Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι ισχύει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Κόστα Ρίκα και την έρευνα για τις συμβάσεις προμήθειας των εμβολίωνΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Τι ισχύει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Κόστα Ρίκα και την έρευνα για τις συμβάσεις προμήθειας των εμβολίων

14 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η νέα κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα καταργεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ερευνά τις συμβάσεις που υπογράφηκαν με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Συμπέρασμα:

Στα υπό εξέταση άρθρα παρουσιάζονται αποσπασματικές πληροφορίες, με αποτέλεσμα να μην ενημερώνονται σωστά οι αναγνώστες. Ο Rodrigo Chaves στην συνέντευξη τύπου υποστήριξε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού καταργείται γιατί οι αποφάσεις που έλαβε η επιτροπή εμβολιασμού είναι άκυρες, καθώς είχε λήξει ο διορισμός δύο μελών της. Παρόλα αυτά, μέχρι την ώρα συγγραφής του παρόντος άρθρου, ο εμβολιασμός στην Κόστα Ρίκα συνεχίζει να είναι υποχρεωτικός, αφού είναι ακόμη σε ισχύ παλαιότερο διάταγμα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας είναι υπέρ του εμβολιασμού κι έχει λάβει και τις 4 δόσεις του εμβολίου για την COVID-19. Σχετικά με την έρευνα για τις συμβάσεις, αυτή θα αφορά τον αριθμό των δόσεων που προμηθεύτηκε η χώρα από τις φαρμακοβιομηχανίες, γιατί ο R. Chaves υποστήριξε ότι ήταν περισσότερες από όσες χρειαζόταν.

Ρεπορτάζ με τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και για τον έλεγχο των συμβάσεων με τις φαρμακοβιομηχανίες που προμήθευσαν την χώρα με τα εμβόλια για την COVID-19 εντοπίζονται σε ελληνικές ιστοσελίδες. Ο τρόπος όμως που παρουσιάζεται η είδηση παραπληροφορεί το κοινό, καθώς δεν απαριθμεί τους λόγους που οδήγησαν τον Πρόεδρο της χώρας να προβεί σε αυτές τις δηλώσεις και δημιουργεί την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση είναι κατά των εμβολίων.

Παραδείγματα: triklopodia.gr, katohika.gr, dimpenews.gr

Αναλυτικά διαβάζουμε στα υπό εξέταση άρθρα:

Τέλος εποχής……Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα κατήργησε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για covid19 και όρισε ως παράνομη κάθε ενέργεια-κύρωση εναντίον οποιουδήποτε είναι ανεμβολίαστος. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με Υπουργό ο Πρόεδρος τοποθετήθηκε και διασαφήνισε το τέλος του υποχρεωτικού εμβολιασμού για κορωνοιό.

Πρόεδρος : “Καλά κ. Υπουργέ, αρχικά και πρωτίστως και για να προχωρήσουμε νόμιμα από πότε το εμβόλιο παύει να είναι υποχρεωτικό ;” Τον διακόπτει η Υπουργός: Από αυτή τη στιγμή, επειδή τα μέλη της Επιτροπής κάθονται παράνομα.

Eπανέρχεται ο Πρόεδρος: Εντάξει από σήμερα τα εμβόλια δεν είναι υποχρεωτικά κι οποιαδήποτε ενέργεια που γίνεται εναντίον οποιουδήποτε δεν θέλει να εμβολιαστεί είναι αντίθετη με το νόμο».

Χειροκροτήματα…..

Η νέα κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα στις 3 Αυγούστου 2022 κατάργησε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των πειραματικών ενέσεων κατά του COVID και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συμβάσεις που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση με πολυεθνικές εταιρείες εμβολίων όπως η AstraZeneca και η Pfizer.

Τι ισχύει

Στις 3 Αυγούστου 2022 ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Rodrigo Chaves, πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δύο μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Επιδημιολογίας (CNVE) συμμετείχαν στην λήψη των αποφάσεων ενόσω είχε λήξει ο διορισμός τους.

