Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο “Ροδόκηπος των Φιλοσόφων” δεν παράγει προϊόντα που μπορούν “να απομακρύνουν τις τοξίνες του εμβολίου” της νόσου COVID-19.ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ SCAMS

Ο “Ροδόκηπος των Φιλοσόφων” δεν παράγει προϊόντα που μπορούν “να απομακρύνουν τις τοξίνες του εμβολίου” της νόσου COVID-19.

22 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο "Ροδόκηπος των Φιλοσόφων" παράγει προϊόντα που μπορούν να απαλλάξουν τον οργανισμό από τις τοξίνες του εμβολίου της νόσου COVID-19.

Συμπέρασμα:

Η θεραπεία που προσφέρει ο "Ροδόκηπος των Φιλοσόφων" είναι επιστημονικά αβάσιμη. Πρόκειται για ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση.

Μεγάλη απήχηση έχει συγκεντρώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης o ισχυρισμός πως με βότανα μπορούμε να απαλλαγούμε από “τις τοξίνες του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19”. Συγκεκριμένα, τα σκευάσματα πωλούνται και στο διαδίκτυο με το κατάστημα «Ο Ροδόκηπος των Φιλοσόφων» να ισχυρίζεται πως παράγει τέτοιου είδους προϊόντα. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής.

Παραδείγματα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναπαράγουν τον υπό εξέταση ισχυρισμό:

Τι ισχύει

Σε ανάρτηση στο προφίλ της Μαρίνας Τόντη, όπου διαφημίζονται τέτοιου είδους σκευάσματα, συναντούμε τον ισχυρισμό πως παρέχουν προστασία από “τοξίνες” αλλά και λύσεις για ζητήματα γενικής παθολογίας.

Πράγματι, στο ηλεκτρονικό κατάστημα του «Ροδόκηπου των Φιλοσόφων», μπορεί κανείς να βρει προϊόντα που παρουσιάζονται ως θεραπείες για τον καρκίνο, τη νόσο COVID-19 ή την επιληψία, οι οποίες πωλούνται έναντι μερικών δεκάδων ευρώ. Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε πως υπάρχει προϊόν που διαφημίζεται ως «Ολιστική Φυσική Αγωγή για την Αποτοξίνωση από τις παρενέργειες των εμβολίων mRNA». Σύμφωνα με την περιγραφή του προϊόντος, όπως τη συναντάμε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, η θεραπεία:

Περιλαμβάνει 2 Κανναβέλαια (250ml), το Λινέλαιο (250ml), το Γαϊδουράγκαθο (250ml), το Μαύρο Κύμινο (100ml), την πολυβιταμίνη Neurozan, και το φυσικό ίαμα ΛΥΣΙΣ.

Ωστόσο, πρόκειται για δυνητικά επικίνδυνα ψευδοεπιστημονικά σκευάσματα και ο ισχυρισμός πως αποτοξινώνουν τον οργανισμό από το εμβόλια της νόσου COVID-19 είναι παραπλανητικός.

Η θεραπεία και οι πιστοποιήσεις

Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να τονιστεί πως, παρά την υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα των συστατικών και των βοτάνων που διαφημίζονται στην εν λόγω σελίδα, ο ισχυρισμός περί αγωγής που αντιμετωπίζει τις “τοξίνες του εμβολίου για την COVID-19” είναι επιστημονικά αβάσιμος. Τους ισχυρισμούς περί τοξινών από τα εμβόλια της COVID-19 έχουμε εξετάσει αναλυτικά σε σχετικό άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Σχετικά με τις αναφορές του Ροδόκηπου των Φιλοσόφων, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν αποτελεσματικότητα του κανναβέλαιου για αντιμετώπιση χρόνιου πόνου αν και οι επιδράσεις αυτές φαίνεται ότι σχετίζονται με την περίπτωση και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να βγουν πιο στέρεα συμπεράσματα. Για το λινέλαιο έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί για την μείωση της χοληστερίνης αλλά από σχετική εξέταση βρέθηκε μόνο μια μελέτη του 2015 σε 15 ασθενείς που έδειξε επίδραση στη χοληστερίνη, επομένως το δείγμα είναι υπερβολικά μικρό για εξαγωγή συμπερασμάτων. Για το γαϊδουράγκαθο έχουν γίνει αναφορές για επίδραση στην απώλεια βάρους, συγκεκριμένα μέσω της σιλυμαρίνης, ενός εκχυλίσματος που προέρχεται από το γαϊδουράγκαθο και περιέχει μίγμα φλαβονοειδών ουσιών. Μέχρι στιγμής η εξέταση της σιλυμαρίνης έχει γίνει σε δοκιμές σε πειραματόζωα όπως σε μια μελέτη του 2016 η οποία διεξήχθη σε ποντίκια, αλλά τα στοιχεία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γενικεύσεις σε ανθρώπους.

