Ποιοι είμαστε
Αρχική Η fake εικόνα με τον καρχαρία σε πλημμυρισμένο δρόμο από τον τυφώνα ΊανΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η fake εικόνα με τον καρχαρία σε πλημμυρισμένο δρόμο από τον τυφώνα Ίαν

30 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία αποδεικνύει ότι καρχαρίες βγήκαν στη στεριά εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων στη Φλόριντα μετά την έλευση του τυφώνα Ίαν.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση φωτογραφία με τον καρχαρία δεν σχετίζεται με τους τυφώνες. Πρόκειται για ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα η οποία διαμοιράζεται στο διαδίκτυο από το 2011.

Φωτογραφίες και βίντεο από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Φλόριντα των ΗΠΑ μετά την έλευση του τυφώνα Ίαν κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Ανάμεσα σε αυτές, ειδησεογραφικά μέσα χρησιμοποιήσαν και ένα στιγμιότυπο που απεικονίζει ένα καρχαρία να κολυμπάει δίπλα από ένα αυτοκίνητο. Πρόκειται όμως για ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα η οποία διαμοιράζεται στο διαδίκτυο από το 2011.

Παραδείγματα: ertnews.gr, metrosport.gr, libre.gr

Το στιγμιότυπο προβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 και από την εκπομπή του Mega, Live news (06:58). Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα από την εκπομπή.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά από υπόδειξη τηλεθεατών, ο παρουσιαστής της εκπομπής, Νίκος Ευαγγελάτος, ανασκεύασε και ανέφερε ότι πρόκειται για κατασκευασμένη ψηφιακά φωτογραφία (1:53:22).

Τι ισχύει

Η εικόνα, σύμφωνα με το Snopes, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τον Αύγουστο του 2011 με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για στιγμιότυπο από τον τυφώνα Irene που είχε πλήξει το Πουέρτο Ρίκο. Αυτό που αναφέρεται στο ρεπορτάζ, είναι ότι το στιγμιότυπο συνέχιζε να μοιράζεται και τα επόμενα χρόνια, όπως μετά τις πλημμύρες στο Χιούστον του Τέξας το 2015 και το 2017 και τον τυφώνα που χτύπησε την Φλόριντα το 2016.

Η υπό εξέταση φωτογραφία είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας. Κάποιος χρήστης του διαδικτύου πρόσθεσε την φωτογραφία ενός καρχαρία, η οποία είχε αρχικά δημοσιευθεί σε περιοδικό το 2005, σε ένα αυτοκίνητο που φαίνεται να είναι σε πλημμυρισμένο δρόμο. Όπως μπορείτε να δείτε και στη σύγκριση που ακολουθεί, είναι εμφανείς οι ομοιότητες, ακόμη και στις φυσαλίδες που δημιουργούνται στην επιφάνεια του νερού γύρω από τον καρχαρία.

Ο Thomas Peschak, ο φωτογράφος που απαθανάτισε το στιγμιότυπο με τον καρχαρία, έγραψε στον ιστότοπό του ότι δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι αυτή του η λήψη θα γνώριζε τόσο μεγάλη απήχηση και ότι θα χρησιμοποιούνταν εκτός πλαισίου κατά τη διάρκεια των τυφώνων, με αποτέλεσμα να παραπληροφορεί το κοινό.

Συμπέρασμα

Η εικόνα με έναν καρχαρία που κολυμπάει δίπλα από αυτοκίνητο είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Το στιγμιότυπο διαμοιράζεται από το 2011 με τον παραπλανητικό ισχυρισμό ότι απεικονίζει καρχαρία σε πλημμυρισμένο δρόμο μετά από έντονες βροχοπτώσεις ή τυφώνες.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).