Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσίασε σε εκπομπή ο Άδωνις ΓεωργιάδηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fact check: Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσίασε σε εκπομπή ο Άδωνις Γεωργιάδης

3 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο χάρτης της ΡΑΕ με τις τιμές του ηλεκτρισμού που δημοσίευσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης στις 22 Αυγούστου 2022 παρουσιάζει τις τιμές που ίσχυαν την 21η Αυγούστου 2022.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για χάρτη της ΡΑΕ που παρουσιάζει τις τιμές που διαμορφώθηκαν στις ευρωπαϊκές Αγορές Επόμενης Ημέρας για τις 18 Αυγούστου 2022. Οι τιμές του ηλεκτρισμού στις 21 Αυγούστου ήταν διαφορετικές από αυτές που απεικονίζονται στον χάρτη που κοινοποίησε ο κ. Γεωργιάδης. Στις 21 Αυγούστου η τιμή του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα δεν συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις πιο φθηνές, συγκρινόμενη με άλλες 27 χώρες της Ευρώπης.

Στις 22 Αυγούστου 2022 ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του Αντέννα “Καλοκαίρι Μαζί”. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του με τους δημοσιογράφους, ερωτήθηκε για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και προέβη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες άλλων χωρών της Ευρώπης. Τα δεδομένα όμως που παρουσίασε ήταν, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, από τις 21 Αυγούστου 2022.

Χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης είπε:

Όμως θέλω να πω κάτι και αυτό το έχω κρατήσει στο κινητό μου να σας το πω ακριβώς να μην το πω από το μυαλό μου και πω λάθος. Έβλεπα χθες τα στοιχεία της κιλοβατώρας όπως υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. … Εάν δείτε τις τιμές πλην της Πορτογαλίας και της Ισπανίας όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν ακριβότερο ρεύμα, ακριβότερη την κιλοβατώρα από την Ελλάδα. Θα το ξαναβάλω στο Twitter τώρα για να το δει ο κόσμος μην το βγάζω από το μυαλό μου. Εμείς έχουμε τιμή κιλοβατώρας χθες 410.72, η Μάλτα 549.19, η Ιταλία 549.6, η Βουλγαρία που έχει και πυρηνική ενέργεια 415.57, η Ρουμανία 563, η Ουγγαρία 563, η Κροατία 562, η Γαλλία 553, η Γερμανία 563.

Ακολουθεί βίντεο με το επίμαχο απόσπασμα από την συνέντευξη.

Στη συνέχεια, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter το γράφημα με τις “χθεσινές τιμές”, δηλαδή αυτές που σύμφωνα με τον ίδιο ίσχυαν στις 21 Αυγούστου 2022.

Στιγμιότυπο από το tweet που έκανε ο κ. Γεωργιάδης.

Τι ισχύει

Οι τιμές που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι η μέση ημερήσια τιμή της μεγαβατώρας στην αγορά χονδρικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά το τελευταίο κλείσιμο της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM). Η DAM είναι μία χρηματοπιστωτική αγορά, οι συμμετέχοντες της οποίας αγοράζουν και πωλούν ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές χονδρικής σε ωριαία βάση για την επόμενη ημέρα. Οι τιμές είναι δεσμευτικές και κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η αστάθεια των τιμών. Τα δεδομένα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ ανανεώνονται σε καθημερινή βάση και οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν μόνο για τα δεδομένα της εκάστοτε ημέρας.

Για να εξετάσουμε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αντλήσαμε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E), το Gestore del Mercato Elettrico (GME), Nord Pool, το SEMO και την ΡΑΕ.

Ελέγχοντας τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών παρατηρήσαμε ότι τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης δεν συμφωνούν με αυτά που ίσχυαν στις 21 Αυγούστου και υπάρχουν διαθέσιμα στις ανωτέρω πλατφόρμες. Αντιθέτως, τα στοιχεία αυτά συνάδουν με τη μέση ημερήσια τιμή ανά μεγαβατώρα που ίσχυε στις 18 Αυγούστου 2022.

Στον πίνακα που ακολουθεί, αντιπαραβάλουμε τις τιμές των 20 χωρών που διακρίνονται στο χάρτη που ανήρτησε ο κ. Γεωργιάδης στο Twitter με αυτές που ίσχυαν στις 18 Αυγούστου 2022 .

Γράφημα: Spyridoula Markou, Ellinika Hoaxes
Πηγή: ENTSOe, GME, Nord Pool, Semopx
, ΡΑΕ

Στο διαδραστικό χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τις τιμές αγοράς ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις 21 Αυγούστου 2022. Στο χάρτη υπάρχουν στοιχεία για 28 χώρες της Ευρώπης, για τις οποίες αναρτά δεδομένα σε καθημερινή βάση η ΡΑΕ, πλην της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Οι τιμές για τις δύο χώρες της Βαλτικής δεν συμπεριλήφθησαν καθώς ο τρόπος υπολογισμού τους διαφέρει από τον τρόπο που παρουσιάζονται στην πλατφόρμα του ENTSO-E και του Nord Pool.

Εν συνεχεία, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις τιμές που ίσχυαν ανά χώρα και που παρουσιάζονται στον χάρτη.

Γράφημα: Spyridoula Markou, Ellinika Hoaxes
Πηγή: ENTSOe, GME, Nord Pool, Semopx
, ΡΑΕ

Συγκρίνοντας τα δεδομένα παρατηρείται μείωση των τιμών σχεδόν σε όλες τις χώρες στις τιμές Αγοράς Επόμενης Ημέρας που ελέγχονται, με την μεγαλύτερη διαφορά να εντοπίζεται στην Φινλανδία και τη μικρότερη στην Ιρλανδία. Μικρή αύξηση καταγράφηκε μόνο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας, την 18η Αυγούστου 2022 ήταν πράγματι ανάμεσα στις χώρες με την πιο φθηνή ενέργεια (24η από τις 28). Όμως, την 21η Αυγούστου, όπως μπορείτε να δείτε και στο γράφημα που ακολουθεί, η Ελλάδα ανέβηκε στη 16η θέση. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της ΡΑΕ στις 29 Αυγούστου 2022, η χώρα μας καταλάμβανε την εν λόγω ημέρα την 12η θέση, βάσει των τιμών ηλεκτρισμού ανάμεσα στις 28 χώρες που εξετάστηκαν στο παρόν άρθρο.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι όλες οι τιμές που χρησιμοποιήθηκαν είναι σε CET/CEST.

Συμπέρασμα

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια πρωινής εκπομπής κι εν συνεχεία δημοσίευσε με tweet από τον προσωπικό του λογαριασμό δεν ήταν από τις 21 Αυγούστου 2022, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, αλλά από τις 18 Αυγούστου.

Όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα, η τιμή του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα ήταν πράγματι στις 18 Αυγούστου μία από τις χαμηλότερες συγκρινόμενη με τις τιμές Αγοράς Επόμενης Ημέρας από 28 χώρες που ελέγχθηκαν στο παρόν άρθρο. Στις 21 Αυγούστου, όμως, η Ελλάδα ανεβαίνει αρκετές θέσεις και φτάνει στην 12η θέση στις 29 Αυγούστου 2022.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).