Επιπρόσθετα, πέραν των περιορισμών που εξετάσαμε, κανένα από αυτά τα συστατικά δεν παρέχει προστασία από δήθεν “τοξίνες” των εμβολίου κατά της νόσου COVID-19. \

Όσο αναφορά το «φυσικό ίαμα ΛΥΣΙΣ», πρόκειται για απάτη. Παρότι, παρουσιάζεται ως ένα σκεύασμα καταχωρημένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), αυτό δεν δικαιολογεί τους ισχυρισμούς περί θεραπευτικών ιδιοτήτων. Όπως έχει ήδη δηλώσει ο ΕΟΦ παλαιότερα:

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο. Οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει το προϊόν ως «εγκεκριμένο» από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. Αντίθετα, απαιτείται η αναγραφή, σε κάθε διαφήμιση, του αριθμού γνωστοποίησης στον ΕΟΦ.

Με απλά λόγια, η γνωστοποίηση ενός συμπληρώματος στο ΕΟΦ, δεν σημαίνει πως έχουν ελεγχθεί φαρμακευτικά τα συστατικά και η δράση του.

Με αφορμή την αύξηση τέτοιων επικίνδυνων ψευδοεπιστημονικών σκευασμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ΕΟΦ προέβη σε μία ανακοίνωση, στην οποία συμβουλεύει το καταναλωτικό κοινό να μην εμπιστεύεται τέτοιου είδους προϊόντα. Αντιθέτως, οι πολίτες πρέπει να αγοράζουν κάποιο προϊόν που έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Την ίδια στιγμή, ο «Ροδόκηπος των Φιλοσόφων» ισχυρίζεται πως η «Ολιστική Φυσική Αγωγή για την Αποτοξίνωση από τις παρενέργειες των εμβολίων mRNA» έχει πιστοποιηθεί από το UKAS MANAGEMENT SYSTEMS. Τονίζεται, στο σημείο αυτό, πως η UKAS (United Kingdom Accreditation Service) είναι η Υπηρεσία Διαπίστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και αποτελεί τον μοναδικό εθνικό οργανισμό διαπίστευσης που αναγνωρίζεται από την βρετανική Κυβέρνηση. Ωστόσο, κατόπιν επικοινωνίας μας με την Υπηρεσία, μας ενημέρωσε πως ο «Ροδόκηπος των Φιλοσόφων» δεν υπάρχει στη λίστα των διαπιστευμένων εταιριών. Κάνοντας μία απλή αναζήτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της UKAS μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πως δεν ανήκει στους πιστοποιημένους φορείς.

Ιστορικό

Τα δυνητικά επικίνδυνα σκευάσματα του «Ροδόκηπου των Φιλοσόφων» μας έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν. Σχετικά άρθρα μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ. Παρά τη μεγάλη απήχηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θεραπεύει τις ασθένειες όπως ισχυρίζεται. Ο «Ροδόκηπος των Φιλοσόφων», δεν έχει παρουσιάσει καμία απόδειξη πως τα προϊόντα που πωλεί, έχουν θεραπεύσει έστω έναν ασθενή.

Σχετική ανακοίνωση έχει δημοσιευτεί παλιότερα από τον ΕΟΦ. Σύμφωνα με αυτή, τα προϊόντα που κατασκευάζει ο “Ροδόκηπος” δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους.

«Αποτοξίνωση» από τις παρενέργειές του εμβολίου mRNA

Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο παραφαρμακευτικές αγωγές που υπόσχονται αποτοξίνωση από την ακίδα του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ωστόσο, οι διάφορες εναλλακτικές πρακτικές δεν παρουσιάζουν καμιά επιστημονική βάση ενώ, αντίθετα, ορισμένες ατεκμηρίωτες πρακτικές μπορούν να παρουσιάσουν επικίνδυνες παρενέργειες. [πηγή]

Δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως τα εμβόλια mRNA, προκαλούν τοξίνωση στον ανθρώπινο οργανισμό. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψευδοεπιστήμη γύρω από το ζήτημα της αποτοξίνωσης, μπορείτε να δείτε εδώ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι ασφαλή. Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και ελαφριές. Πιο σοβαρές παρενέργειες, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Συμπέρασμα

Οι ισχυρισμοί που διακινούνται από την εταιρία “Ροδόκηπος των Φιλοσόφων” περί αποτελεσματικότητας εναλλακτικών αγωγών που προωθεί για αντιμετώπιση σειράς ασθενειών είναι πλήρως αβάσιμη. Επιπρόσθετα οι ισχυρσιμοί για “αποτοξίνωση” από τις παρενέργειες των εμβολίων κατά της COVID-19 είναι εξίσου ανυπόστατοι και δυνητικά επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Η Σπυριδούλα Γραμματικού είναι απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2019 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του τμήματος.