Ο R. Chaves υποστήριξε ότι πρόκειται για τους Δρ. Marvin Piva, εκπρόσωπο του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης της Κόστα Ρίκα (CCSS) και τον εκπρόσωπο της Παιδιατρικής Ένωσης, Óscar Porras Madrigal, των οποίων ο διορισμός είχε λήξει το 2020 και τον Ιανουάριο του 2022, αντιστοίχως.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, καθιστά τις συνεδριάσεις τις επιτροπής από το 2020 κι έπειτα παράνομες. Αυτές οι εξελίξεις, οδήγησαν τον R. Chaves να διαβεβαίωσει στη συνέντευξη τύπου ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν είναι πλέον υποχρεωτικός στη χώρα, καθώς ήταν μία απόφαση η οποία λήφθηκε από την επιτροπή εμβολιασμών.

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνέντευξη τύπου, αναφέρεται ότι οι δηλώσεις του Προέδρου, περί ακύρωσης των αποφάσεων της επιτροπής για τους λόγους που επικαλείται, έρχονται σε αντίθεση με τα κριτήρια που εφαρμόζονται από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα (PGR). Μάλιστα στο άρθρο απαριθμούνται μία σειρά από παλαιότερα παρόμοια περιστατικά που οι αποφάσεις συλλογικών οργάνων δεν ακυρώθηκαν.

Σε δηλώσεις που προέβη ο Álvaro Ramos, Πρόεδρος του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης της Κόστα Ρίκα (CCSS) στις 6 Αυγούστου στην La Nation, υποστήριξε ότι τεχνικά το εμβόλιο συνεχίζει να είναι υποχρεωτικό σε όλη τη χώρα, καθώς ακόμη βρίσκεται σε ισχύ το διάταγμα της 11ης Μαΐου, το οποίο κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε εργαζομένους του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα και κατ’ επέκταση θα υπάρχουν κυρώσεις για όσους δεν το έχουν λάβει. Λίγες ημέρες αργότερα (8 Αυγούστου) ο A. Ramos επανέλαβε στο AmeliaRueda.com ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για την κατάργηση του διατάγματος που καθιερώνει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του εμβολίου. Ακόμη, τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι αποφασισμένη για την κατάργησή του και ότι πιθανόν να προχωρήσει σύντομα στις κατάλληλες ενέργειες.

Στις 10 Αυγούστου 2022 ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα διέταξε την παύση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί λόγω της COVID-19. Παρόλα αυτά ο εμβολιασμός, μέχρι την ώρα συγγραφής του παρόντος άρθρου, συνεχίζει να είναι υποχρεωτικός σύμφωνα με την προγενέστερη απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών της χώρας.

Όσον αφορά την έρευνα για την προμήθεια των εμβολίων, ο Πρόεδρος δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ότι θα ελεγχθεί ο αριθμός των εμβολίων που προμηθεύτηκε η χώρα, καθώς, όπως υποστήριξε, η προηγούμενη κυβέρνηση προμηθεύτηκε μεγάλες ποσότητες εμβολίων σε μία περίοδο που ο αριθμός των εμβολιασμών ελαττωνόταν. Ακόμη, ανέφερε ότι δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για εμβόλια για την COVID-19 τα οποία θα έληγαν σχετικά σύντομα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, έχει πολλάκις αναφέρει ότι δεν είναι κατά των εμβολίων. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε μέσα από τους λογαριασμούς που διατηρεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον Μάιο είχε λάβει την 4η δόση του εμβολίου για την COVID-19.

Συμπέρασμα

Ο Rodrigo Chaves στην συνέντευξη τύπου υποστήριξε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού καταργείται γιατί οι αποφάσεις που έλαβε η επιτροπή εμβολιασμού είναι άκυρες, καθώς είχε λήξει ο διορισμός δύο μελών της. Παρόλα αυτά, μέχρι την ώρα συγγραφής του παρόντος άρθρου, ο εμβολιασμός στην Κόστα Ρίκα συνεχίζει να είναι υποχρεωτικός, αφού είναι ακόμη σε ισχύ παλαιότερο διάταγμα.

Σχετικά με την έρευνα για τις συμβάσεις, αυτή θα αφορά τον αριθμό των δόσεων που προμηθεύτηκε η χώρα από τις εκάστοτε φαρμακοβιομηχανίες, καθώς ο R. Chaves υποστήριξε ότι ήταν περισσότερες από όσες χρειαζόταν.

Ο Πρόεδρος της χώρας έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (4 δόσεις) και έχει απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να λάβουν το εμβόλιο για την COVID-19. Παράλληλα είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι το εμβόλιο δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).