσέξουαλ, queer, διεμφυλικών και άλλων ατόμων με σεξουαλικές και έμφυλες διαφορές (2SLGBTQI+) στον Καναδά.

Όπως αναφέρεται, αυτό το σχέδιο δράσης σκοπεύει να “δημιουργήσει έναν πιο δίκαιο Καναδά για τις κοινότητες 2SLGBTQI+, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές”. Το σχέδιο δράσης βασίζεται στο έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση του Καναδά από το 2015 για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες 2SLGBTQI+ και για την οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης, πιο συμπεριληπτικής χώρας.

Από το 2022, ο επίσημος όρος της κυβέρνησης του Καναδά για την LGBT κοινότητα είναι 2SLGBTQI+ (εδώ κι εδώ). Μάλιστα το νέο ακρωνύμιο που χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Trudeau επικρίθηκε και χλευάστηκε έντονα από ορισμένους, λόγω του μακροσκελούς όρου που επιλέχθηκε (εδώ κι εδώ). 

Διαπιστώνεται, λοιπόν, πως ουδεμία αναφορά υπάρχει σε κίνημα υπέρ της παιδεραστίας στο σχετικό έγγραφο, ούτε προκύπτει κάποια οικονομική στήριξη σε τέτοιο. Ο όρος 2SLGBTQI+, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του Καναδά για τα άτομα με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις και ταυτότητες, δεν εντάσσει σε αυτά τους παιδεραστές. Φυσικά, η παιδεραστία είναι παράνομη στον Καναδά και τιμωρείται αυστηρά από το νόμο (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ). 

Έπειτα, σύμφωνα με την ερμηνεία του San Diego State University για τον πιο εξελιγμένο όρο 2SLGBTQIA+, διαβάζουμε: 

2SLGBTQIA+: Μια επέκταση του ευρέως χρησιμοποιούμενου ακρωνυμίου LGBT που σημαίνει Two-Spirit (2S), Lesbian (L), Gay (G), Bisexual (B), Transgender (T), Queer or Questioning (Q), Intersex (I), Asexual (A), που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει το τεράστιο φάσμα σεξουαλικών προσανατολισμών, ρομαντικών προσανατολισμών, ταυτότητας φύλου και εκφράσεων φύλου που μπορεί να έχει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του (+). Το Two-Spirit τοποθετείται στην αρχή του ακρωνυμίου 2SLGBTQIA+ για να αναγνωριστεί ότι οι ταυτότητες των ιθαγενών προηγήθηκαν οποιασδήποτε έννοιας των δυτικά καθορισμένων ταυτοτήτων που βλέπουμε στο υπόλοιπο ακρωνύμιο. Επιπλέον, ευαισθητοποιεί τον ρατσισμό και τη βία που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ιθαγενείς.

Σημειώνεται πως ο όρος Two-Spirit επινοήθηκε το 1990 και χρησιμοποιείται από ιθαγενείς Αμερικανούς για να περιγράψει τη σεξουαλική και πνευματική ταυτότητα, καθώς και το φύλο ατόμων που προσδιοριζόταν πως έχουν «αρσενικό και θηλυκό πνεύμα». Πριν το 1990, τα άτομα που δεν συμμορφώνονταν με την κατηγοριοποίηση των φύλων και των σεξουαλικών προτύπων χαρακτηριζόταν από τους Ευρωπαίους ως “berdache“, όρος, όμως, που θεωρείται προσβλητικός.

Τέλος, ψευδείς και παραπλανητικοί ισχυρισμοί που αφορούν τον Καναδά έχουν ελεγχθεί από την ομάδα μας στο παρελθόν, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ. Ο Πρωθυπουργός του Καναδά έχει συνδεθεί ψευδώς με την παιδεραστία ξανά παλαιότερα (εδώ).

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το έγγραφο που χρησιμοποιείται ως δήθεν τεκμήριο στις αναπαραγωγές του ισχυρισμού δεν αναφέρει πουθενά πως θα υπάρξει οικονομική στήριξη σε κίνημα υπέρ των παιδεραστών. Το 2SLGBTQI+ δεν είναι κίνημα υπέρ της παιδοφιλίας αλλά όρος της κυβέρνησης του Καναδά για την LBGTQ+ (στα ελληνικά ΛΟΑΤΚΙ+) κοινότητα. Στο επισυναπτόμενο έγγραφο, που αποτελεί τον προϋπολογισμό του 2024 με τίτλο Δικαιοσύνη για κάθε γενιά, αναφέρεται πως θα υπάρξει οικονομική στήριξη αυτής της κοινότητας ως προς τις δράσεις της και τον περιορισμό των διακρίσεων και του ρατσισμού, όπως μας επιβεβαίωσε και το Υπουργείο Γυναικών και Ισότητας Φύλου του Καναδά.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.