Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής είδηση η εξαφάνιση της Ashley FloresHOAXES

Ψευδής είδηση η εξαφάνιση της Ashley Flores

31 Αυγ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Asley Flores χάθηκε πριν από λίγες εβδομάδες. Κοινοποιήστε την δημοσίευση και την φωτογραφία της για να βρεθεί.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για ένα hoax που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2006. Η "είδηση" ξεκίνησε μετά από φάρσα και εν συνεχεία διαμοιράστηκε σε πολλές χώρες μέσω email και κοινοποιήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερες από 12,000 κοινοποιήσεις έχει μία δημοσίευση από το 2012 στην οποία γίνεται λόγος για την εξαφάνιση μίας ανήλικης με το όνομα Ashley Flores. Πρόκειται όμως για μια παλαιότερη ψευδή είδηση η οποία ξεκίνησε να διαμοιράζεται το 2006.

Αναλυτικά το κείμενο της δημοσίευσης:

Αυτό το μήνυμα προέρχεται από την Γαλλία. Βοηθήστε να κάνει τον γύρο του κόσμου. Πότε δεν ξέρεις…
Σας παρακαλώ κοιτάξτε την φωτογραφία ακριβώς από κάτω, διαβάστε το μήνυμα της μητέρας της και στείλτε το μήνυμα αυτό σε όλες τις επαφές σας…
> >
Η κόρη μου 13 ετών, Ashley Flores, χάθηκε εδώ και δύο εβδομάδες.
Εάν στείλετε αυτό το μήνυμα σε όλες τις επαφές σας μπορεί κάποιος να δει αυτό το μικρό κορίτσι. Έτσι ακριβώς συνέβη με το κοριτσάκι του Steven Point το οποίο βρέθηκε γυρνώντας την φωτογραφία της και στην τηλεόραση. Το Internet μπορεί όμως να στείλει αυτό το μήνυμα και πέρα από την θάλασσα, στη Νότια Αφρική, Καναδά κλπ.
Σας παρακαλώ στείλτε αυτό το μήνυμα σε όλες τις επαφές σας!!
Με την βοήθεια του Θεού και με τον συναισθηματισμό όλων, η μικρή μου κορούλα θα βρεθεί.
Ζητάω από όλους, εκλιπαρώ όλους να στείλουν αυτό το μήνυμα σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο.
Δεν είναι ακόμη πολύ αργά…
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου:: [email protected]
Επισυνάπτω την φωτογραφία της κόρης μου. Όλες οι προσευχές σας είναι σημαντικές και όλες οι προσπάθειες σας είναι αναγκαίες!!
Μόνο 2 λεπτά είναι αρκετά για να στείλετε αυτό το μήνυμα.
Ένα συνέβαινε στο παιδί σας θα κάνατε τα πάντα για μία βοήθεια!!!

Ακολουθεί στιγμιότυπο από την κοινοποίηση στο Facebook.

Τι ισχύει

Η “είδηση” για την εξαφάνιση της A. Flores, όπως αναφέρει το Snopes σε άρθρο του, συνοδευόμενο από την φωτογραφία που υπάρχει στην υπό εξέταση δημοσίευση ξεκίνησε να κοινοποιείται το 2006 μέσω email και το 2009 εντόπισαν την ίδια ψευδή είδηση να κοινοποιείται στη γαλλική γλώσσα.

Αν και στην φωτογραφία που χρησιμοποιείται πιθανότατα να απεικονίζεται μία γυναίκα με το όνομα Ashley Flores, η ιστορία για την εξαφάνισή της επινοήθηκε και ξεκίνησε ως φάρσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εν συνεχεία διαμοιράστηκε μέσω email.

Το γεγονός δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση σε πόλεις των ΗΠΑ, οι οποίες αναφέρονταν στο αρχικό κείμενο και στις παραλλαγές του ως τόποι εξαφάνισης. Η περίπτωση της A. Flores είχε χαρακτηριστεί ως hoax στην ιστοσελίδα για τις εξαφανίσεις ατόμων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ακόμη, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο άρθρο του Snopes, το FBI δεν είχε λάβει καμία πληροφορία για κάποια εξαφάνιση σε ομοσπονδιακό επίπεδο και κανείς δεν είχε δηλώσει εξαφάνιση στα αστυνομικά τμήματα της Φιλαδέλφειας και του Νιου Τζέρσι με τα στοιχεία που υπήρχαν στις επίμαχες δημοσιεύσεις.

Το 2007 ξεκίνησε να κοινοποιείται μία άλλη εκδοχή του κειμένου, στην οποία γινόταν αναφορά στην πόλη Rolla του Μιζούρι. Το 2009 το αστυνομικό τμήμα της πόλης αναγκάστηκε να αλλάξει τον τηλεφωνικό αριθμό, καθώς συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας του ψευδούς amber alert για την A. Flores. Ανακοίνωση για το γεγονός αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της δημοτικής αρχής της πόλης.

Συμπέρασμα

Η εξαφάνιση της Ashley Flores ξεκίνησε ως φάρσα και γνώρισε μεγάλη διάδοση σε πολλές χώρες. Το κείμενο συνεχίζει να διαμοιράζεται από χρήστες του διαδικτύου 16 χρόνια μετά την πρώτη φορά που εντοπίστηκε η πρώτη κοινοποίηση.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).