Ποιοι είμαστε
Αρχική Χιουμοριστικό το βίντεο με τις δηλώσεις του Ρ. Ερντογάν για την ΕλλάδαΣΑΤΙΡΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Χιουμοριστικό το βίντεο με τις δηλώσεις του Ρ. Ερντογάν για την Ελλάδα

14 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του κάνει λόγο για απάθεια των Ελλήνων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Συμπέρασμα:

Οι υπότιτλοι που υπάρχουν στο βίντεο δεν συνάδουν με όσα πραγματικά αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος. Σύμφωνα με όσα δηλώνει η χρήστρια που φέρεται να το ανέβασε πρώτη στο κανάλι της στο YouTube, η μετάφραση είναι χιουμοριστική. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ενημέρωνε τα μέλη του κόμματός του ότι διέκοψε τις διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα.

Ένα βίντεο με δημόσια τοποθέτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα και τους Έλληνες εντοπίζεται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για απόσπασμα από ομιλία του στην τουρκική γλώσσα, στο οποίο υπάρχει ενσωματωμένη μετάφραση στα ελληνικά. Ωστόσο, αν και οι υπότιτλοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι χιουμοριστικοί, πολλοί είναι οι χρήστες που θεώρησαν ότι πρόκειται για ακριβή απόδοση όσων είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το υπό εξέταση βίντεο:

Παραδείγματα κοινοποίησεων του βίντεο στο Facebook:

Στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να διαβάσετε κάποια από τα σχόλια των χρηστών που εντοπίστηκαν σε δημοσίευση στο Facebook και αποδεικνύουν ότι είναι δεκάδες οι χρήστες που θεώρησαν ότι πράγματι ο Ρ. Τ. Ερντογάν είπε όσα γράφονται στους υπότιτλους.

Τι ισχύει

Το επίμαχο βίντεο προέρχεται από την ομιλία που είχε κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος την 1η Ιουνίου 2022 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – ΑΚ Parti). To απόσπασμα που χρησιμοποιήθηκε ανακτήθηκε από το λογαριασμό που διαθέτει στο YouTube το İctimai TV, ΜΜΕ με έδρα το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το βίντεο με την σατιρική ελληνική μετάφραση δημοσιεύθηκε αρχικά στις 6 Αυγούστου 2022 σε κανάλι στο YouTube. Η διαχειρίστρια του καναλιού, απαντώντας σε σχόλια χρηστών, υποστήριξε ότι πρόκειται για “μετάφραση” που η ίδια σκέφτηκε. Χαρακτηριστικά έγραψε:

Δική μου είναι η μετάφραση, το βίντεο είναι χιουμοριστικό!

Μετά από αίτημά μας, μετάφραση του επίμαχου βίντεο μας έστειλε η ομάδα του Teyit, μέλος του IFCN και του προγράμματος διασταύρωσης ειδήσεων από ανεξάρτητους οργανισμούς της META, στα οποία επίσης ανήκουν τα ΕΗ. Στο υπό εξέταση απόσπασμα ο Ρετζέπ Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι διέκοψε τις διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα και ότι ακύρωσε τη συμφωνία με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Ακολουθεί μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά:

Έχει επιτρέψει η Ελλάδα την εγκατάσταση εννέα αμερικανικών βάσεων σε νησιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας; Ναι.

Αγαπητοί φίλοι, λένε, γιατί έγινε αυτό;


Όπως γνωρίζετε, είχαμε πραγματοποιήσει μια συμφωνία στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα. Χθες ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών [της Τουρκίας], να ακυρώσει τη συμφωνία μας με την Ελλάδα. Γιατί προτιμάμε μια εξωτερική πολιτική που να έχει ισχυρή προσωπικότητα. Στην εξωτερική πολιτική, αν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει την προσωπικότητά τους, δεν μπορούμε ποτέ να σκεφτούμε να συμβαδίσουμε μαζί τους.


Συνεχίζουν επανειλημμένως να επιδεικνύουν τα αεροπλάνα τους. Τι νομίζετε ότι κάνετε; Συνέλθετε. Δεν έχετε διδαχθεί από την ιστορία; Ποια ήταν η θέση σας στην ιστορία και ποια είναι τώρα; Μετά αρχίζετε να κλαίτε και να οδύρεστε. Μην δοκιμάσετε να χορέψετε με την Τουρκία, θα εξαντληθείτε και δεν θα καταφέρετε να πάρετε αυτό που θέλετε.

Γι’ αυτό δεν κάνουμε πλέον διμερείς συνομιλίες μαζί τους και ακυρώνουμε αυτή τη συμφωνία. Γιατί δυστυχώς η Ελλάδα είναι αδιόρθωτη. Αν αλλάξουν γνώμη και αποδεχτούν το λάθος τους [μπορούμε να το ξανασκεφτούμε]… Το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ… Πραγματοποιούν μία ομιλία εκεί… Μιλούν εναντίον μας στο αμερικανικό Κογκρέσο και μετά πηγαίνουν στο Νταβός. Μας έχουν κουράσει. Εάν είστε ειλικρινείς, η θέση σας [για διμερείς συνομιλίες] σας περιμένει. Αν δεν είσαι ειλικρινής, λυπάμαι για εσάς.

Οι δηλώσεις που είχε κάνει τότε ο Τούρκος Προέδρος είχαν δημοσιοποιηθεί και από ελληνικά ΜΜΕ.

Συμπέρασμα

Οι υπότιτλοι που υπάρχουν στο βίντεο με την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για χιουμοριστικούς λόγους. Το απόσπασμα είναι από ομιλία που έκανε στις αρχές Ιουνίου και στην οποία δήλωσε ότι διακόπτει τις διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα.


Βοήθεια στην μετάφραση: Can Başaçek – Teyit

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).